Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Ausztria - megnyitják munkaerőpiacot, a katonák maradnak

Jövő évtől Ausztriában a magyarok szabadon vállalhatnak munkát. Burgenlandban viszont egy ideig még maradnak a katonák - mondta el a kisalfold.hu-nak adott interjújában dr. Michael Zimmermann Ausztria budapesti nagykövete.

- Jövő év tavaszán Ausztriában megszűnik a munkavállalási korlátozás. Valóban magnyitják a munkaerőpiacot? - kérdeztük dr. Michael Zimmermanntól.

- Május elsejétől megszűnik a moratórium. Ezen időpont után a magyarok ugyanúgy vállalhatnak munkát, mint az osztrákok.

Felelősség és a behajtani tilos tábla

- Megyénkben a kishatár átlépőknél két helyen nem lehet autóval átmenni. Zsira esetében ráadásul az ausztriai oldalon Locsmándon (Lutzmannsburg) népszavazás is volt, hogy vegyék le a behajtani tilos táblát.

- Mindkét ország érdeke a zavartalan forgalom biztosítása. Az országutak esetében jelenleg az egész Ausztriára kiterjedő új rendezési terv készül. Ez már érinti a határ menti utakat is.

- Zsiránál még mindig kinn a behajtani tábla, pedig az út minősége ott nem indokolná a korlátozást.

- Kijelenthetem, a táblát nem gonoszságból, vagy önkényesen állították fel, és nem is a forgalom akadályozása a cél. A biztosításjogi kérdéseket figyelembe kell venni. Ha az út hibájából egy baleset történik, akkor valakinek vállalnia kell a felelősséget.

Michael Zimmermann: határon átmenő forgalmat tiltó táblákat nem gonoszságból, vagy önkényesen állították fel. Fotó: Magasi
Michael Zimmermann: határon átmenő forgalmat tiltó táblákat nem gonoszságból, vagy önkényesen állították fel. Fotó: Magasi


A katonák maradnak

- Egyes statisztikák szerint nő, míg mások szerint csökken a bűncselekmények száma Burgenlandban. Azaz, hiányzik a biztos viszonyítása alap. Tény, a katonák itt vannak a határ túloldalán.

- Élénk belpolitikai vita zajlik erről. Sok, a határ mentén élő osztrák állampolgárnak nincs meg a biztonságérezte. A rendőrséget ezért támogatja a katonaság. A két ország rendőrségének kapcsolata jó. Az egyik bizonyíték: a Kozma gyilkosság feltételezett tettesét Ausztriában fogták el. Amikor életveszélyesen megsebesítettek egy osztrák rendőrt, akkor a magyar oldalon került bilincs az elkövető kezére. Az ilyen eredményes együttműködéssel érhető el a katonaság kivonása Burgenlandból.

Sok határ mentén élő osztrák állampolgárnak nincs meg a biztonságérezte. Fotó: Magasi
Zimmermann: Sok határ mentén élő osztrák állampolgárnak nincs meg a biztonságérezte. Fotó: Magasi


- Elfogadjuk érveit. A mi oldalunkról, viszont barátságtalannak tűnik a katonaság jelenléte, hiszen a lopásokat, betöréseket nem feltétlen magyarok követik el. Mégis bennünket tesznek felelőssé.

- A katonák célja elsősorban nem a kisebb bűncselekmények felderítése, hanem például az embercsempészet visszaszorítása, a profi bűnbandák felszámolása. Összetett feladatról van szó, hiszen az elkövetők sok esetben nem magyar, vagy osztrák állampolgárok.

A GYSEV, mint zászlóshajó?

- A GYSEV Zrt. ünnepségén vett részt a nagykövet úr. Nem tudjuk megkerülni a kérdést: Mi lehet vasúttársaság nagy előnye a versenytársakkal szemben?

