Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Átadták a GySEV új részvényeit

Az állam teljesítette a GySEV Rt.-ben vállalt 299,97 millió forint tőkeemelési kötelezettségét.
Az új kibocsátású részvényeket Siklós Csaba, a cég vezérigazgatója tegnap sajtótájékoz- tatón adta át Horváth Zsolt Csabának, a gazdasági minisztérium helyettes államtitkárának.

A GySEV tulajdonosai, a Magyar Állam, az Osztrák Államszövetség és a Speditions Holding nevű, az osztrák államvasutak közvetett tulajdonában lévő cég még 2004-ben döntött arról, hogy 2008 végéig 5,8 milliárd forintra emeli a társaság akkori négymilliárd forintos jegyzett tőkéjét. Az osztrák állam egy összegben teljesítette vállalt kötelezettségét, a magyar pedig négy egyenlő részletben teszi. Az ötéves folyamat eredményeként – 2008. december 31-én – kialakul a GySEV végső tulajdonosi szerkezete: a magyar államé lesz a részvények 61, az osztrákoké 33,3, míg a Spedition Holdingé 5,7 százaléka.

Horváth Zsolt Csaba a Kisalföld érdeklődésére elmondta, a magyar állam mindig arra törekedett, hogy többségi tulajdonosa maradjon a társaságnak. Támogatják a GySEV ésszerű fejlesztési terveit, például a Szombathely–Szentgotthárd vasútvonal átvételét –, a tárgyalások az osztrák féllel hamarosan befejeződnek –, mert ez új perspektívát nyithat a cégnek, különösen akkor, ha Ausztria is végrehajtja a tervezett fejlesztéseket a Grazig tartó szakaszon. Abban az esetben, ha ez így lesz, akkor három év múlva már összesen évi 8 millió tonna áruforgalmat bonyolíthat le a GySEV, amely elegendő lesz ahhoz, hogy megtermelje a pályavasút indokolt költségeit.

Ács Sándor, a vasúttársaság vezérigazgató-helyettese elmondta, az elmúlt évben átlagosan 9,5 százalékos béremelés volt az 1.650 magyar munkavállalót foglalkoztató társaságnál, és idén is hasonló bérfejlesztés lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alexandernek agydaganata van

Az elmúlt év decemberéig az ötéves peresztegi Árvai Alexander egy volt a sok magyar kisfiú közül. Aztán kiderült, valami baj, nagy baj történt vele. – Az ünnepek után vettük észre, hogy a máskor fáradhatatlan Alexander játék közben gyorsan elfárad, mozgása bizonytalanná vált – idézi fel a tragikus napok előzményét az édesapa, Árvai Levente, akit telefonon értünk utol Debrecenben. Tovább olvasom