Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Átadták a szélerőműparkot

Nagylózs–Sopronkövesd - Az ország egyik legnagyobb szélerőműparkját adták át tegnap Sopronkövesd és Nagylózs határában. A nyolc turbina egy év alatt mintegy 1,2 milliárd forintnak megfelelő áramot állít elő.
Jelentős médiaérdeklődés mellett helyzeték üzembe tegnap az összesen nyolc turbinából álló szélerőműparkot. A 23 megawatt teljesítményű erőművek egy év alatt 50 millió kilowattóra áramot termelnek, amelyért a beruházó 1,2 milliárd forintra számíthat. A bevétel kilencven százalékát a hiteltörlesztésre fordítják, de ebből fizetik a nagylózsi és a sopronkövesdi önkormányzatnak az iparűzési adót is.

– A szélenergia-társasággal közösen a napokban beadványt juttattunk el az Alkotmánybírósághoz – mondta el a helyszínen Lendvai Péter, a befektető Hungarowind Kft. ügyvezető igazgatója.

A törvény előírja, hogy egy nappal korábban negyedórás lebontásban kell jeleznünk az áram átvevője felé, mennyi energiát szolgáltatunk.
Ezt százszázalékos pontossággal képtelenség meghatározni, már csak azért is, mert az időjárást és a szél erősségét, irányát egyórás lebontásban kapjuk meg. Amennyiben eltérünk a tervtől, büntetésre számíthatunk. Úgy véljük, ez a törvény inkább gátolja, és nem segíti elő a szélerőművek telepítését.

Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk (Kisalföld, 2007. november 30., Januártól forognak a szélkerekek), a két település határában a nyolc turbina felállításának és üzembe helyezésének költsége mintegy nyolcmilliárd forintba került. A kivitelezéssel tavaly év végén végeztek, a próbaüzem január végén kezdődött, amely a napokban ért véget.

Olvasóink írták

 • 12. stef 2008. június 10. 09:37
  „10! menj el a Fertö északi partjára, vagy a Wechsel tetejére. oszt rájössz mekkora balfaszságot írtál!!!!”
 • 11. ostiba 2008. június 09. 19:18
  „Te ostoba!
  azért vannak a magyar-osztrák határnál a turbinák,mert ott kedvezőek a szélviszonyok.nyílt sík vidék, standard É-NY-i szél. nézz már rá a térképre....”
 • 10. szelturbina karos az egeszsegre!!! 2008. június 08. 21:54
  „Miert kell tobb energia???
  Ha futesre akarunk UJ energiaforrast, akkor geotermikus energia a jelszo. A szelturbinak olyan frekvenciat terjesztenek a kornyezetben, ami KAROS az egeszsegre. EZERT tettek az osztrakok a magyar hatrra a szelturbinakat.
  Igy, ha eszunk lenne (de nincs) akkor nem magyar falvak melle telepitenenk ezeket a mostrumokat, hanem az osztrak hatarra, ahol osztrak falvak allnak a kozelben es nem magyar falvak, magyar lakosokkal. Hany szelturbina van Eisenstadt mellett???
  Ha valaki beszel nemetul es angolul, akkor sziveskedjen az Internetten utana jarni az egeszegre karos hatasrol...”
 • 9. FREDDY/S 2008. június 04. 10:30
  „Csernobil hagyatéka sajnos nincsen hozzászámítva a 8-10 Ft-hoz, pedig az nekünk nagyon sokba kerül még mindig. Nem jó ész és értelem nélkül valamit dicsőíteni, mert annak az árát is nekünk kell megfizetni, nemde...”
 • 8. barokk 2008. június 03. 15:37
  „"Ezért a rohadt ződenergiáért kicsit sok a 24 Ft. Paks meg 8-10 Ft-ért termel."

