Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Átverik az időseket Sopronban

Megsokasodtak Sopronban és környékén az idős emberek sérelmére elkövetett csalások. Az elkövetők az öregek jóhiszeműségét használják ki, s megfosztják őket értékeiktől.

Rájár a rúd az idős emberekre: mindenféle indokra hivatkozva bekéredzkednek hozzájuk idegenek, s míg egyikük szóval tartja az ajtót nyitót, másikuk gyorsan „házkutatást" végez. A fellelt értékeket, főként a készpénzt és a nyugdíjat, könyörtelenül elviszik.

Egy 88 éves asszony – amikor becsöngettek hozzá a rosszban sántikálók – azt hitte, rokona látogatja meg ismerősével. Beengedte őket, s csak akkor tisztázódott, hogy nem is a rokonról van szó. De mézesmázos szavakkal kedveskedtek neki, s amíg egyikük vizet kért, a másik átkutatta a lakást. Aztán gyorsan leléptek. Az asszony csak napok múltán vette észre, nincs meg a 600 ezer forintja, szorgos élete összes félretett pénze, miként a nyugdíját is elvitték a lelketlen némberek.

Egy 90 éves asszonyt azzal kerestek fel idegenek, hogy építőanyagot láttak az udvaron, megvásárolnák. Hiába mondta az alig halló néni, hogy az nem az övé, rátukmáltak egy húszezrest, mondván, az építőanyag csak 15 ezret ér, adjon vissza ötezer forintot. Ekkor kilesték, hol tartja a pénzét, s innen már csak idő kérdése volt, hogy elvonva az asszony figyelmét, mikor emelik el észrevétlenül a nyugdíját, továbbá 325 ezer forintját.

– Felhívjuk az időskorúak figyelmét arra, legyenek óvatosabbak, bizalmatlanabbak az idegenekkel szemben – óvta a lakosságot az átverős trükközőktől Aranyos Gábor őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. – Soha ne engedjék be a lakásukba azokat, akik hitelt érdemlően nem igazolják magukat. Sokan víz- vagy gázóra-leolvasóként jutnak be a lakásba, megint vannak olyanok, akik a szomszédra hivatkoznak, vagy épp „az önkormányzattól hozott pénzre". Mindenki legyen elővigyázatos, ne dőljön be semmiféle trükknek.

Olvasóink írták

 • 6. manus-Fertő 2011. január 25. 21:31
  „Filtec,én inkább törésben vagyok jobb,úgyhogy Veled megyek.”
 • 5. Filtec 2011. január 25. 17:26
  „Re .#3. manus-Fertő
  Pl. Férje meghalt. Lánya Bp.-re ment férjhez. Ő egyedül maradt abban a lakásban, amiben 50 éve él.
  Vannak olyan 90 éves emberek, - igaz, nem ez a jellemző - akik még naponta 30-60 perceket sétálnak, bevásárolnak, mosnak, takarítanak.

  A lényeg, hogy ezeknek a rablóknak el kéne törni a lábukat. Csak 1x legyek szemtanúja egy ilyen rablásnak!
  Meglátogattok a sitten?”
 • 4. manus-Fertő 2011. január 25. 10:52
  „basszus,88,és 90 éves néne,hogyan tudja ellátni magát? miért hagyják magára? szép kis rokonság....gondolom a végrendeletkor tolonganak.”
 • 3. hokiel 2011. január 24. 14:47
  „Idős emberek mélységesen naívak és jóhiszeműek, valamint rettenetesen konzervatívak. Az a pénz, ami otthon van. Meg rosszul is látnak stb. Nem beengedni senkit, nem beengedni senkit és mégegyszer nem beengedni senkit. Inkább sértődjön meg egy ismerős, de megmarad a pénz.”
 • 2. miracle 2011. január 24. 10:38
  „Nem tudom miért kell otthon százezreket tartani, ráadásul 2 perc alatt megtalálható helyeken.”
 • 1. Csetneky 2011. január 24. 11:02
  „Jobban oda kell figyelni az idős hozzátartozókra. Rávenni őket, tegyék bankba a pénzüket és segíteni ebben. A nyugdíjat is lehet oda utaltatni. A napi kiadásokra meg ki lehet venni valamelyik családtagnak a szükséges pénzt, heti egyszer talán mindekinek belefér.
  A rendőrségnek meg ezeket a trógereket kellene elfogni, nem a normális embereket zaklatni a kintfelejtett tábláknál végrehajtott traffizással. Ahhoz nem kell ész.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kultúra nem pénzkérdés

A magyar kultúra napja alkalmából megemlékezést tartottak az egyetem Erzsébet utcai épületének… Tovább olvasom