Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Ausztriai munkavállalás újabb 14 szakmában

Ausztria - Egy, a közelmúltban elfogadott rendelet szerint Ausztria megnyitja munkaerőpiacát a mostani ötven után további tizennégy szakma külföldi képviselői előtt. Július elsejétől többek között kőfaragókat, asztalosokat, elektroműszerészeket, fűtésszerelőket és bérszámfejtőket várnak Magyarországról az osztrák munkahelyek. Ez – főként a határ menti régiókból – további munkaerő-kiáramlást okozhat.

A változtatás, nyitás oka, hogy az osztrák munkaerőpiacon jelentős a hiány, ami lassítja a gazdasági növekedést.

– A munkaerő-piaci nyitást július elsejére tervezik – mondta el a Kisalföld érdeklődésére mag. dr. Rolf Gleissner, az Osztrák Gazdasági Kamara szociálpolitikai részlegének vezetője. Tőle azt is megtudtuk, kőfaragók, padlóburkolók, mezőgazdaságigép-kezelők, bútor- és épületasztalosok, műanyag-feldolgozók, biztosítási ügynökök, gépészek, elektroműszerészek, fűtésszerelők, ipari nyersanyagtechnikusok, folyamatmérnökök, pénzügyi elemzők, projektfelelősök és bérszámfejtők számíthatnak könnyű ausztriai elhelyezkedésre. Szomszédunkban jelenleg – hivatalosan – 247.895 külföldi dolgozik, a magyar munkavállalók száma 20.712.

Az asztalosok számára is megnyílik az osztrák munkaerőpiac július elsejétől. Felvételünkön Egresits József asztalos. Fotó: Magasi Dávid
Az asztalosok számára is megnyílik az osztrák munkaerőpiac július elsejétől. Felvételünkön Egresits József asztalos. Fotó: Magasi Dávid

Magyarország ezzel az „előkelő" ötödik helyezést szerezte meg a volt Jugoszlávia, Bosznia, Törökország és Horvátország mögött. Rolf
Gleissner hozzátette, a felsorolt szakmákban a szakképzett munkaerő hiánya számottevő, ezért döntött Ausztria a nyitás mellett. – Mintegy kétszázötvenezer új munkavállalóra lenne szükség a teljes lefedettséghez.

Az osztrák munkavállalás menetében nem történik semmilyen változás. A – magyar – jelentkező megpályázza az állást, és a munkavállalási engedélyt számára a munkaadó igényli. Az engedélyt abban az esetben adják ki, ha belföldi munkavállaló nem alkalmas vagy nem jelentkezik az állás betöltésére, ám tekintve, hogy ezekben a szakmákban munkaerőhiány van, szinte bizonyos a pályázat sikere.


Még megéri kijárni

Károlyi Gyula, a Sopron és Vidéke Ipartestület elnöke szerint az elmúlt időszakban jelentősen szigorították a külföldi munkavállalók ellenőrzését Ausztriában. A cégtulajdonos is komoly bírságra számíthat, ezért egyre kevesebben próbálkoznak feketén munkát vállalni, az új intézkedés viszont megkönnyíti a legális elhelyezkedést. Sopronból, illetve a határ környékéről még mindig megéri kijárni Ausztriába. Igaz, az unió bővülésével jelentős számú román – főként erdélyi – munkavállaló jelent meg Burgenlandban.

Olvasóink írták

 • 4. mindigatutit 2008. június 26. 10:11
  „ez mikori cikk?jugoszlávia????????”
 • 3. Husiba 2008. június 26. 10:07
  „Valami elérhetőséghez és a teljes listához a keresett szakmákról hol lehetne hozzájutni?”
 • 2. elinnen 2008. június 26. 09:19
  „ÉS hol tatlálni a komplett listát? az ujságban nem, de itt közölhették volna a komplett listát”
 • 1. fc soproni 2008. június 26. 04:59
  „A nagyobb bér miatt biztos lesz munkaerő átvándorlás. Egyértelmű, hogy mindenki a jobb fizetésű állst választja. De nálunk ki fogja a hiányszakmákat betölteni? A sok támogatást kapott erdélyiek anno 15 éve az anyaországot nagy számba itt a városba ugródeszkának tekintették nyugat felé”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni pezsgőre kaccintanak a Gresham-palota vendégei

Sopron - A 2006-os évjáratú pezsgőjével jelentős sikert ért el Taschner Kurt. A budapesti… Tovább olvasom