Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Ausztriai földjét is művelné

Kámpits János répcevisi gazda Magyarország schengeni csatlakozása után saját maga művelné az ausztriai földjeit. Jelenleg a határ választja ketté a szőlőit.
Még 2004. nyarán írtunk Kámpits Jánosról. A répcevisi gazda 1920-ban született az ausztriai Répcemicskén (Strebersdorf), s a Kámpits-család 1929-ben költözött át Magyarországra. A kinti földjeik nagy részét eladták, azonban a nevükön maradt még mintegy kétszáz négyszögöl ausztriai erdő és szőlő. A földeket azóta az Ausztriában élő rokonai művelik, de az is lehet, hogy már nem sokáig...

A 87 éves gazdával a répcevisi szőlőben találkoztunk ismét. Az iránt érdeklődünk tőle, mi történt vele az elmúlt években, mi lett a földjeivel.
– Ahhoz öreg vagyok már, hogy mindkét birtokot teljesen egyedül gondozzam – mesélte Kámpits János. – Annak viszont megtalálom a módját, hogy a schengeni csatlakozásunk után átmenjek a szomszédba és besegítek a munkákba. Akár kerékpárral is ki tudnék menni, ugyanis itt van a határ közelében a földbirtok.

Az lenne a legjobb, ha a szőlőt hazahozhatnám és itt dolgozhatnánk fel.
– Azt látom, hogy a fiatalok már nem nagyon járnak ki földet művelni, így az egykori szép szőlők folyamatosan mennek tönkre. Eladni viszont egyáltalán nem szeretném a földeket, hiszen az osztrák oldalon ez a kevéske terület maradt meg a család tulajdonában.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szupermodelldöntő díjesővel

Az ország nagyvárosaiban rendezett válogatások után tizenketten jutottak be a szombat esti budapesti… Tovább olvasom