Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Átjáró Sopronban: Folyamatos kocsisor, lassú haladás

A vasúttársaság ígéri, hogy a soproni Batsányi utcai vasúti átjáró megnyitása után gyorsabb lesz közlekedés a Kossuth Lajos utcában is. Itt ugyanis rendszeresek a dugók.

Egy sokakat hátrányosan érintő és rendszeresen ismétlődő problémával kapcsolatban fordult egyik olvasónk szerkesztőségünkhöz. A reggeli órákban – jellemzően a 7 órától 9 óráig terjedő időszakban – meglehetősen sok gépjármű halad(na) át a Sopron, Kossuth Lajos utcai vasúti átjárókon.

Ez az az időszak, amikor a közlekedők nagy számban igyekeznek iskolákba, munkába. Az utóbbi hónapokban többször is előfordult, hogy a 2 vasúti vonalon több, mint 20 percig tartott átkelni. Tapasztalatom, hogy a vasúti fényjelző készülék az indokoltnál tovább mutat tilos jelzést.

Hétfőtől kezdték meg a Batsányi utcai átjáró teljes felújítását. Fotó: Magasi
Hétfőn kezdték meg a Batsányi utcai átjáró teljes felújítását. Fotó: Magasi


A hibás rendszer ugyanis könnyen szabályszegésre ösztönzi a siető, időzavarban levő járművezetőket, gyalogosokat, ami balesetveszélyt hordoz magában. Mit tesz a vállalat az említett szakaszon a gyorsabb átjutás érdekében? Amennyiben iskolai, munkahelyi késés történik a GYSEV vállalja-e a késés okának igazolását vagy ezt peres úton kell érvényesíteni - tette fel a kérdést olvasónk.

Az ügyben megkerestünk a vasúttársaságot, ahol előljáróban leszögezték: a GYSEV Zrt. a fény-, és félsorompóval felszerelt vasúti átjárók esetében is a hatályos jogszabályok betartásával jár el.

A sorompók többszörösen biztosított, automatikus rendszer alapján működnek. Tilos jelzés akkor lép életbe, ha a közeledő vasúti szerelvény bizonyos távolságon belülre ér. A jelzés addig marad érvényben, amíg a szerelvény áthalad az átjáró területén.

A soproni, Kossuth Lajos utcai átjárónál az elmúlt hetekben valóban előfordulhatott, hogy a korábbinál kicsit hosszabb ideig volt érvényben a tilos jelzés. Ez egyrészt abból fakadhat, hogy hétfőtől megkezdték a szomszédos, Batsányi utcai átjáró teljes felújítását. Amíg a munkálatok tartanak (e hét péntek), addig az áthaladó vonatok csak csökkentett sebességgel közlekedhetnek. Mivel a vonatok lassabban járnak, több idő alatt érnek a szomszédos, Kossuth Lajos utcai átjáróhoz.

Így ezen a héten hosszabb az az időtartam is, amíg az átjáróban tilosat jeleznek a sorompók. Másrészt pedig szeptemberben és októberben a soproni állomás területén több nagyobb pályaépítési munkát is elvégeztek szakemberek, ami szintén sebességkorlátozással járt. Emiatt is előfordulhatott, hogy többet kellett várni a Kossuth utcai átjárónál.
Ez természetesen a frekventált, reggeli időszakban okozza a legtöbb kellemetlenséget, hiszen ilyenkor mind autóval, mind pedig vonattal sokan indulnak iskolába vagy munkába.

A GYSEV szakemberei az előírások szerint folyamatosan vizsgálják a Kossuth utcai átjáró jelzőberendezéseit is. Az elmúlt időszakban mind fénysorompó, mind pedig a csapórudas félsorompó rendeltetésszerűen, a meghatározott hatósági szabályok szerint működött. A társaság így tudja biztosítani az autóban ülők, a gyalogosok és a vonat utasainak megfelelő biztonságát, ami vasúti átjáróknál a legfontosabb tényező.

Ettől függetlenül az okozott kellemetlenségért elnézést kérünk, a Batsányi utcai átjáró felújítása, valamint az említett pályaépítési munkák befejezése után a Kossuth utcai átjáróban is gyorsabban lehet majd áthaladni.

Az autósoknak javasolják, hogy a Frankenburg úti, valamint a múlt héten átadott Kőszegi úti aluljárót használják – ez esetben elkerülhetik a várakozást sorompó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: Hitelesen, elszántan következetesen

A kampányban listát írnak a pártok az ígéreteikből, de miért nem valósultak meg ezek az ígéretek az… Tovább olvasom