Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Autómentőn csempészték a drogot

Sopron - Hollandiából tízmillió forint értékű, közel hat kilogramm marihuánát csempészett be négy komlói fiatalember, de lebuktak.
A Soproni Városi Bíróságon hétfőn négyen ültek a vádlottak padján. Ügyükben ma várható ítélethozatal.
A történet még 2008. január 20-án kezdődött: komlói fiatalemberek – köztük 8 osztályt végzettek, állításuk szerint angolul és franciául beszélők – nagy kalandra vállalkoztak. Egy autómentővel és egy Mercedesszel útra keltek, hogy mivel egyikük autókereskedő, Németországban autót, majd Hollandiában némi kábítószert vegyenek. Vásároltak is egy VW-t, s hárman a trélerrel „kiruccantak" Hollandiába is, ahol kábítószert szereztek be, közel hat kilogramm marihuánát. Egy hangárszerű raktárban zajlott az adásvétel, arab vagy török kinézetű emberek közreműködésével.

A magyarok az anyagot az autómentő átalakított rámpájába téve csempészték be az országba. Siettek, mert egyiküknek január 23-án bírósági tárgyaláson kellett részt vennie. A pénzügyőrök viszont megállították őket. A mélységi ellenőrzés alapos volt, szétszedték a trélert, s megtalálták a mintegy tízmillió forint értékű drogot. A házkutatások során további kis mennyiségű kábítószerre leltek a hatóságok, továbbá adagoláshoz, csomagoláshoz szükséges eszközökre. Mire elkészül a vádirat, kétezer oldalt tett ki a büntetőper anyaga, az elkövetők pedig előzetes letartóztatásban várhatták a fejleményeket.

Jelentős mennyiségű kábítószerrel való visszaélés bűntette miatt kezdődött a per, dr. Gajdos Anikó bíró vezetésével. A tárgyalásra a négy vádlott közül hármat láb- és csuklóbilincsben hoztak a fegyőrök. Az elsőrendű vádlott egészségügyi okok miatt tarthatta meg szabad mozgását, számára korábban lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el.

Közel hat kiló marihuána, tízmillió forint, négy vádlott – a hétfőn kezdődött büntetőperben ma várható ítélet. Fotó: M. D.
Közel hat kiló marihuána, tízmillió forint, négy vádlott – a hétfőn kezdődött büntetőperben ma várható ítélet. Fotó: M. D.

A vádiratot dr. Molnár Gabriella ügyész ismertette.

A komlói fiatalok – huszon- és harmincévesek – között akad büntetlen előéletű éppúgy, mint visszaeső: ő öt évet ült hasonló bűncselekményért.

– Miért követte el ismét a bűncselekményt, amikor tisztában volt vele, hogy komoly büntetéssel számolhat? – kérdezte a bíró, de a vádlott tömören fogalmazott: „a pénz miatt".

„Sokba kerül az autótörlesztés, a lakástakarék, jól jött a több pénz" – tette hozzá. Megjegyzi, „megbízója" korábban más csoporttal dolgozott, de azok is lebuktak.

Nekik a szállítás volt a feladatuk. 250 ezer forintot kaptak volna a szállítmányért.

A büntetőper kezdetén az elsőrendű vádlott tagadta, hogy tudott volna a drogügyletről. A bíró viszont az egyik tanú megkérdezésekor a lehallgatási jegyzőkönyvből idézett. Az elhangzottak ingataggá tették a fiatalember állítását. A másodrendű vádlott azonban beismerő vallomást tett.

A per délutáni részében fordulat állt be: valamennyien beismerték tettüket. Mindez nagyban elősegíti a büntetőper gyors lezárását. Ítélethirdetés ma várható.

Olvasóink írták

  • 1. lakoss1 2009. május 06. 16:45
    „igy jártak,hál Isten.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltanák a balra kanyarodást

Sopron - Az egyik nagyáruház építése miatt az Ipar körúti kereszteződést átalakítják. A… Tovább olvasom