Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Ausztriai fórum a nyugdíjkérdésről

Mikor mehetnek a magyar munkavállalók Ausztriában nyugdíjba?
Mikor mehetnek a magyar munkavállalók Ausztriában nyugdíjba? Hogyan számolják össze a magyar és az osztrák nyugdíj-biztosítási éveket? E kérdéskörről tartanak fórumot ma 16 órakor Kismartonban (Eisenstadt) a Wiener Str. 7. szám alatti ÖGB-székházban.

– Burgenlandban egyre több magyar munkavállaló közeledik a nyugdíjkorhatárhoz. Joggal vetődhet fel bennük a kérdés: mikor mehetek nyugdíjba? Hogyan számolják össze a magyar és az osztrák nyugdíj-biztosítási éveket? – mondta Tóth Eszter, az ÖGB-IGR (Régióközi Szakszervezeti Tanács Burgenland–Nyugat-Magyarország) projektvezetője.

– Az ehhez hasonló felvetések megválaszolására az elmúlt évben az IGR két tájékoztatót is tartott, amelyek során mintegy félezren kaptak eligazodási lehetőséget az osztrák és magyar nyugdíjrendszerrel kapcsolatban – folytatta Toth Eszter projektvezető. – A jogi tanácsadá-
sok során azóta is számtalan erre vonatkozó kérdéssel találkozik az IGR, ezért az iroda idén a nyugdíjbiztosítókkal együttműködve információs kampányt indít. Ennek keretében negyedévente nagyszabású tanácsadó napokat tartunk. Ezekre az osztrák és a magyar nyugdíjbiztosítóktól is hívunk szakembereket, akik rövid, általános tájékoztatójuk után személyre szóló tanácsokat adnak a résztvevőknek.

Az információs esteken a munkavállalók utánjárás nélkül tudhatnak meg mindent a két ország nyugdíjrendszerének sajátosságairól. Elöljáróban annyit: ahhoz, hogy valaki osztrák nyugdíjat – résznyugdíjat – is kaphasson, minimum egy évet kell ledolgoznia Ausztriában. Az ennél kevesebb ausztriai időt a hazai nyugdíjbiztosító fogja beszámítani.

A kampány keretében ma délután négy órakor Kismartonban (Eisenstadt) az ÖGB-székházban (Wiener Str. 7.) rendeznek fórumot. Ezt követően március 30-án 16 órakor a szombathelyi Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (Ady tér 5.) lesz a helyszín. Nyáron ismét rendeznek tájékoztatókat az érintettek számára.

G. M.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itthon hajthatják be a külföldi bírságot

„Határtalan" bírságokra számíthatnak mától azok a magyar állampolgárok, akiket történetesen Ausztriában, vagy más uniós tagállamban szabálysértés miatt legalább 70 euróra vagy a fölötti összegre büntetnek. Ausztriából származó információink szerint az erről szóló határozatot és csekket magyar nyelvű felszólításban küldik majd ki a magyarországi lakcímekre. Tovább olvasom