Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

Átvizsgálták a gazdálkodási rendszert

Az Állami Számvevőszék átfogó ellenőrzést tartott a soproni önkormányzat gazdálkodási rendszerét illetően.
Az elkövetkezendő hónapokban év végi határidővel az önkormányzat munkáját az ÁSZ útmutatásai alapján fogják átalakítani.

– Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tavaly májusban kezdeményezett soros vizsgálatot a soproni önkormányzat gazdálkodási rendjére vonatkozóan – tájékoztatott dr. Dobos József, Sopron jegyzője. – A 2005-ös esztendő – valamint a 2006 első négy hónapjáig terjedő időszak – dokumentált tevékenységét tervszerű alapossággal tekintették át a szakemberek.

Az ÁSZ összegző megállapításai szerint ellenőrizték – többek között – a költségvetési rendelettervezetek jogszerűségét, a gazdálkodási jogkör szabályozását, a polgármesteri hivatal számviteli politikáját, a kötelezettségvállalások teljesítését és a támogatások pályáztatásának rendszerét, továbbá a polgármesteri hivatal belső ellenőrzési mechanizmusát. A közbeszerzések területén kritikaként fogalmazódott meg, hogy az elbírálást követően gyakran nem tartották be a meg nem jelent ajánlattevők értesítésének kétnapos határidejét.

– A tapasztalatok részletezésén túl az összeállított anyag ajánlásokat fogalmaz meg a polgármester, illetve a jegyző számára. Így például a törvényi előírások maradéktalan betartása érdekében indítványozzák, hogy a költségvetési koncepció előterjesztéséhez mindig csatolják a Sopronban működő kisebbségi önkormányzatok költségvetés-tervezetről alkotott véleményét is. Kritika érte az önkormányzat alapítványtámogatási gyakorlatát is: javasolják, hogy az odaítélt támogatásról mindig a közgyűlés döntsön.

A polgármesteri hivatal munkája színvonalának emelése érdekében a jegyzőhöz is intéztek meglátásokat az ÁSZ szakemberei. Felhívták a figyelmet a pénzügyi-könyvelési munkáknál tapasztalható párhuzamosságok megszüntetésére. A jövőben a gazdálkodás és az ellenőrzés jogkörével rendelkezők beszámoltatásának módja is változik, jegyzői utasításban szabályozzák ennek mikéntjét.

– Az ÁSZ jelentését rendkívüli közgyűlésen ismertették a képviselők előtt, akik határozatban fogadták el a számvevőszéki szakemberek javaslatai alapján összeállított intézkedési tervet. A végrehajtásra felelősöket neveztünk meg, s konkrét határidőket tűztünk ki. Ennek eredményeképpen az önkormányzat munkáját még ebben az évben teljes mértékben a számvevőszék útmutatásai alapján fogjuk átalakítani – zárta dr. Dobos József jegyző.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büntetőfeljelentések Sopron nevében

Nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt tettem – a soproni önkormányzat felhatalmazása alapján – büntetőfeljelentést a városi rendőrkapitányságon és a megyei rendőr-főkapitányságon – válaszolta a Kisalföld érdeklődésére dr. Futó Barnabás ügyvéd. Arról, hogy a szerződések semmissé nyilvánítása érdekében bírósághoz fordult-e a városvezetés vagy a polgármesteri hivatal, érdemi információt nem tudtunk meg. Tovább olvasom