Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Ausztria: legfeljebb húszezer munkavállaló érkezése várható

Legfeljebb húszezer kelet-közép-európai új munkavállaló érkezésére lehet számítani azután, hogy jövőre megszűnnek az osztrák munkaerő-piaci korlátozások.

"Abból indulunk ki, hogy megbirkózunk ezzel a létszámmal" - mondta Rudolf Hundstorfer a Kurier című osztrák lap szombati számában megjelent interjúban. Burgenlandban már jelenleg is a munkavállalók tíz százaléka érkezik Magyarországról, többségükben ingázók - tette hozzá. Az eddigi tapasztalatok kedvezőek.

Az osztrák és a magyar gazdasági kamara közös, kétnyelvű tanácsadó szolgáltatásával sikerült megakadályozni a bérdömpinget - hangoztatta a miniszter. A tárcavezető úgy látja, Ausztriának "rendezett bevándorlásra" van szüksége, hogy megakadályozza a társadalom elöregedését, az eddigi intézkedések, a nyugdíjkorhatár felemelése és a nők foglalkoztatásának elősegítése nem elegendőek.

Az Osztrák Munkaügyi Szolgálat (AMS) adatai szerint Burgenlandban a 13 ezer engedéllyel foglalkoztatott külföldiből nyolcezer-hétszáz a magyar állampolgár. Az összes foglalkoztatott létszáma 93 ezer körül van a tartományban.

Az Európai Unió 2004 május elsejei bővítésekor a tagállamok legfeljebb hét évre szóló átmeneti mentességet kaptak a szabad munkavállalás uniós elvének alkalmazása alól.

Az akkor korlátozásokkal élő tagországok jó része már feloldotta ezeket. 2009 májusa óta a magyar állampolgároknak már csak Németországban és Ausztriában van szükségük munkavállalási engedélyre.

Egy osztrák-magyar kétoldalú egyezmény alapján meghatározott számú határ menti ingázó vállalhat munkát Ausztriában, emellett Ausztria bizonyos esetekben, így például ötven hiányszakmában könnyített feltételeket alkalmaz.

A nyitóoldalunkon látható kép illusztráció!

Olvasóink írták

  • 3. makacs 2010. június 27. 19:27
    „Húszezer??? Sztem sokan mennének. Sokkal többen. Ezt majd a munkáltatók fogják "szabályozni" nem egy irodista.”
  • 2. buxa 2010. június 27. 16:34
    „Na jah, az osztrák éhbérből itthon vígan élhetnénk.”
  • 1. accelerator 2010. június 26. 17:16
    „Az osztrákok is elkezdenek éhbérért robotoltatni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kettős szobor jubileumát ünneplik Pusztacsaládon

Pusztacsalád népe javában készülődik hírneves kettős alkotása – Szent István figurájába… Tovább olvasom