- Mindkét ország kormányának fontos célja, hogy hozzájáruljon a klímavédelemhez. Ebből a szempontból nagy szerepet játszik a közúti közlekedésről, a vasútra való átállás. A GYSEV Zrt. fontos észak-déli összeköttetést jelent. Amennyire csak lehet, ki kell használni az ebben rejlő lehetőségeket.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. Baradlay 2010. augusztus 24. 22:53
  „Miert ugatunk bele az osztrak allam torvenyeibe!!!!!! Osztrak katonak,osztrak teruleten!
  Jobb lenne,ha mi is a katonainkat a hataron tartanank! Buzi EU!!!!!!!!!”
 • 45. szocdem 2010. augusztus 03. 18:57
  „máris!

  Ausztriában ha kevesebb bért kapsz mint egy osztrák - fordulj azonnal a munkáskamarához! Náluk a bér ugyan is nem "érdem" mint itt, és nem kormány állapitja meg mint itt, és nem is fizethet kevesebbet érte a cég - mint itt.
  Nickelsdorfnál az a "rendszer" kezdődik, amit 20 éve mi is szerettünk volna. Ne félj, ha jogosan reklamálsz nem eshet bajod (mint itt)”
 • 44. szocdem 2010. augusztus 03. 18:57
  „máris!

  Ausztriában ha kevesebb bért kapsz mint egy osztrák - fordulj azonnal a munkáskamarához! Náluk a bér ugyan is nem "érdem" mint itt, és nem kormány állapitja meg mint itt, és nem is fizethet kevesebbet érte a cég - mint itt.
  Nickelsdorfnál az a "rendszer" kezdődik, amit 20 éve mi is szerettünk volna. Ne félj, ha jogosan reklamálsz nem eshet bajod (mint itt)”
 • 43. muskátli 2010. augusztus 01. 16:38
  „nem nekem volt gondom, hogy nem tudnak magyarul! én csak segiteni akartam annak aki arra várt, hogy magyarul szóljanak hozzá burgenlandban. én úgyis tudok németül.”
 • 42. CsabaKiraly 2010. július 26. 19:14
  „muskatli, ha valaki Ausztriaba akar menni a MINIMUM az lenne, hogy beszel nemetul. Nem gondolod komolyan, hogy Osztrak hivatalnokok tanuljanak magyarul, ugye?”
 • 41. BsBe 2010. július 12. 16:06
  „kuugar 2010.07.09. 02:23 jó helyen vagy, maradj is.”
 • 40. muskátli 2010. július 12. 08:54
  „Itt a 4:

