Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Autóknak tilos a határ

Sopron - Gépkocsik számára a schengeni egyezmény életbelépése után sem lesz teljes a határnyitás. Az osztrák települések adminisztratív eszközökkel akadályoznák a szabad mozgást.

December 22-ét követően ott lépjük át a magyar–osztrák államhatárt, ahol csak akarjuk. Mármint gyalog, kerékpárral, illetve lóval. A határhoz vezető utak nagyobbik része ugyanis nem közelíthető meg autóval, mert földút, de azoknál sem sokkal jobb a helyzet, amelyek aszfaltburkolatot kaptak.

Az osztrák települések  találtak egy „kiskaput", hogy miként tarthatják távol a gépjárműveket. A Kisalföld információi szerint a kiépített utakra az osztrák oldalon szinte mindenütt kiteszik a Behajtani tilos! táblákat.


Csak gyalog vagy kerülővel

Zsira és Locsmánd (Lutzmannsburg) között évekkel ezelőtt elkészült az aszfaltos út. A  térségben élők azt hitték, Schengen után egyszerűbb lesz a közlekedésük, járművel átmehetnek a fürdőbe vagy az osztrák falvakba dolgozni. A locsmándi önkormányzat azonban Behajtani tilos! táblát helyez ki, közvetlenül a határ mellé. Így a magyar oldalon élők továbbra is csak gyalog vagy harminc kilométeres kerülővel, Kőszegen keresztül mehetnek ki Ausztriába. Dorogi Árpád  polgármester  azt mondja, három javaslatot is letettek a locsmándiak elé, de ezeket elutasították.

– Elfogadjuk, hogy a járműforgalom zavarhatja a fürdő és a szálló vendégeit, ezért ajánlottuk fel: építsünk ki egy elkerülőutat – folytatta a faluvezető. – Ezt is elvetették. Zsirán jövőre kezdődik a golfpálya és a tervezett szolgáltatóházak építése. A turizmus ellehetetlenülhet  az osztrák fél lépésével. Szerencsére legalább Füles (Nikitsch) felé ismét lesz kapcsolatunk. Az Interreg-pályázaton pénzt nyertünk a településeket összekötő út felújítására. Az összefogást jelképezve december 22-én Zsira, Und és Füles részvételével közös ünnepséget rendezünk. Sajnáljuk, hogy ebbe nem tudtuk a locsmándiakat bevonni.

Autóval december 22-e után sem lehet átjutni.


Nem bővítik ki az utat

Térségünkben a másik sarkalatos pont a Fertőrákos és Fertőmeggyes (Mörbisch) közötti útszakasz. A Kisalföld információi szerint osztrák részről itt sincs hajlandóság arra, hogy kibővítsék a kerékpárutat, és autóközlekedésre is alkalmassá tegyék.

– Tőlünk sokan járnak át dolgozni Meggyesre, Rusztra (Rust), ők azt hitték, december 22. után könnyebb lesz az életük, de csalódniuk kell – fogalmazott Palkovits János, Fertőrákos polgármestere. – Mi szorgalmazzuk, hogy a kerékpárutat minősítsék át autóúttá, sőt, megfelelő támogatás esetén ki is bővítenénk, de az osztrák oldalon erre sajnos nincs fogadókészség. Most úgy látom, mi csak akkor vagyunk fontosak, ha ők akarnak valamit tőlünk.

Fertőrákos és Szentmargitbánya (St. Margarethen) között például nem lesz korlátozás. Ennek egyik oka, hogy a tervek szerint a magyar oldalon, a homokbányához közeli repülőtéren szállnának le azok a gépek, amelyek a szentmargitbányai kőfejtő színházi előadásaira hoznák a nézőket. Innen aztán különautóval vagy -busszal mehetnének át a határ túloldalára.


Fertőrákos és Fertőmeggyes között szimbolikusan is lekerül a sorompó december 21-én.

Kicsi a híd teherbírása is

Ágfalváról Lépesfalvára (Loipersbach) sem lehet autóval közlekedni. Itt részben a híd teherbírásával van gond, de az osztrák szándék is hiányzik a nyitáshoz. A túloldalon ugyanis egy forgalmi akadály van az útban, amit a szomszédos település nem szándékozik eltávolítani. Gaál István polgármester szerint ez a korlátozás azért nem érinti őket túl érzékenyen, mert a két falu közel fekszik egymáshoz és gyalog, illetve kerékpárral is könnyen át lehet menni.

Pozitív példaként térségünkből mindössze Fülest és Somfalvát (Schattendorf) említhetjük, ahol nem vezetnek be semmilyen korlátozást. Igaz, Somfalvára csak földút vezet, de Fülest aszfaltozott út köti össze Sopronkövesddel.

Szakács levele az utakról

A megye  határ menti településeinek polgármestereihez fordult levelében Szakács Imre a megyei területfejlesztési tanács elnökeként. A levél témája a határátkelő utak újjáépítése, különös tekintettel hazánknak a schengeni térség teljes jogú tagjává válására. Az utak állapotáról és a szükséges fejlesztésekről végzett előzetes felmérés eredményeinek összegzését követően kéri a húsz településvezető véleményét. A levélben Szakács utal arra, hogy a kérésnek aktualitást ad az is, hogy Firtl Mátyásnak a még mindig járhatatlan településközi határon átvezető utak tárgyában elhangzott interpellációjára adott    államtitkári   válaszát a képviselők többsége nem fogadta el. Az átfogó, ismételt felmérés célja, hogy a határ mellett élők a gyakorlatban is tudjanak élni a csatlakozás adta szabadsággal, hogy megfelelő utak vezessenek át a határon. 

Olvasóink írták

 • 5. béla 2008. január 07. 09:54
  „nem ülök az átkelönél de látom az osztrák kocsiját a mai nap is és tiszta autoval jön át
  reggel átvoltam én is a tiszta kocsimmal de nem a behajtani tiloson keresztül hanem az und fülesi átkelön és ugy néz ki az autó mintha a répa szezon közepén lennénk még a mai napig is”
 • 4. béla 2008. január 07. 09:52
  „itt van az élő példa zsiránál a magyar nem mer átlépni autóval mert attól fél hogy a bodéban ülő osztrák rendőr vagy ki tudja kicsoda megbünteti mert mind 2 oldalon kint van a behajtani tilostábla és valami németül alá van irva
  az osztrák állampolgárok meg vigan jönnek menek személyautóval oda vissza őket nem bántja senki milyen megoldás ez
  Horváth Úr jó lenne ha ez eljutna valamilyen felsöbb vezetéshez eljutatni”
 • 3. Oscar 2007. december 19. 07:54
  „Addig mig az osztrák nem akar Bükre járni kezeltetni magát addig az autós forgalom számára ezek az átjárhatóságok nem lesznek felszabadítva. Vagy ha igen akkor a "tokos" kiteszi a csak ott lakók használhatják elnevezésű jelzőtáblát, ezt megtették 15 évvel ezelött Siegendorf és St. Marghareten között is.”
 • 2. Maci 2007. november 27. 18:27
  „Mi csak mostohák vagyunk. Addig jó a magyar,míg fogorvos kell. Az állam fél,hogy elveszti az eu-s támogatásokat,ezért nem fog kiállni a magyarok jogaiért.”
 • 1. vagyis 2007. november 24. 09:22
  „Jószomszédi iszony.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni Adventi Vásár és Fesztivál

Csaknem százezer fény gyúlt ki november 30-án a Fő téri karácsonyi vásár nyitásakor. Pazar pompában… Tovább olvasom