Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Átmeneti otthon nyílt Sopronban

Szinte teljes a szociális ellátások listája Sopronban, néhány hete megkezdte működését a Gyermekek Átmeneti Otthona.

Ide a szülő kérheti a gyerek felvételét addig, míg gondjai enyhülnek vagy megoldódnak.

– Törvény írja elő, hogy a megyei jogú városokban biztosítani kell ezt az ellátást, s nemrégiben a Vasvári Pál utcában, a Családok Átmeneti Otthona szomszédságában kialakítottuk az intézményt. A 110 millió forintos beruházásból 50 milliót a szakminisztériumtól nyertünk, a fennmaradó részt a város adta – fogalmazott Bertalan Éva, a részleg vezetője.

Az otthon arra az esetre nyújt segítséget, ha a szülő egy ideig nem tudja vállalni gyermeke gondozását. Az ellátás ideiglenes, hiszen mint azt a minap megírtuk, noha kétszer annyi kisgyermek került a megyei gyermekvédelmi intézményekbe 2009-ben, mint az azt megelőző évben, a cél mindig az, hogy az elhelyezés átmeneti legyen, s a kicsi minél előbb visszakerülhessen családjához.

Az otthon arra az esetre nyújt segítséget, ha a szülő átmenetileg nem tudja vállalni gyermeke gondozását. Fotó: P. V.
Az otthon arra az esetre nyújt segítséget, ha a szülő átmenetileg nem tudja vállalni gyermeke gondozását. Fotó: P. V.

Sokan félnek segítséget kérni, mert azt hiszik, rögtön elveszik tőlük a gyerekeket. Pedig csak addig maradnak nálunk, amíg meg nem oldódik a család gondja - mondta Bertalan Éva részlegvezető.
– Sokan félnek segítséget kérni, mert azt hiszik, rögtön elveszik tőlük a gyerekeket. Mi a csemetéket a szülő kérésére a vele kötött megállapodás alapján fogadjuk, akik addig maradhatnak nálunk, amíg meg nem oldódik a család gondja. Egy gyermek esetén a jövedelem 15 százalékának, több gyermeknél a jövedelem 40 százalékának harmincadrésze fizetendő napi térítési díjként – mondta Bertalan Éva.

A nemrég átadott intézményben eddig fél tucat gyermek fordult meg családi, anyagi okok miatt, vagy a szülő orvosi kezelése idejére kerültek az otthonba. Jelenleg két lakójuk van, két tizenéves kislány. Egyikük néhány hete, a másik pár napja érkezett. Elmondták, jól érzik magukat, rendszeresen találkoznak a családtagjaikkal. Megnyugtató számukra a biztonság és az, hogy az intézmény dolgozói figyelemmel kísérik a sorsukat.

Olvasóink írták

  • 2. falcobiarmicus 2010. május 14. 19:09
    „A néni pasira vár :) .. keresd meg :)”
  • 1. ursula 2010. május 13. 16:43
    „Jó a néni lába...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem támadt vadra a lelőtt kutya - fizettek a gazdának a vadászok

Kifizették a lelőtt kutyája árát, 250 ezer forintot a lövői gazdának a vadászok, így ő visszavonta… Tovább olvasom