Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Átadták hétfőn a szennyvíztisztító telepet

Sopron és térsége - Hat település, hatvanezer lakosának naponta 21 ezer köbméter szennyvizét kezeli a tegnap átadott soproni szennyvíztisztító telep. Az üzem része a városban zajló 4,4 milliárd forint összértékű csatornázási programnak.
Nagyszabású csatornázási és szennyvíztisztítási program indult el négy évvel ezelőtt Sopronban és a város környékén. Ennek keretében egyes városrészeken kicserélték a csőhálózatot, valamint olyan részeken is kiépülhetett a csatorna, hol korábban ilyen nem volt. A 4,4 milliárd forint összértékű program részeként egy új szennyvíztisztító telepet is építettek. Az üzemet tagnap adta át hivatalosan Szájer József Európa Parlamenti képviselő, Murányiné Krempels Gabriella, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese, valamint Fodor Tamás, Sopron polgármestere.

Fotó: Magasi Dávid
Fotó: Magasi Dávid

A telep hat település – Sopron, Sopronkőhida, Ágfalva, Fertőrákos, Harka és Kópháza – szennyvíztisztítását oldja meg. Az üzem kapacitását a korábbi napi 15 köbméterről, 21 ezerre növelték. A beruházás végeztével, a sopronkőhidai és a fertőrákosi szennyvíztele megszűnt, az előbbit teljesen elbontották, az utóbbiból szennyvíz-előkezelőt létesítettek. Így megszűnt a Fertő tó szennyezése, oda még tisztított szennyvíz sem kerül. Fontos, hogy míg négy évvel ezelőtt Sopron csatornázottsága hetven százalékos volt, ma ez arány eléri a száz százalékot.

Fotó: Magasi Dávid
Fotó: Magasi Dávid

A soproni szennyvíztisztító-telep mindenképpen rekonstrukcióra szorult, a megnövekedett tisztítási feladatok ellátásához a kapacitása nem volt elegendő, és a szennyvíziszap-kezelési eljárást is korszerűsíteni kellett. Az elkészült soproni telepen zárt rendszerben oldották meg a szennyvíztisztítást, az iszapkezelést és a komposztálást is, vagyis a szennyvíz ártalmatlanításának teljes folyamata egy telephelyen megy végbe. Az iszapkezelés során stabilizálás történik, ez azt jelenti, hogy nem kell a büdös, kellemetlen szagú iszapot szállítani. A műtárgyakat lefedték, a szellőzést biofilteren keresztül valósították meg. A komposztálás zárt épületben történik. Mindezek következtében a kellemetlen szagok megszűnnek. A telep védőtávolsága a biztonságos technológiával csökkent, a felszabadult területek hasznosíthatóvá vállnak majd. A fejlesztések minden tekintetben megfelelnek az európai uniós előírásoknak. A beruházás részeként a szennyvíztisztító telep fele részben az Európai Unió, 40 százalékban a magyar állam támogatásban, 10 százalékban Sopron önrészével valósult meg.

Kötelező lesz a csatornázás

A tervek szerint 2015-re hazánkban a hálózattal összegyűjtött szennyvíz 100 százaléka kizárólag biológiai tisztítás után kerül a befogadóba, a csatornaellátottság pedig országos szinten a jelenlegi 69,8 százalékról 89 százalékra növekszik majd. A 15 ezer főnél nagyobb településeken 2010-től, a kétezer lélekszámú községekben pedig 2015-től lesz kötelező a csatornahálózat kiépítése.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. joco 2008. november 12. 16:54
  „Intel 2008.11.11. 17:05 ne csodálkoz.elöbb pedig Ágnes asszonyt "mosták" össze Szájerral.Hát ez is egy furcs a"párositás" ismerve a két fö
  nemi.... nem irom tovább -mert ugyan a közszereplönek azt is türni kell, amit másnak nem- na de hátha a komcsi ösökkel teli láncfürészes "megharagszik" és jön az ujabb "ocsmányszavas" moderálás: bocsi moderátor!!”
 • 21. joco 2008. november 12. 09:04
  „Feri1 2008.11.11. 12:06 :részben igazad van, valakit tevékenysége alapján is lehet jelzökkel illetni pld:Fodor= "többtizmillásbalsiker+eü.projektbuko", de állatok rovarok párositása , hát az nem illő. a"Szájerné Molnár Ágnes is egy betelepült" jellzö lehet ,hogy sántit ismerve Szájer urat, de lehet, hogy betelepült -mint én is- valos.Megnéztem M-Ágnes asszony elérhetö önéletrajzát, ott csak egy férjröl volt szo
  az ott szereplö férjének nincs "elérhetö" önéletrajza . Na de nem is ez a lényeg: hanem az, hogy mit is keresett ,mint átado Szájer a "szennyviztisztito telepen" mert ha egy másik fideszes ki itthon képviselö-és itt választották "azzá" -az ott van megértem és elfogadom, de hát egy külhoni" láncfürészes" foszer?”
 • 20. Intel 2008. november 11. 17:05
  „Na most meg Tancsot mosták össze Biczivel:))))

