Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Ausztriában találták meg a bérautót

Fellélegezhet az a soproni autókölcsönző, akinek értékes gépkocsiját épségben találták meg Ausztriában a rendőrök. Egy ismeretlen fiatalember szabályosan vette bérbe a járművet, de hétfőn nem hozta vissza határidőre. Később kiderült: a kocsi bűncselekményhez kellett.
Páder Vilmos
– Jóképű, kifejezetten jó megjelenésű fiatalember vette bérbe cégünktől a Ford Focus Combi típusú, mindössze tíz hónapos kocsinkat. A gyanúja sem merült fel bennem annak, hogy az ügyfélnek nem tiszták a szándékai – emlékezik vissza a július 29-én történtekre Páder Vilmos.
Az autókölcsönző cég vezetője még akkor sem esett kétségbe, amikor hétfőn reggel nem hozta meg a bérlő a megadott határidőre a kocsit. De amikor már órákat késett, a tapasztalt üzletember is lépett.

– Páder Vilmos augusztus 2-án délután tett feljelentést a Soproni Rendőrkapitányságon – néz az aktába Farkas Gábor rendőrkapitány. – Akkor még csalásra gyanakodtunk, s azonnal megtettük a megfelelő lépéseket. Kiadtuk a körözést a bérlőre és az autóra is. Kiindulásként annyit tudtunk, hogy a kocsit K. Zsolt 23 éves, letenyei lakos vette bérbe.
A rendőrség megkezdte a nyomozást, gőzerővel gyűjtötték az adatokat a 4,5 milliót érő kölcsönzött autó és tolvaja ellen. Aztán egy telefonhívás lendületet adott az ügynek...

– Az osztrák rendőrség megkereste a magyar Interpolt, onnan pedig minket hívtak fel – magyarázza a rendőrkapitány. – Az ausztriai hatóság arra kért bennünket, hogy tartsunk házkutatást egy kópházi panzióban.

Betörések 100 ezer eurós értékben

Az történt – mint később kiderült –, hogy Vulkapordányban (Wulkaprodersdorf) letartóztatták K. Zsolt letenyei és M. Hédi győri lakosokat, akik betöréseket követtek el Ausztria több településén, s összesen mintegy 80–100 ezer euró értékben loptak el főként ruhaneműket. Az osztrák rendőrség akkor ütött rajta a magyar pároson, amikor egy Peugeot típusú autóból éppen egy Ford Focusba rakodták át a zsákmányt...

Szobakutatás a panzióban

A betörőpárosnál találtak a rendőrök egy kulcsot, amin egy Sopron környéki panzió bilétája szerepelt. Az osztrákok arra kérték magyar kollégáikat, hogy vizsgálják át a kulcshoz tartozó szobát. Amikor a soproniak megismerték az ügy több részletét is, a nyomozó alosztály munkatársai gyorsan összerakták a mozaikokat.

Ötmilliós kártól mentették meg

Néhány telefon és minden kétséget kizáróan kiderült: megvan a keresett soproni kocsi! Az ausztriai hatóság az autót foglalta le, a magyar rendőrség pedig a panzió szobájában leltározta a betörésekből származó sport- és ruhaneműket.

– A kocsi értékét, a lízing és a kölcsönzés árát is számolva legalább ötmillió forintos kártól mentett meg a rendőrség – mondja a történet végét ismerve már örömmel Páder Vilmos.

Az Ausztriában lebukott páros ellen egyelőre az osztrák hatóság folytat eljárást és a soproni vállalkozónak is várnia kell néhány napot, míg visszakapja kocsiját. K. Zsoltnak és M. Hédinek Magyarországon is felelnie kell a lopások és más bűncselekmények elkövetéséért – amikor hazatérnek. Akár évek múlva is...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztriába járnak strandolni

A soproni strandok színvonala elmarad a szomszédos ausztriai, de a környékbeli fürdőkétől is.… Tovább olvasom