  Ebben már benne van a veszélyes hulladék biztonságos kezelése? Esetleg az az idő értéke is, ami alatt feleződik?”
 • 7. Exkövesdi 2008. június 02. 22:50
  „Lehetnének építő hozzászólások is, ha nem hinnénk, hogy a villamosenergia termelés és szolgáltaás "nem foci", amihez mindenki ért. A technológiai és a gazdasági összetevők igen komplexek. Nem lehet azt csupán környezetvédelmi vagy gazdasági vagy csak a szélenergia hasznossága oldaláról, egyoldalúan nézni. De ezekről is külön-külön lehetőleg csak az nyilatkozzék, aki nem csupán "konyít hozzá"!
  Egyebekben gratulálok a megvalósítás érdekében ténykedő minden érintettnek!!!”
 • 6. FREDDY/S 2008. június 01. 08:21
  „A vezérelt áramért 25,16 Ft-ot kell fizetni, de a 41,64 Ft-os illetve a 43,21 Ft-os áramba azért bőven belefér a 24 Ft-os átvételi ár. És aki rajta keres annak kellene a környezetbarát felhasználás érdekében olyan technológiát kialakítani ami gazdaságos. Törvényileg elő kellene írni a nonprofitos céget, máris jelentősen csökkenne az áram ára, és javulna az életszínvonal, nemde...”
 • 5. miracle 2008. május 31. 13:19
  „Egyáltalán nem érdekel, hogy milyen rendszerben számolnak el. Azt hiszed, majd ha törvényileg előírnak valami hülyeséget, akkor majd úgy fog fújni a szél és voálá máris megoldottuk a műszaki problémákat?
  Egyezzenek meg, hogy mennyi áramot vesznek át, az is oké, hogy előírunk negyedórás maximumokat. Semmi több nem oké. Nem oké, hogy minimumot és eloszlást is elvárnak (honnan a fészkes fenéből tudná?) másrészt, ha nem jövőbelátó, akkor ezért még büntetést is fizessen?”
 • 4. Uff én szóltam 2008. május 31. 13:06
  „Miracle, látom nagyon értesz a dolgokhoz.
  Az egész UCTE rendszer negyed órás blokkokban számol el. Kicsit elgondolkodhatnál, hogy miért kell a termelést és fogyasztást összhangba hozni. Talán mert nem lehet a villamos energiát tárolni ekkora mennyiségben?
  Ezért a rohadt ződenergiáért kicsit sok a 24 Ft. Paks meg 8-10 Ft-ért termel. De majd lehet sírni, ha emelkedik az áram ára. Faszán megtérül nekik 7 éven belül. A torony meg vagy 30 évet bír. Még ha csak 15-öt kapnának érte, akkor is 11 éven beül megtérülne. De nem, adjunk csak érte 24-et.
  Persze sok ilyet még, csak egy szint felett nem lehet majd szabályozni a rendszert, mert a szelet még nem sikerült irányítani.
  Sógorok könnyen vannak, ha nincs szél ott a rohadt sok vízerőmű.”
 • 3. miracle 2008. május 31. 10:49
  „"A törvény előírja, hogy egy nappal korábban negyedórás lebontásban kell jeleznünk az áram átvevője felé, mennyi energiát szolgáltatunk."
  Miért van az az érzésem, hogy a jogalkotók között nagy számban vannak jelen tökkelütött hülyék. Jó lenne, hogy ha beírna ide a fórumba egy ilyen érintett és megvédené a védhetetlent.
  A jövő heti lottószámokat miért nem kell előre megadniuk szerencsétlen üzemeltetőknek?”
 • 2. Barokk 2008. május 31. 10:49
  „Kár, hogy még nagyon kevés van ezekből a parkokból! Sopron környékét jobban ki lehetne használni, hiszen mindig fúj a szél.
  A Fertő-tónál madárvándorlásra hivatkoznak, de a Sógóroknál mégsem beszélnek madárpusztulásról, pedig ott is vonulnak.”
 • 1. FREDDY/S 2008. május 31. 05:15
  „A környezetbarát technológiához ésszerű törvény jár. Hosszútávon az egészség érdekében ez a megoldás az előnyös, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön kérdezett, a rendőrkapitány válaszolt

Sopron - Szerkesztőségünk vendége volt Farkas Gábor alezredes, soproni rendőrkapitány. Az Önök… Tovább olvasom