Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Átalakul a foglalkozás-egészségügyi ellátás

Sopron - A magyar foglalkozás-egészségügyi ellátás átalakulási folyamat előtt áll, nonprofit balesetbiztosító felállításával – mondta dr. Hazay Balázs, a MOK szekcióelnöke a szakterület Sopronban rendezett nemzetközi vitanapján.
A foglalkozás-egészségügy fejlesztéséről tartottak nemzetközi fórumot tegnap a soproni BW Pannonia M. Hotelben. – A vizsgálatok kimutatták, hogy az emberek általában nem odahaza, hanem a munkahelyeken betegszenek meg, ott éri őket a legnagyobb stressz és más fertőzés – mondta érdeklődésünkre dr. Hazay Balázs, a Magyar Orvosi Kamara foglalkozás-egészségügyi szekciójának elnöke. – Hazánkban munkavédelmi törvény szabályozza a foglalkozás-egészségügyet.

Mennyiségi ellátásban jók az eredmények – az e szakterületen dolgozó háromezer-háromszáz orvos a munkavállalók 90 százalékát fedi le –, viszont a minőséggel nem lehetünk elégedettek. A problémát abban látjuk, hogy az orvosok többsége főállás mellett, részmunkaidőben látja el ezt a teendőt. Így tevékenységük az alkalmassági vizsgálatok elvégzésére korlátozódik, s a munkahelyeken nem alakul ki az a sokoldalú tanácsadási rendszer, amely a foglalkozás-egészségügy hatékonyságát növelné. Ezért a szakmai szervezetek az ellátás átalakítása mellett voksolnak.

Az elképzelések szerint egy nonprofit balesetbiztosító felállításával lényegesebben jobb minőségű ellátást lehet majd megteremteni a munkavállalók számára. A folyamat kezdetén vagyunk, reméljük, két éven belül működni fog az új szisztéma.

Gosztonyi Miklós
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar–osztrák–német vitafórum a költségcsökkentés lehetőség

Sopron - Magyar–osztrák–német vitafórumot rendeznek a foglalkozás-egészségügy… Tovább olvasom