  Tancs-Biczi László
  Intel-Hruby József vs Kalmár István
  Creat- Koczán László

  Kit hagytam még ki???”
 • 19. Feri1 2008. november 11. 12:06
  „jocó
  És ehhez mit szólsz?
  "Fodor egy kis cickány, szóra sem érdemes. Szájerné Molnár Ágnes is egy betelepült" korbács
  Ez sem vall egy IQ bajnokra:))))”
 • 18. joco 2008. november 11. 09:28
  „idegen tollak 2008.11.10. 20:35 csak egy kérdés. akkor te nyilsa/náci vagy egyéb ürülék vagy? miért kell komcsizni?ja és -fidesz stilusban irva-: a volt komcsi(vörös) szülök "gyermeke" mit is keres olyan beruházás avatásán, melyhez neki nincs is köze.tudod ez a beruházás"Nagyszabású csatornázási és szennyvíztisztítási program indult el négy évvel ezelőtt Sopronban és a város környékén. " érted? nem hát . és egy másik kérdés : miért a nick-név mögött lévö reagálot keresitek, mikor tán az lenne a cél az ilyen jellegü forumon, hogy a vélemények ütközzenek. miért jo Nektek, hogy mindig "kitaláltok" valamit egy nick-név mögé, de a vélménnyel soha nem tudtok "küzdeni".”
 • 17. TancsKaszabell 2008. november 11. 09:22
  „Na ki vagyok?
  Ismerős az állapotod.
  Álmomban fordul elő ,hogy több személy vagyok.
  Hosszasan magyarázok magamnak pedig nem is érdekel miket beszélek.
  Mindenkivel szóba állok,mindenkinek megmondom ,hogy hova akar menni,
  mit tegyen a kakasos nyalókával,felkérem ,hogy a falra ne firkáljon,a plafonra ne köpködjön,
  ne akarjon senkit seggbe rúgni mert az mégis illetlen dolog,csak a kutyától a lótól és az áramtól félek.
  Látom már régen, sokan, ezt másképp látják.Nem is értem magamat.”
 • 16. egyenlő 2008. november 11. 07:52
  „Tancs Kaszabell = Biczi László”
 • 15. GONDOLKODÁS 2008. november 11. 07:36
  „Csaba Zsuzsanna!!!

  EZ AZTÁN A FELVILÁGOSULT és KONSTRUKTÍV GONDOLKODÁS!!

  NEM SZÁMÍT MI AZ ÁRA, MI A KÖVETKEZMÉNYE VALAMINEK - A LÉNYEG, HOGY VAN!!!

  NOS EZÉRT VAN ITT EZ AZ ORSZÁG - A "BÁNYÁSZ BÉKA SEGGE ALATT"!”
 • 14. H,KÁROLY 2008. november 11. 07:33
  „ELÖ KERÜLTÉL RATYI JOZSI HOL BUJKÁLTÁL TÁN NEM AUSZTRIÁBA VALAMI BÁRFÉLESÉGBE!SOPRONBA NINCS HELYED MÁR!”
 • 13. Csaba Zsuzsanna 2008. november 11. 04:13
  „Költségvetés!

