Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Átvilágítják Sopront

Kampányígéretéhez híven a szocialista városvezetés átvilágítja a soproni intézményrendszert, a város vagyoni helyzetét. Bár a végleges eredmények még nem ismertek, az már a részletekből is kiderül: a helyzet rossz, de nem reménytelen.
Sopron
– Vizuális példával élve: Sopron egy nagy hajó, mely most képtelen a haladásra. Az oldalára dőlve áll, s a réseken ömlik be a víz. Nekünk most először talpra kell állítanunk ezt a hajót, ki kell mernünk a felesleges vizet, mert csak ezután haladhatunk – mondta el elöljáróban Walter Dezső polgármester, hozzátéve, az átvilágítás azt a célt szolgálja, hogy tisztában legyenek a lehetőségekkel, kiutat és megoldást keressenek a helyzetre. Különösen fontos ez most, a költségvetés készítésének időszakában. Ma még közel kétmilliárdos hiánnyal küzd a város. Walter Dezső fontosnak tartja, hogy ezúttal a megoldás ne egy költségvetési évre szóljon, ne is egy választási ciklusra: a hajó előrehaladását hosszú távon kell biztosítani.

A polgármester elmondta azt is, hogy bár a korábbi évek költségvetései pénzügytechnikai szempontból összhangot teremtettek a büdzsé kiadási és bevételi oldala között, a vállalt feladatok és a források között nagy volt a különbség, ami állandó feszültséget okozott. Különösen az elmúlt évben volt ez probléma, emiatt kellett a költségvetést gyakran módosítani, s ez vezetett a likviditási problémákhoz is. A pénzügyi helyzet miatt elkerülhetetlen az önkormányzati feladatok és a szervezeti háttér átalakítása. Miután az igények évek óta túlhaladták a források nyújtotta lehetőségeket, folyamatos volt a vagyon felélése. Ennek véget kell vetni – mondja a polgármester –, az igényeket le kell csökkenteni. Az átvilágítás tehát figyelemmel lesz az önkormányzat kötelező és vállalt feladatainak arányára. Az intézmények mellett kiterjed a vizsgálat a városi tulajdonban lévő gazdasági társaságokra is, ide értve a csak részben önkormányzati tulajdonú vállalkozásokat is.

Walter Dezső szerint az már világosan látszik, hogy a kiadásokat csökkenteni kell. Ezért felülvizsgálják többek között az intézményi és a hivatali létszámot, az önként vállalt faladatok átadásának lehetőségét, a támogatások eredményességét. Természetesen megvizsgálják a bevételek növelésének, például a privatizációnak az esélyeit is. Az viszont már most is látszik, hogy a város működésében nagyobb és szélesebb körű kontrollt, szigorúbb ellenőrzést tervez a városvezetés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizonytalan könyvtársors

Ma még bizonytalan, hogy felépül-e valaha a Pázmány Péter utcai tömbbelsőben az a városi és egyetemi… Tovább olvasom