Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Átadták a szennyvíztisztítót

Röjtökmuzsaj - Röjtökmuzsajon falunap keretében adták át az úgynevezett gyökérzónás szennyvíztisztítót. A beruházás összesen 350 millió forintba került. A hálózatra az ebergőciek is csatlakozhatnak. Régi gondja oldódott meg a hétvégén a röjtökmuzsaji és ebergőci embereknek.

Elkészült – és már üzemel – ugyanis a szennyvízcsatorna-hálózat és tisztítóüzem. A beruházás két ütemben valósult meg. Először a szennyvíztisztító telep készült el, majd a csatornarendszer. A tisztított víz az Ikvába kerül.

– Magyarországon ez az első kétszintes, gyökérzónás szennyvíztisztító – tájékoztatott a helyszínen Stehlik József tervező.

– Ez azt jelenti, hogy a fogadóaknából ülepítés után a szennyvíz a billenős adagolóba kerül, ahonnan egy csőhálózaton keresztül a függőleges átfolyású gyökérzónába. Itt a nád gyökérzete lebontja a káros anyagokat, majd a víz az alsó csőrendszeren át a vízszintes átfolyású területre érkezik, ahol összegyűjtik és az Ikvába vezetik. A tisztítás nagy hatékonyságú, a patakba kerülő víz gyakorlatilag ivóvíz minőségű.

A beruházást látványos és színes falunap keretében adták át. Az eseményen megjelent Szakács Imre, a megyei közgyűlés és a megyei területfejlesztési tanács elnöke, valamint Ivanics Ferenc, a körzet országgyűlési képviselője is. Bak Gyuláné polgármester a Kisalföld érdeklődésére elmondta, összesen 340 csatlakozási pontot építettek, mert arra számítanak, hogy a negyven üres telek is beépül a jövőben. A lakosság ebben az évben kedvezményes csatornahasználati díjat fizet az üzemeltető Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt.-nek. A rendszerre eddig a háztartások fele csatlakozott.

Újvári József már várta, hogy végre üzemeljen a szennyvíztisztító.
– A családok – akik rákötöttek a hálózatra – 200 ezer forint hozzájárulást fizettek a gerinchálózat kiépítéséért. A többség hosszú lejáratú, kedvezményes kamatozású hitelt vett fel. A szakemberek azt mondták, az ilyen szennyvíztisztító üzemeltetése sokkal olcsóbb, mintha más rendszerűt építettek volna, ezért abban reménykedünk, hogy a csatornadíj is alacsony lesz.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Deák tér: Versenyfutás az idővel

Sopron - Versenyt futnak az idővel (és az időjárással) a Deák tér kivitelezői, ugyanis rohamosan közeleg az augusztus 15-i átadási határidő. A multifunkciós épület tetőzetét közben visszabontották, mert beázott. Tovább olvasom