  Nem tudom,hogy mennyire került a többszörösébe,de elkészült,van és ez a jó!”
 • 12. a korbács 2008. november 11. 01:34
  „Walter épített pár kilátót is, mert tudott soproni fejjel gondolkodni... a vérében van. Fodor egy kis cickány, szóra sem érdemes. Szájerné Molnár Ágnes is egy betelepült, sosem fogja átélni, milyen erős érzelmek szabadulnak fel az embereben, ha a szülővérosáról van szó.”
 • 11. Tancs Kaszabell 2008. november 10. 22:16
  „Keserű-nek
  Az ellen én a szavazatommal védekeztem.
  Nem azért keserű a szájízem hanem attól,hogy meghívhatták volna az előző önkormányzat vezetőit,mindenki előtt demonstrálhatták volna a város érdekében az összefogásukat.
  Mert anélkül sokkal kisebb a város esélye a túlélésre,ha nem lehetetlen súlyos sérelmek nélkül.
  Na kik fognak sérülni?”
 • 10. Tancs Kaszabell 2008. november 10. 21:58
  „Idegen tollak-nak
  Kedves hozzászóló !
  A célod amellyel hozzászólásodat írtad nem volt méltó ehhez a fórumhoz.
  Sopron város fejlesztésének egyes valamilyen szempontból való csoportosítását
  jó hosszan ömlesztette ránk ez a derék hozzászóló,négy ciklus, úgy hirtelen.
  Időrend nélkül ,nagyság rend nélkül,hiányos forrás megjelöléssel,ki kezdte el ki folytatta,és ha az az MSZP-SZDSZ-s önkormányzat akkor arról nem esik szó ez volt egyetlen szigorúan betartott követelménye hiszen erre hegyezte ki a mondani valóját.A lényeg ,hogy Sopron város mintegy négy cikluson keresztűl a szocialistáknak mindehhez semmi köze!Nem voltak az önkormányzat tagjai.nem is laktak Sopronban.

  EZ HAZUGSÁG ! "Meg egyébként is miről beszél (a) puffadt fejű Kránitz ? ? ? ?"

  Mindezzel szemben ez a két kedves hazudós "kommunista" az egyik puffadt fejű, hogyan nyilatkozott ? ,olvassa el újra mindenki.
  Idézem:
  Örömét fejezi ki ",hogy az ő ciklusukban elkezdett beruházásokat a város befejezte."(pedig lehetett volna belőle egy ujjabb gödőr,L:Nemzeti színház alapjai)
  Kránitz László beszélt arról is," hogy állami szinten eddig 9,3 milliárd forint támogatás megítéléséről született döntés. A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében 51 soproni projektet támogattak, az Új Magyarország Fejlesztési Tervből pedig eddig 49-et. Fontosabb projektek a 2,6 milliárdos Kőszegi úti aluljáró (a GySEV beruházásában), a 600 milliós Fő tér és Tűztorony-pályázat, a Sopron-Brennberg és a Sopron-Ágfalva utak felújítása több mint 300 millió forintból. Ezen kívül a Nyugat-Magyarországi Egyetem Zöld Egyetem projektje, mely ötmilliárd forintot nyert, a Tóth Antal-iskola és a Zsilip utcai óvoda fejlesztésére pedig csaknem 350 millió forint érkezett."

  Összefoglalva: Nemzeti Fejlesztési Terv : 51 S O P R O N I projekt, nem MSZP SOPRON!!!
  Új Magyarország Fejlesztési Terv : 49 S O P R O N I projekt, nem MSZP SOPRON!!!

