Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

Átadták a felújított Fő teret - galéria

Sopronban szombaton este fúvószenés-mazsorettes, pogácsás-boros népünnepély keretében adták át a felújított Fő teret.

A több mint egymilliárd forintos összköltségű kiemelt projektre közel 600 milliós uniós támogatást nyert a város, Sopron több mint 400 milliós önrészt vállalt a finanszírozásból.

Fotók: G. M.


A beruházás a Fő tér átadásával nem zárult le, hiszen a következő év elején már a Tűztorony szerkezet megerősítési munkái is elkezdődhetnek. Emellett a Várfalsétány eddig nem járható szakaszait is megnyitják.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. naplopo 2010. szeptember 14. 09:57
  „1. IVÓKUTAT is lehetett volna egyet telepíteni
  2. 2 db szemeteskukát láttam az egész Fő-téren, lehetne tenni minden körgyűrű mellé is”
 • 49. csery 2010. szeptember 13. 20:21
  „A szökőkutak nekem is nagyon hiányoznak..., nem értem miért nem lehet legalább egy igazit. Nem víztározót, mint amit a Deák téren húztak fel, hanem igazi szökőkutat.”
 • 48. info2009* 2010. szeptember 13. 19:59
  „Sopronbol hianyzik a viz. Ugye nem helyezkedik el to-parton, nincs szep folyo stb. Ezert az epiteszeknek arra is kellene figyelni, hogy ne csak ko-tenger es parkolok legyenek, hanem tobb helyen szokokutakat kellene epiteni, es ha egyszer lesz merszuk lezarni az autos forgalom elol a belvarost teljesen, akkor a setalo utcakra is szokokutak kellenenek es padok, es fak, es viragok es ivokut es...”
 • 47. Ovinkor 2010. szeptember 13. 17:34
  „okos_jóska 2010.09.12. 20:59
  Ezek szerint egy milliárdos projekt részletei olyan elhanyagolhatóak, hogy azok közzététele a honlapon felesleges?

  Teljesen hiteltelen pártkatonává válsz egy ilyen véleménnyel. Folyamatos a titkolózás a város pénzügyeiről, még a törvény által előírt adatokat és dokumentumokat sem teszik közzé.

  Ezen nincs mit védeni.”
 • 46. AzIgazsagZsoldosa 2010. szeptember 13. 14:58
  „Kedves Mindenki!Örömteli, hogy megszépül a Fő tér. A félreértés elkerülése végett, előző, még tegnapi hozzászólásomban nem a rekonstrukciót kritizáltam, hanem a cikk tartalmát, amelyből eleinte nem derült ki, és talán most sem, hogy mit csináltak pontosan a Fő téren, mi mennyibe került és a fotók sem mutatnak sokat. Sajnos még nem voltam kint, pedig már kíváncsi vagyok rá, ezért lett volna jó többet megtudni. Amúgy hajrá Sopron, és köszönjük!”
 • 45. csery 2010. szeptember 13. 14:51
  „máris? Miért lett volna égő a régi tér azelőtt? Ugyanaz a macskakő került vissza, ami azelőtt is volt. Jó persze szebb lett, a borotyánkőutas rész pedig a három táblával kimondottan ötletes. Eddig a Tűztorony volt a fő atrakciója a térnek, most már ez is, legalábbis én akárhány turistát láttam azóta, ők mind fényképezték a táblákat a b.úton. Visszatérve szerintem azelőtt is és most is a soproni a legszebb Fő tér az országban, csak nem egységesen barokk, hanem gótikus és klasszic. is, ezért nem mondhatjuk a győriek "szlogenét" hogy Közép-Európa legszebb barokk tere az övék. A soproni milliószor szebb annál, csak nem teljes egészében barokk. Bár szerintem a gótika sokkal szebb és középkoriasabb.”
 • 44. máris 2010. szeptember 13. 14:24
  „KEDVES KRITIZÁLÓK, ( AKIK MÁST SEM TUDNAK ) ÉS AZ IS AKI A P.. M.. NEVÉT KIS B VEL ÍRJA ! MIT AKARTOK ? SZEBB

  SZEBB LETT A FŐTÉR, SOK A FUNKCIÓJA, AZ ESKÜVŐT IS VÉGRE OTT TARTHATJÁK !SZEPT-RE ÍGÉRTÉK , ÁT IS ADTÁK!