  Oberpullendorf, Oberwart, Rotenturm an der Pinka, Unterwart. Ha be akarsz menni a hivatalba és csak magyarul tudsz, akkor jobb ha be sem mész!”
 • 39. muskátli 2010. július 12. 08:48
  „Ennyi van róla: "Die Anerkennung der ungarischen Sprache in vier Gemeinden des Burgenlandes folgt aus der auf Grundlage des Volksgruppengesetzes erlassenen Amtssprachenverordnung für Ungarisch."
  Elfogadják Oberwarban és még 3 községben, de mivel nem tud mindenki magyarul, nem is nagyon foglalkoznak vele. Tehát összesen 4 helységben van a magyar ""elismerve"", papiron természetesen!”
 • 38. muskátli 2010. július 12. 08:35
  „Ezt a hülyeséget honnét vetted? Hivatalos nyelv a német! Vannak Burgenlandnak részei ahol horvátul, vagy magyarul beszélnek. De nem hivatalos nyelv!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 37. Georg 2010. július 11. 19:51
  „Már csak azért sem lesz nyelvvizsga,mert burgenlandban a MAGYAR-is hivatalos nyelv!!!.........csak nem hangoztatják a hivatalokban,mert így egyszerübb az ügyintézőknek.”
 • 36. muskátli 2010. július 11. 19:05
  „Ez teljesen egyértelmü. Eleve a magyar sulikban nyomják az angolt a németet, ebböl kifolyólag elöbb tud a magyar németül mint az osztrák magyarul. A német nyelvet több helyen használják, nagyobb felületen. Ha a magyar megtanul németül jobban jár! A német anyanyelvü meg mit is csináljon a magyarral? Ha ide jön ugyis tud a többség németül, azért hogy egy két munkással csevegjenek? Meg lehet öket érteni. Ök is inkább az angolt tanulják, mert többre mennek vele. A magyar sem tanul románul pl. Minek is?!?!?! Ez kb ugyanolyan összehasonlitás.
  "Megnézik miért fizetnek" hát persze hogy megnézik, a magyar is megnézné, ez emberi dolog. Az osztrák munkás meg már hozzászokott hogy a körmére néznek! A magyarnak ezt még meg kell tanulnia, és hozzá kell szoknia. Ahhoz is hogy a munkahelyen pl. kömüves, csempézö stb nem sört ihat egész nap viz helyett! Ez igy van rendjén! Ha Mo-n is igy utánanéznének a munkájuknak, vagy már a múltban is ez történt volna, akkor nem igy állna talán az ország mint most.
  máris ugye mi nem ismerjük egymást priviben!?!?!?! (csempézö?)”
 • 35. máris 2010. július 11. 15:22
  „AKKOR IS OLCSÓ MUNKAERŐ A MAGYAR, EZT MINDENKI TUDJA. ENNEK ELLENÉRE TÖBBET FIZETNEK! RABSZOLGAMUNKÁT KÉRNEK EZÉRT! MEGNÉZIK MIÉRT FIZETNEK!!! IGENCSAK SZŰKMARKÚAK!! AZ OSZTRÁK,SOHASEM FOG MAGYARUL MEGSZÓLALNI, MÉG AKKOR SEM , HA TUD MAGYARUL!!!!! ELVÁRJÁK, HOGY TE BESZÉLJ NÉMETÜL!!!! PEDIG A MAGYAR ÜZLETEKBEN, MAGYARUL KÉRI A TÖBBSÉG, HOGY MIT KÉR!!! HA JOBBRA KAVAROD A RÁNTÁST, TUTI HOGY BALRA KÉRI!!!! TAPASZTALATBÓL TUDOM!! Ő SOSEM FOG MIATTAD MEGTANULNI MAGYARUL, EZ A LÉNYEG!!!!!!”
 • 34. borvssoias 2010. július 11. 13:45
  „Nem lesz semmifele nyelvtudasos megkötes a munkavallalashoz, ez egyszerüen egy termeszetes kivalasztasi folyamat. Ha jelentkezik a meghirdetett allasra 10 ember, akiböl 9 nem beszeli a nyelvet, vajon kit vesz fel a vallalkozo? Evek ota mondom, hogy a munkaeröpiac megnyilasaval csak annak lesz komoly eselye, aki beszeli rendesen a nyelvet.”
 • 33. issimus 2010. július 11. 08:39
  „A legújabb pletykák szerint komoly nyelvtudás kell a kinti melóhoz áprilistól. (ha nem is nyelvizsga lesz, de állítólag valami nyelvi teszt.) Ha abból indulok ki, hogy a most kint dolgozó magyarok jó ha 5 százaléka tud igazán németül, akkor nem hiszem, hogy sokkal többen lesznek. Mert azt elmondani, nem nagy kunszt, hogy "ich hab´ 10 Stunden gehackelt.", az már sokkal inkább, ha mondjuk ha már gazdasági kérdésekről, politikáról kell valakivel átfogó tudást felmutatni.”
 • 32. c77 2010. július 10. 14:27
  „31
  Igazad van 99.9%ban.”
 • 31. muskátli 2010. július 10. 10:50
