Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Átadták a villamosított vasútvonalat

Egy év alatt újították fel és villamosították a GySEV Rt. kezelésében lévő Szombathely–Sopron vasútvonalat. A 3,2 milliárd forintos beruházás után a személyvonatok menetideje 84-ről 67 percre csökken.
Avatás
Az eredetileg 1865 szeptemberében megnyílt, 62 kilométer hosszú, s egészen 2001-ig a MÁV kezelésében álló Szombathely–Sopron közötti pálya az évtizedek során elavult, biztonsági okokból csak jelentős sebességkorlátozásokkal közlekedhettek rajta a vonatok. A vasútvonal 2001. december elsejétől került a GySEV Rt. égisze alá.
A vasúttársaság elnöke, Szabó András a Kisalföldnek nyilatkozva kijelentette, térségi jelentőségén túlmutató beruházás valósult meg Sopron és Szombathely között. Létrejötte különösen időszerű, gondolva az uniós csatlakozási tárgyalások koppenhágai eredményeire.

A villamosított vasútvonal nemcsak a személyi, hanem az áruforgalom növekedésének lehetőségét rejti magában. Stratégiailag nézve a most átadott vonal, mint az észak-déli irányú vasúti folyosó első „lépcsője", a Semmeringet érintő – s a domborzati viszonyok miatt drága – nemzetközi fuvarozás egyik alternatív, ugyanakkor optimális megoldását is kínálja. „Elképzeléseink szerint áruforgalomban jövőre megduplázzuk a korábbi évek teljesítményét, s a személyi forgalomban is ötvenszázalékos növekedést érünk el. A beruházás folytatódik, a következő ütemben a vasútbiztonsági és informatikai fejlesztések kivitelezését tartjuk szükségesnek.

– A villamosítás során a pálya egy részének átépítésével, más kivitelezői munkákkal megszüntethetővé váltak a lassújelek, illetve a sebességkorlátozások, míg a Bük–Szombathely közti szakaszon teljes felépítménycserét végeztünk, itt akár száz kilométeres sebességgel is közlekedhetnek a vonatok – tudtuk meg Józan Tibortól, a GySEV Rt. vasútigazgatójától.

– Mindennek eredményeként a korábbi menetidőhöz képest több mint negyed órával hamarabb érhetünk Szombathelyre, illetve Sopronba. Ezzel párhuzamosan – a december 15-én életbe lépett új menetrendnek megfelelően – öt pár EuroRégió-vonat indul naponta Bécsújhely, Sopron és Szombathely között. Új közvetlen összeköttetést jelent a Bük–Sopron–Budapest, Keleti pályaudvar viszonylatban közlekedő vonat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyszázmilliós támogatás

Évzáró sajtótájékoztatót tartott csütörtökön a városvezetés a választások óta eltelt időszak… Tovább olvasom