  ÜNNEPSÉG ? KISEBB DOLGOKAT IS MEGÜNNEPLÜNK ! NEM A VÁLASZTÁS MIATT VOLT ! IGAZ HOGY WALTER

  KEZDEMÉNYEZÉS, DE FODOR VALÓSÍTOTTA MEG ! A RÉGI MÁR NAGYON ÉGŐ VOLT, A KÜLFÖLDIEK ELŐTT IS !

  EGY ÁLLAMPOLGÁRNAK SOK AZ 1 MILLIÁRD,DE EKKORA MUNKÁNÁL NEM PÉNZ ! OLVASSÁTOK EL A 7-ES ÍRÁST! KB 50-60 EMBER DOLGOZOTT, ÉS NEM ÚGY MINT A PETŐFI TÉREN ! A KOSSUTH ÚTI FELFESTETT K. FORG . SÁRGÁJA, VOLT 1 MILLIÓ !!!! AZ " OKOSOK " MEG CSAK SZAPULNI TUDNAK MINDENKIT !”
 • 43. soproni 2010. szeptember 13. 13:23
  „okos_jóska! Egy kicsit csippantsál vissza a lekezelő modorodból!”
 • 42. Pyrrhos 2010. szeptember 13. 10:50
  „Ha jól tudom a projekt eredeti ütemterve szerint a Tűztorony felújításának májusban meg kellett volna már kezdődni...
  A tűztorony februári lezárása miért volt indololt? Szerintem egy normális város, ahol ennyi túristával büszkélkedhetnek, ha ilyen értékkel rendelkezik mint a Tűztorony, azon van, hogy egy térfelújítás idején is biztosítsa a nevezetesség megtekintését.
  Információm szerint az összes soproni múzeum közül a torony rendelkezik a legmagasabb látogatószámmal.
  A torony alatt álló gödörrel két hónapja nem történik semmi, és ha csak a jövő évben folytatják a munkát, akkor ugye az minimum egy év.
  Szerintem ez nagy könnyelműség, és simán ráhúzható a "hűtlen kezelés" jelző. Számtalanszor tapasztaltam idegen városokban, hogy meg lehet az ilyen dolgokat oldani, - akarat kérdése.
  Egyébként az elkészült részekkel személy szerint elégedett vagyok, és támogatom az ilyen jellegü alkotásokat, csak az ilyen "apró" részletek
  bosszantóak.”
 • 41. egybuszos 2010. szeptember 13. 01:12
  „okos_joska
  Látom, te majdnem mindent tudsz. Lehet, hogy nem kapcsolódik teljesen a cikkhez a Petőfi téri mélygarázs és a hozzá kapcsolódó terek felújítása, de ez is egy nagy beruházás. Látom, te nagyon futtatod a ,,város vezetőit". Légy szíves írd le, hogy a régi és a mostani vezérek miért nem azt a mélygarázst és a hozzá kapcsolódó két tér építését és felújítását csináltatták meg amelyik megnyerte a pályázatot, és a városnak is sokkal előnyösebb lett volna mint ez a mostani. Erről mindenki mélyen hallgat, vajon miért?”
 • 40. régimotoros59 2010. szeptember 12. 23:27
  „Re: 28. okos_jóska 2010.09.12. 19:12
  A ,,TUDÓSKLUB" copyright by rm59.
  http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/valtozik_a_kozlekedesi_rend_a_soproni_belvarosban/2174443/
  Bocs. Egyébként akár én is írhattam volna.”
 • 39. hozsuzs 2010. szeptember 12. 22:54
  „Örülök, hogy elkészült s kívánom a soproniaknak, hogy élvezzék ezt az egyedülálló ékszerdobozt, s ne mindenben a rosszat keressék. Próbáljunk meg örülni annak ami szép, függetlenül, hogy melyik polgármester nevéhez fűződik! Most és a jövőben egyaránt!”
 • 38. okos_jóska 2010. szeptember 12. 22:18
  „re: 22. Filtec 2010.09.12. 15:28

  Üdv a normális hozzászólónak.