  Minderre összesen S O P R O N kapott 9,3 milliárd Forintot.
  NEM AZ MSZP ,NEM AZ SZDSZ hanem S O P R O N !!
  Bizony! Így dicsekszik idegen tollakkal az MSZP !”
 • 9. keserű 2008. november 10. 21:21
  „Tancs Lehet keserű a szájízed, mert 2002 óta neked is keserűbb az életed. Ha marad az Orbány-kormány, akkor a gazdaság sem itt tartana. Igen, mindenkinek, aki a szocikat akarta 2002-ben lehet is keserű a szájíze...”
 • 8. idegen tollak 2008. november 10. 20:35
  „Kedves kommunisták! Tudjátok hány hazugságot nyeltetek be az elvtársaitoktól? Hányszor hazudták azt, hogy valami az ő projektjük, közben max. folytatták????? Íme néhány példa:
  * a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ a Gimesi ciklusban valósult meg PHARE CBC és Széchenyi terv támogatással, csak az avatása csúszott át 2002. novemberére.
  * A Zeneiskola kivitelezése az Orbán-kormány címzett támogatásával is zömében a Walterék előtti ciklusban épült, csak a befejezését kellett megvárni, majd azt a kommunistáknak felavatni.
  * A Hűségkút az Orbán-kormány ajándéka Sopronnak (és kötelezettség vállalás annak finanszírozására). Akkor is az, ha a megvalósítása nagyobbrészt - térkialakítással kibővítve - a Medgyessy-kormány idején történt.
  * A gázmotoros hőközpont és távvezeték megvalósításáról még a Gimesi ciklusban született meg a döntés és a szerződéskötések.
  * A Káposztás utcai stadion megvalósításáról is az Orbán-kormány döntött. Legfeljebb az üdvözlendő, hogy megvalósulása nem hiúsult meg a Medgyessy-kormány alatt. Kétségtelenül Magyarországon ma ez is eredmény.
  * Az Inkubátor ház még 2001-ben, tehát messze az előző ciklusban kapta meg a 2,5 millió eurós PHARE CBC támogatást. Örülnünk annak lehet, hogy az MSZP-SZDSZ-es városvezetés a kezdeti határozott elutasítást követően mégis a megvalósítás mellé állt és kiegészítő állami támogatást is nyert el a megvalósításhoz.
  * Hosszú szakmai előkészítés után 2001. őszén, tehát a Walterék előtti ciklusban született meg a brüsszeli döntés az 5 milliárd Ft-os Soproni régió csatornázási és szennyvíztisztítási program ISPA támogatásáról is (Ez a szennyvíztelep is!!!!). A szociknak csak a munkák megkezdését kellett kivárnia
  * A panellakások felújítása és annak háromszor egyharmados finanszírozása is a Gimesi ciklusban kezdődött.
  * A Hátulsó u. 10-12. és a Táncsics u. 17. alatt épülő lakások helykiválasztása és előkészítése is a Gimesi ciklusban történt. Visszatekintve a Walter ciklus elejére, szerencsésnek mondható, hogy a még éppen fel nem számolt Széchenyi-tervből sikerült támogatást kapni a megvalósításukra. Sajnos a harmadik előkészített lakásépítés pályázatát a szocik már be sem adták..
  Akkor miről beszél puffadtfejű Kránitz????
  Ha ezeket végiggondoljátok a szocik önállóan csak a Széchenyi felújítását, az elcsúfított Deák teret és a korrupciógyanús mélygarázst tudják felmutatni. Utóbbit ráadásul 300 %-os önerő mellett...
  Még képesek megszólalni????”
 • 7. KÖLTSÉGVETÉS 2008. november 10. 20:30
  „Mi a jó abban, ha valami többszörösébe kerül az erdeti költségvetésnek?????”
 • 6. Csaba Zsuzsanna 2008. november 10. 20:16
  „Ennek örülni kell!
  Az előző ciklusban kezdték,most fejezték be, na és!
  Ami jó azt nem kell lehordani!”
 • 5. Tancs Kaszabell 2008. november 10. 15:56
  „Nagyon örülök ,hogy megszűnt a Fertő tó szennyezése, oda még tisztított szennyvíz sem kerül, hogy míg négy évvel ezelőtt Sopron csatornázottsága hetven százalékos volt, ma ez az arány eléri a száz százalékot.
  Hogy mikor indult és ki indította ? Nem igen érdekel.Az ilyen nagy beruházások ciklusokon át tartanak.
  Viszont a jóindulatú gesztusok oldják a már már elviselhetetlen feszültséget,sajnos ez megint elmaradt.
  Csak ettől keserű a szájízem.”
 • 4. soprniak 2008. november 10. 15:12
  „Mi volna ha örülnénk valaminek!!!!!”
 • 3. jackhruby 2008. november 10. 14:42
  „szerintem az előző ciklusban egypáran ügyeskedtetek”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Két év csak a tájékozódásra volt elég?

Sopron - Szomorú, hogy a polgármester szerint a választások óta eltelt két év tájékozódásra volt… Tovább olvasom