  „25/Naháát-nak teljesen igaza van. Az osztrák munkaerö és a magyar munkaerö között óriási a különbség. Mig a magyar azt hiszi hogy ö szarta a spanyol viaszt, már pár hét után, az osztrák inkább rendesen dolgozik. A minöségröl ne is beszéljünk! Sok magyar örülhetne, hogy lehetösége nyilott az Ausztriában való dolgozásra. Sok kinnt dolgozó meg csak a mellét veri hogy ö ugyan már Aban dolgozik. Amit viszont csinál, és ahogy csinálja az sokszor egy nagy nullával egyenlö. A szakképzett kömüvesnek, miután A-ba kerül el kell magyarázni szinte hogy melyik is a tégla. (ez csak egy példa, sok területen ez van) Szakképzett, de hülye a szakmájához! Ez nem vet jó szint Mo-ra. Talán a szakképzést is fel kéne emelni az osztrák szinvonalra.
  Aztán megveszik a jó keresetböl a márkásabb autókat, és máris nem tudják hogy hol van a határ. Úgy közlekednek mint az örültek! Sajnos ez rendszeres probléma. BMW, Audi.....és gyerünk neki. Az agyukba száll valami, ha többet keresnek mint a Mo-n dolgozók. Söt rögtön le is nézik honfitársaikat. Szomorú a magyar mentalitás. Ebböl az országból soha sem lesz semmi, mindegy hogy fidesz, vagy mszp vagy kutyaszar. Itt hiányzik a z összetartás ami még a-ban megtalálható. Már sajnos ott sem annyira mint régebben.”
 • 30. trucker1972 2010. július 10. 08:08
  „17 éve kint dolgozom auzstriában órákat mesélhetnék de a lényeg az,hogy sok magyar először mikor kikerült lebontotta a kerítést is mindig ment dolgozni utánna már mikor kicsit megszegte magát kinyilt a szája!!Itthon ő lett a sztár az okos mert látszott a házán az autón meg a nyakán lógó aranyokon,hogy nem akárki mégha kint csak a kukásautó hátulján utazott is!!Egyszóval ha valakinek sikerül kijutnia értékelje a munkája után kapott pénzt és az avval járó életszínvonalat!Ne felejtse el honnan indult és ne gondolja,hogy okosabb mindenkinél csak jó helyen dolgozik!Az ausztriai munkásokról pedig senki ne gondolja.hogy többet és jobban dolgoznak mint mi magyarok sőt!!Sok szerencsét kívánok mindenkinek mert aki dolgozni akar az megél kint!!”
 • 29. miria 2010. július 09. 23:06
  „nahááát ez nagyon nem jellemzö , akinek sikerül kikerülnie , az igen is nagyon hajt , hogy megfeleljen . nem nehéz az oszták munkavállalokat überelnünk . ennek ellenére szerintem nem lesz nagy tömeg aki megindul . kamionos cégek is mit csináltak , egy magyar iroda és lecsökkentették a fizetéseket . mi még igy is jol járunk a magyar bérek miatt , de a kintieknek biztos hogy rosszabb lesz .”
 • 28. Dodo57 2010. július 09. 22:28
  „Valjam
  A rendszerváltás előtt itt is megbecsülték a jó szakmunkást, de a minimálbérrel bejelentett dolgozók , akik a
  pluszt zsebbe kapják, ezt lerontották.Igy azok a munkáltatók sem fizetik meg a dolgozókat, akik rendes béren
  bejelenve foglalkoztatnak!!!”
 • 27. bakke 2010. július 09. 22:17
  „Hát Valjan, így van ez.
  Tervezem a hazatérést, de külföldön kb.1500 eurót keresek havonta, így párszor átrágom majd magam ezen a dolgon. A fejekben kell otthon változtatni, még nem jött el a változás ideje.
  Apropó, lopások.
  Ha nincs a lopott árura kereslet, nem lenne lopás. Tök mindegy, ki lopja el, cigány vagy nem cigány, VAN RÁ kereslet. Ha nem lenne kereslet, NEM LENNE lopás. Ezért MINDENKI felelős. Elmondok egy történetet.
  Adott egy vállalkozó, sőt egy család, aki olcsón (fusi, lopott) benzint vásárol(t), mert hogy olcsóbb. Kb. egy évre rá, elkezdték leszívni a vállalkozó üzemanyagát a telephelyen, a kocsikból, teherautókból. Persze, ő szidta azokat, akik ilyet csinálnak, hogy már több százezres kára van. Tudok hasonló biciklis, húsos, stb. történetet is. Fail? Szerintetek? Ez egy lánc, addig folytatódik, míg nemet nem mond valaki. Erről a magyar emberek tehetnek, berögzült szokás a múlt rendszerből, ami fenntartja a kisstílű bűnözést. Ezért is ódzkodom hazamenni...”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitűnően vezet a soproni ámokfutó

Nem jogerősen végleg eltiltották a járművezetéstől csütörtökön azt a férfit, akit 25 kilométeren át… Tovább olvasom