Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Augusztus 20-ra már maga sütné meg a kenyeret

Fertőrákos - Bögi Alajos, akinek leszakadt kezét tavaly novemberben hét és fél órás műtéttel varrták vissza a győri kórházban, már otthon lábadozik. A fertőrákosi pékre újabb műtét vár, de ígéri: idén – ha minden jól alakul, éppen augusztus 20-án – kenyeret fog sütni ismét, s folytatja régi életét.

A faaprító gép még mindig ott áll a fertőrákosi pékség és családi ház udvarán – bár Bögi Alajos fiai legszívesebben azonnal megsemmisítették volna azt követően, hogy apjukat kis híján megölte a szerkezet. A pék, aki egy csapásra országosan ismert lett, miután maratoni műtéttel visszavarrták leszakított kezét, most is azt mondja, nem a gép, hanem ő hibázott azon a késő őszi napon.

A történet valószínűleg sokakban megmaradt, de röviden érdemes felidézni: az 58 éves férfi fatüzelésű kemencébe készült fát vágni, a tüzelő ugyanis elfogyott. A kúpos hasítógép képes az egy méter hosszú, 60–70 centi széles farönköket is darabokra vágni, veszélyes üzemnek számít tehát, de mivel a pékként dolgozó Bögi Alajos már évtizedek óta ezt használja, jól ismerte a működését. Aznap azonban hibázott: vastag pulóverben nyúlt a nyirkos hasábokhoz, a gépet nem készítette elő kellőképpen; a kúpos hasító bekapta Alajos pulóverét, majd a karját, végül az egész férfit berántotta, s egyszer át is fordította a saját tengelye körül. A pék bal karját könyöktől leszakította a gép, gyakorlatilag egyetlen bőrdarab tartotta.

A sérültet a mentők látták el elsőként, majd a soproni, végül a győri kórházba szállították – itt mentették meg az életét és a karját hét és fél órás műtéttel. Tavaly november végén a kórházi ágyon fekve azt mondta a Kisalföldnek: „Még nem tudom, mire lesz képes a bal kezem, de mindennél többre értékelem, hogy itt vagyok, hogy túléltem a balesetet."

Bögi Alajos a bal karját vállból már tudja mozgatni, gyógytornán a könyök mozgását gyakorolja. Fotó: Magasi Dávid
Bögi Alajos a bal karját vállból már tudja mozgatni, gyógytornán a könyök mozgását gyakorolja. Fotó: Magasi Dávid

Bögi Alajos csütörtökön a soproni kórházba ment rehabilitációs kezelésre: december 31-e óta, amikor elhagyhatta a győri Petz-kórházat, rendszeresen jár kontrollra s a már említett gyógytornára. „Az új évre kaptam vissza a szabadságot, az orvosok azt mondták, a sebgyógyulásom tökéletes volt, a sérült karom pedig úgy funkcionál, ahogy ebben a helyzetben elvárható.

Áprilisban idegpótlást végeznek, valószínűleg a lábamból ültetnek át egy ideget, s akkor biztosabban lehet majd tudni, mire lesz jó a karom.

Jelenleg kenyeret még nem tudok sütni, de az elmaradt könyvelést, számlákat a jobb kezemmel folyamatosan töltögetem, rendszerezem, van tehát munkám bőven. Közben pedig rendszeresen járok gyógytornára: vállból tudom mozgatni a karom, most a könyökömmel próbálkozunk. Remélem, hogy még idén folytatni tudjuk a családi vállalkozást – nagyon jó lenne, ha augusztus 20-án saját sütésű kenyérrel tudnék én is ünnepelni – teszi hozzá Bögi Alajos.

A fertőrákosi pék története olyanfajta összefogásra is példát mutat, amelyről ritkán írhatunk. Amikor volt technikumi osztálytársai értesültek a balesetéről, azonnal a család segítségére siettek, anyagilag is: „Én ezt kölcsönnek tekintem, de mondtam a fiúknak, hogy ha nem sikerül a visszatérésem, akkor bizony nem ez volt a legjobb befektetésük" – mondja hamiskás mosollyal Bögi Alajos, de hangjába némi meghatottság is vegyül.

Alajos még egyszer köszönetet szeretne mondani az orvosoknak és az ápolóknak is, akik a műtét előtt és után mindent megtettek érte. Külön említi a kézsebészeket, dr. Palkovits Zoltánt és dr. Király Gézát, valamint az érsebészt, dr. Banga Pétert Győrben, illetve dr. Nábrádi Sándort, aki a soproni utókezelést irányítja. A szakemberek hetekkel ezelőtt azt mondták: a bőrátültetés után még két műtét biztosan vár Alajosra. Az idegpótlás az egyik, amit áprilisra elő is jegyeztek,  s valószínűleg a könyökízületet is pótolni kell.

Olvasóink írták

 • 3. jucuska40 2009. február 24. 14:26
  „Mielőbbi teljes lelki és fizikai gyógyulást kivánok önnek !!!!! Egy Soproni!”
 • 2. rebetli 2009. február 20. 17:08
  „Több mint 40.év.ehhez hasonló faipari gépeken dolgoztam.Egy kisebb sérüléssel megusztam.Nagyon sok bale-
  setet láttam, és kötöztem.Lehet, hogy néhányan felismernek erről!Bögi Alajost is nagyjából ismerem.Nagyon
  sajnálom!Kívánom,hogy augusztus 20-ra rendbe legyen a keze,és tudjon,még fát is hasítani,és sütni is!!!
  Lógó ruhás balesettel is találkoztam.Igaz, a géptől elrántottam az illetőt.A balesetet meg kell előzni!Tudom
  sokan mondják,mit dumálok.Mindig igazam volt!Mégegyszer mielőbbi,és minél jobb gyógyulást kívánok!!!”
 • 1. LAZA 2009. február 20. 16:56
  „Hát Kedves Lajcsi Barátom ez nem volt semmi amit Te átéltél és végigszenvedhettél.
  Fantasztikus az orvostudomány és tényleg jó érzéssel tölthet el bennünket,hogy ilyen kiváló orvosok is vannak.Annyi de annyi fájó tapasztalat mellett el kell ismerni és meg kell köszöni az ilyen és ehhez hasonló orvosi bravúrokat végrehajtóknak.
  Annak idején Lentiben ahol megismertelek kemény és akaratos de rendkivül sportszerü játékostársam voltál.Akkor és ott is mindannyian szerettünk és tiszteltünk és az sem véletlen,hogy volt osztálytársaid is egyszerre a segítségedre siettek.
  Ismerve a makacsságodat is biztos vagyok abban,hogy addig nem nyugszol ameddig újra nem végezhetsz teljesértékü munkát.
  Ehhez kivánok neked jó egészséget és további kitartást!

  Üdv: Colos barátod.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drawing: Hardcore-fesztivál Sopronban

Sopron - Harcdcore Fesztivált szervez a Drawing február 27-én Sopronban a Hangárban. Céljuk nemcsak… Tovább olvasom