Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Ausztriát sem kerülte el az áremelkedés

Ausztria - Számos újdonságot hozott a 2008-as év a szomszédos Ausztriában is. Január elsejével ott sem maradhatott el az áremelkedés. Mértéke azonban jóval alacsonyabb, mint nálunk.
Január Ausztriában is az áremelkedések hónapja. Igaz, nem olyan nagy mértékben, mint Magyarországon. Ennek egyik oka, hogy a szomszédos országban stabilabb a gazdaság. Az átlagos drágulás egyik szektorban sem érte el az egy százalékot.

– Ausztriában alig lehet észrevenni, hogy bárminek is felment volna az ára – mondja a soproni Horváth Péter, aki évek óta dolgozik a határ túloldalán. – A kormány általában januárban meghatározza az adott évre várható inflációt. A munkáltatók pedig ennek mértékével kötelesek emelni a béreket. Azok, akik ezt nem teszik meg, komoly büntetésre számíthatnak. S ott van még a munkaerő-védelmi kamara, ahová panasszal lehet fordulni. A minimálbér nagysága is követi az inflációt, így jelenleg azok, akik munka nélkül vannak, egy éven át 700 eurót kapnak.

Az autópálya-matrica díja 1,2 euróval emelkedett Ausztriában. Ez azt jelenti, 2008-ban 74 eurót kell fizetnünk az éves pályahasználatért. Fotó: Magasi Dávid

Néhány tétel az ingázókat is érinti. Egyebek mellett jelentősen emelkedtek a közúti büntetések. Aki átlépi autójával a megengedett sebességhatárt és közúti ellenőrzésbe botlik, ezentúl magasabb büntetést fizet. 30 km/órás sebességtúllépés 70 euróba kerül a száguldozóknak. Megduplázódik a vezetés közbeni mobiltelefon-használatért kiszabható bírság is, ennek mértéke ötven euró lett. A közlekedést érintő változás még, hogy az éves autópálya-matrica ára 1,20 euróval emelkedik, így azért 74 eurót kell fizetni, a tíznaposért pedig 8,2-t. Az autósoknak nappal viszont már nem kötelező a tompított fényszóró használata. Az osztrák állami vasúton a vonatjegyek átlagosan 2,5 százalékkal emelkedtek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadalom a faanyagok légmentes tárolására

Sopron - A soproni székhelyű Erfaret kifejlesztette a kezdődő erdőtüzek oltására alkalmas… Tovább olvasom