Kisalföld logö

2018. 10. 15. hétfő - Teréz 11°C | 21°C Még több cikk.

Átvilágítják a Tűztornyot

A soproni várostorony felújításra szorul – szögezik le a szakértői vélemények, amelyek az önkormányzat megrendelésére készültek. Azzal minden hozzáértő egyetért, hogy Sopron jelképét alapos vizsgálatnak kell alávetni.
A toronyrekonstrukció kapcsán érdemes végiggondolni a várfalsétányban rejlő lehetőségeket is.
Történeti kutatás, építészeti elemzés, az alapok vizsgálata, statikai ellenőrzés egyaránt szükséges ahhoz, hogy a Tűztorony mai állapotáról pontos képet kapjanak a szakemberek. Nagy baj nincs, hangsúlyozza Kuslits Tibor, Sopron főépítésze, s nem kiáltanak vészt a szakértők sem.

De a Tűztorony alapos „kivizsgálása" utoljára 35 évvel ezelőtt történt. Eljött az ideje, hogy most teljes átvilágításnak vessék alá. Erre többek között azért is szükség van, mert a közelmúltban egy szemöldökkő eltörött, s ez ráirányította a figyelmet a régi repedésekre is. Ám ahhoz, hogy a Tűztorony felújítása napirendre kerüljön, ismerni kell a több száz éves épület minden paraméterét. – Vannak például vízelvezetési problémák – mondja Kuslits Tibor.

– A kerengő burkolata befelé lejt, a csapadékvizet a falba vezeti. A torony anyaga lajta-mészkő, laza szerkezetű anyag, nem bírja sokáig az időjárás viszontagságait. Meg kell vizsgálni az épület gyenge pontjait, hol van például befalazott átjáró. Tudjuk, hogy valamikor folyosó kötötte össze a városházával... Szükségessé vált az ácsszerkezet ellenőrzése, és fontos, hogy a falak és az alap állapotát felmérjük. Nem volt például még soha alapos falkutatás az épületben, és azt sem ismerjük pontosan, hogy a római alapok alatt milyen a talaj szerkezete. Azt tudjuk, hogy iszonyú szélnyomásnak van kitéve a torony, de hogy erre miként reagál, azt nem. Egyes statikusok pedig azt vitatják, hogy szükséges-e egyáltalán a Schulek-féle megerősítés, amit a városháza megépítése után kapott a Tűztorony.

Kuslits Tibor a városi jelkép átvilágítása és rekonstrukciója kapcsán fontosnak tartja, hogy Sopron felülvizsgálja a torony környezetében rejlő lehetőségeket is. Többek között az egykor rövid ideig működő teraszvendéglő hasznosítását, és a várfalsétány megnyitását is végig kellene gondolni...

A Tűztorony átvilágítása és felújítása sok pénzbe kerül, s a város jelenlegi anyagi helyzete gátat szabhatna a nagy terveknek. A főépítész azonban bizakodó. Az idei költségvetés biztosítja az alapos kivizsgálás fedezetéül szánt összeget, s mivel a Tűztorony fontos műemlék és jelentősége túlmutat a város határain, remény van központi források és pályázatok elnyerésére is.

Kapcsolódó cikk
Repedések a Tűztornyon

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Program a nyestek befogására

Sopronban az országban elsőként készült – szakértők bevonásával – program az egyre… Tovább olvasom