Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Átadták az iskolamentési akcióban a kulcsokat Fertőszéplakon

Fertőszéplak - Hivatalosan pénteken adták át új lakásuk kulcsát annak a hét családnak, akik az iskolamentési akció keretében költöztek Fertőszéplakra.
A szeptemberi iskolakezdéstől már új otthonában élhet az a hét család, akik iskolamentési akció révén kerültek Fertőszéplakra. A házakat a Fertőszéplaki Ingatlan-hasznosító Kft., a Goldschmidt Kft., valamit a Sopron Bank közös beruházásában építették meg, mintegy 140 millió forintból.

A munkálatokat a nyár elején kezdték, a kulcsokat hivatalosan tegnap vehették át a családok, bár szeptember elsejétől már mindenki új otthonában lakik.

Mint arról lapunkban korábban már beszámoltunk (először 2006. szeptember 18-án), a település az általános iskola megtartása érdekében országosan egyedülálló akciót hirdetett. Ennek lényege az volt, hogy a betelepülő családok addig lakhatnak az ingyenlakásokban, amíg gyermekük a helyi iskolába jár. Az elő-, illetve a végleges szerződéseket azonban már nem ilyen feltételekkel kötötték. Azokban az szerepelt, hogy a kedvezményt a hatodikos, vagy annál idősebb gyermekek családjai vehetik igénybe. Ezekkel a feltételekkel a tíz kiválasztott családból kettő nem írta alá a szerződést, egy pedig más okból lépett vissza.

A Rácz család négy gyermekkel Debrecenből költözött Fertőszéplakra. – A szerződés aláírásakor átfutottuk az apró betűs részt is – mondta el az anyuka, Ráczné Balku Ágnes. – Lányom, Fruzsina hatodik osztályos, így mi teljesen ki tudjuk használni a hároméves kedvezményt, amit az önkormányzat biztosít. A ház közel 14 millió forintos jelenlegi vételárát viszont irreálisan magasnak tartjuk. Igaz, lesz még három év gondolkodási időnk, amíg eldönthetjük, hogy megvegyük, vagy máshol nézzünk olcsóbb lakást.

A felmerült problémákkal kapcsolatban Bozsvári István polgármester elmondta, számukra a felső tagozat volt a fontos, mert itt nem volt meg a minimális gyermeklétszám. Ezért döntöttek úgy, hogy csak három évig biztosítják az ingyenességet.

– A hét család helyett tehát az önkormányzat addig fizeti a lakáshasználat díját, amíg a szerződésben szereplő, hatodik osztályos és annál idősebb gyerekek az iskolába járnak. Függetlenül attól, hogy van-e kisebb testvér a családban – folytatta a polgármester. – A bérleti díj jelenleg négyzetméterenként 700 forint havonta. Amint a diák befejezte a tanulmányait, a szülők piaci áron megvehetik a lakást, vagy fizethetik tovább a megállapított bérleti díjat. (Ráczék esetében ez jelenleg több mint havi hatvanezer forint kiadást jelentene.) Arra is van lehetőség, hogy a lakásokat már most megvásárolják, ez esetben az eladási ár négyzetméterenként 162 ezer forint.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új diagnosztikai készülékek a gyógyítás szolgálatában

Sopron – A soproni kórház szülészet-nőgyógyászata a közeljövőben nagy teljesítményű… Tovább olvasom