Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Ausztria: a képzettek előtt nyitva a sorompó

A Kisalföld által hétfőn megszólított burgenlandi cégvezetők többsége helyesli az új uniós tagállamokból érkezők munkavállalásának korlátozását. Véleményük szerint a magasan képzettek előtt így is, úgy is nyitva a sorompó.
– A kelet-közép-európaiak közül az, aki el akart helyezkedni Nyugaton az elmúlt évek során, már rég munkavállalási engedéllyel rendelkezik – állítják egybehangzóan burgenlandi cégvezetők.
Az egyik áruházlánc cinfalvai (Siegendorf) vezetője, Peter Springsits úgy látja, valósak azok az aggodalmak, amelyek az uniós csatlakozást követő kelet-

európai migrációs hullámról szólnak. – Öt évvel ezelőtt öt-hat külföldi munkavállaló jelentkezett felvételre, tavaly már vagy húszan kopogtattak – mondja. – Többségük magyar volt, de román és bolgár is akadt. Amíg osztrákokkal képesek vagyunk betölteni a státust, addig nem veszünk fel más országbelit.

– A munkaerő-korlátozást mindenképpen indokoltnak és szükségesnek tartom – mondta Peter Springsits áruházlánc-vezető. – Más részről a vendéglátásban és más szezonális munkák esetében a határ mentén élők közül így is rengetegen megtalálják a számításukat.
A kismartoni székhelyű marketing- és kommunikációs cég tulajdonosa, Othmar Limpel szerint a Nyugat–Kelet közötti közeledés intenzív – és határok nélküli – időszakában, néhány éven belül már valóban nem lesz probléma a szabad munkavállalás. Minden a képzettségen múlik – mondja.

„ Ha valaki az adott szakterületen kiváló, s nyelvi akadályok sincsenek, a munkaadó érdeke, hogy mindig a legmegfelelőbb embert alkalmazza."
– Cégünk megbízóinak, ügyfeleinek egy része például a keleti terjeszkedésben érdekelt. Ennek megfelelően magyar munkaerőt is szívesen látok magam mellett. Pk valamennyien felsőfokú végzettségűek, több nyelvet beszélnek, s elkötelezettek céljaink iránt.

Rudolf Baier is, az Osztrák Gazdasági Szövetség burgenlandi szervezetének titkára szerint, míg a magyarok – és a csatlakozó, egykori szocialista országok – szociális hálója színvonalában nem közelíti meg az uniós átlagot, addig sokan pusztán egzisztenciális okokból kerekednének fel, hogy Nyugaton vállaljanak munkát. Többségük nem rendelkezik nyelvismerettel és megfelelő képzettséggel: ők azok, akiknek odahaza is gondot jelent a munkaerőpiacon való elhelyezkedés. A többdiplomások előtt pedig eleve nem lehet probléma a munkavállalás, hiszen számukra nemcsak a Nyugat, hanem az egész világ nyitott.

Rudolf Baier úgy látja, a hét év elégséges, hogy a csatlakozó országok az uniós szinthez igazodó szociális viszonyokat teremtsenek, s ezt követően a munkavállalás területén is maradéktalanul érvényesülhessenek az uniós normák. Addig pedig maradnak a feketemunkát kiszűrő szigorú ellenőrzések.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

XXII. MŰEMLÉK KONFERENCIA

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és az ICOMOS Magyar… Tovább olvasom