Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Átszervezik a múzeumi rendszert

A Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat a közeljövőben átszervezi a megyei fenntartású múzeumokat.
A múzeumi rendszer átalakítása téma lesz a megyei közgyűlés mai ülésén, de végső döntés csak március 2-án várható. Az elképzelések szerint megyénk két városában – Győrben és Sopronban – maradnának meg továbbra is múzeumként a megyei fenntartású múzeumok. A többi településen, Nagycenken, Kapuváron, Csornán közérdekű múzeumi kiállítóhely, Mosonmagyaróváron pedig közérdekű muzeális gyűjtemény besorolást kapnának az intézmények. – A Gyurcsány-kormány megszorító intézkedései miatt az intézményeknek tízszázalékos költségcsökkentést voltunk kénytelenek előirányozni – közölte Firtl Mátyás, a megyei önkormányzat alelnöke.

– Sajnos ez azt is magával vonja, hogy alkalmazottakat kell elbocsátani. Ettől függetlenül a múzeumok ugyanolyan formában lesznek látogathatók a jövőben, mint most. Változás, hogy a fertőszéplaki tájházak a fertődi Porpáczy Aladár Középiskola Szaktanácsadó Intézmény kezelésbe kerülnének át. Az öt tájház mögötti kertekben az iskola egy oktatási centrumot hozna létre. Információink szerint úgy, hogy a megyei önkormányzat nem kér garanciát arra, hogy az iskola továbbra is tájházként működtesse a jelenlegi falumúzeumot.

Firtl Mátyás ezzel kapcsolatban a Kisalföldnek elmondta, mind a szakközépiskola, mind a tájházak fenntartója maga a megyei önkormányzat, aki önmagától nem kér garanciát. – A tájházak a jövőben is működni fognak, a Porpáczy-iskola kezelésében azonban sokkal több pályázati lehetőség nyílik meg előttük. Úgy gondoljuk, ez a lépés a tájház és Fertőszéplak fejlődését is szolgálja – zárta az alelnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni siker a szemlén: három díj a Konyecnek

A legjobb műfaji filmnek járó elismerést és két közönségdíjat is nyert a filmszemlén Rohonyi Gábor filmje, a Konyec. A soproni származású rendezőnek számos Ázsiát bemutató dokumentumfilm, videoklip, reklámfilm után ez az első nagyjátékfilmje, mellyel azonnal fődíjas lett. A Konyec operatőri és zenei munkája is soproniakat dicsér. Tovább olvasom