Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Autóbusz-végállomás a pályaudvar mellett?

Ismét napirendre került a soproni Lackner Kristóf utcai vidéki autóbusz-pályaudvar áthelyezése. A mostani tervek szerint a végállomás a GYSEV-pályaudvar mellé költözne, mintegy 800 millió forintból.

Sopron középtávú fejlesztéseiben szerepel a Lackner Kristóf utcai vidéki autóbusz-pályaudvar új helyre költöztetése. A mintegy nyolcszázmillió forintba kerülő áthelyezés kivitelezésére a város hétszázmillió forintos támogatást remél a Nyugat-dunántúli Operatív Program helyi és helyközi közösségi közlekedés infrastrukturális alapjából. A mostani elképzelések szerint a vidéki autóbuszok új végállomását a GYSEV-pályaudvar mellett alakítanák ki. Ezt információink szerint a Kisalföld Volán is támogatná, azonban hivatalos értesítést még nem kaptak a tervezetről.

A célunk az, hogy egységesítsük a vasúti és az autóbuszos közlekedést, így csökkentve a Csengery utca, valamint a belváros járműforgalmát.

Fodor Tamás polgármester
– A vasútfejlesztés, a Kőszegi úti alul- vagy felüljáró megépítése, valamint a buszpályaudvar átköltöztetése egymásra épül – mondta el érdeklődésünkre Fodor Tamás polgármester. – Fontos tudatosítani, hogy az áthelyezés a pályázati pénzek függvénye, azaz csak akkor állhatunk neki a tényleges kivitelezésnek, ha elnyerjük az igényelt 720 millió forintot.

– A trend azt mutatja, a buszvégállomásokat a belvárosból lehetőség szerint a vonatpályaudvarhoz vagy a város szélére teszik át. Ez mérsékli a zaj- és levegőszennyezettséget is.

Az áthelyezés ötlete nem új keletű, immáron tizenöt éve időről időre napirendre kerül. Előzetesen több hatástanulmány is készült. Lehetséges új helyszínként felmerült a Káposztás utca és az Ipar körút környéke, valamint a GYSEV-pályaudvar. Ez utóbbi mellett szól, hogy közel van vasúti csatlakozás és a legtöbb helyi járatos busz megáll itt. Hátránya viszont, hogy a vidékieknek, amennyiben a városba szeretnének bemenni, akkor vagy gyalogolniuk kell, vagy újabb több ezer forintos kiadással helyi bérletet váltaniuk. Negatívum továbbá, hogy a piacra az árusok és vásárlók is átszállással juthatnak el. Van tehát még mit egyeztetnie a városnak, illetve a Kisalföld Volán Zrt. vezetőségének.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú az M9-es gyorsforgalmi úttól

Egyelőre le kell mondanunk az M9-es kétszer két sávos gyorsforgalmi útról (csupán az országhatár és Pereszteg között épül egy szakasz), és nem fejlesztik a 85. számú főutat Pereszteg és Csorna között sem. Tovább olvasom