  A csatornafedelek feliratával kapcsolatban azért javaslok önnek egy gondolatkísérletet.
  Eszerint HÍR: ,,Fodor Tamásnak nem voltak jók a meglévő (Salzburg feliratú) csatornafedelek, hanem ,,Sopron" feliratúakat gyártatott, mondjuk darabját 20 fillérrel drágábbért." - Ön szerint mekkora vinnyogás lenne egy ilyen hírből itt a fórumon? Én kérésre simán lemodellezem. (Darabját 400 Ft/áfa-ért. Legkisebb rendelhető tétel 5 ezer db.)
  Azt kívánom önnek, hogy nagyobb szomorúsága ne legyen.
  Üdv:
  O.J.”
 • 37. okos_jóska 2010. szeptember 12. 21:45
  „Nem győzöm olvasni a sok frankót.

  re: 17. 1soproni 2010.09.12. 11:50

  Jóbarát! Kérdésére hadd kérdezzem: Miért kell külön a gyereknek a névnapját is meg a születésnapját is megünnepelni? Nem egy projekt?
  Szerintem örülni kell, hogy megszűntek a munkagödrök, és látványosan szép lett a tér, kockakövestől, virágostól, fástól, padostól.
  A helyi mazohista és gyűlölködő hivatásos fanyalgókkal meg nem kell vitatkozni.
  (JEÜ W. Dezső biztos jobban megcsinálta volna, naná.)
  Azt kell nekik mondani, hogy álldogáljanak vagy üldögéljenek a Fő téren, amikor magyar vagy külföldi turisták jönnek, és hallgassák meg, hogy ők mit mondanak. És aztán majd lehet ide írogatni, ha a japán turistáktól olyant hallanak, hogy hű de ronda egy tér <moderálva>

  Aki meg nem tudta (már kb. 2 éve) hogy ez a rekonstrukciós projekt két, határozottan elkülönülő részből áll, az ne kaffogjon ,,félkész"-ről. Az újságból, az internetről, a Fő téren meg a városházán kitett tájékoztatókból pontosan lehetett tudni, hogy a rekonstrukció első üteme a Fő tér. Mindazzal, ami burkolat és mindazzal, ami a burkolat alatt van. Ennek 2010. augusztus vége volt a határideje. Ennek a határidőnek a választásokhoz a világon semmi köze nem volt. Aki anno tudott volna úgy variálni pályázattal, elbírálással, közbeszerzéssel és minden további ezzel-azzal, hogy pont az önkormányzati választásra fusson ki, az minimum az Úristen unokatestvére. A Tűztorony-projekt eleve úgy volt tervezve, hogy a Fő tér után indul. Ezt is lehetett tudni.

  Nehogy már állandóan azok terrorizálják a közvéleményt, akik a minimális tájékozottság megszerzéséhez sem veszik a fáradságot, de folyamatosan ugatnak, hogy nincsenek tájékoztatva!

  A ,,félkész"-ről meg annyit, hogy egy város mindig félkész. Ja, bocs, egy nem. Az a neve, hogy Pompei.

  Üdv minden NAGYONOKOSJÓSKÁNAK:
  O.J.”
 • 36. okos_jóska 2010. szeptember 12. 20:59
  „re: 31. Ovinkor 2010.09.12. 20:13

  Tisztelt Ovinkor!
  Ez a fórum az esetek legnagyobb részében nem az értelmes eszmecsere, hanem az elfogult, politikai gyomorsav-felböfögés színtere. (Emiatt - sokak átgondolatlan véleményével ellentétben - sokkal kevésbé szolgálja szólásszabadságot, mint az akárki háza elé való odahányás ,,szabadságát". Persze azt az utóbbit kéretik jelképesen érteni.)

  Mindenesetre a Progresszív Intézet ,,nagyra becsült" jelentésével vagy értékelésével kapcsolatban egyszer már leírtam itt a véleményemet:
  http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/a_progressziv__intezet_elemzese_vihart_kavart__/2173599/

  Vagyis most is azt mondom, hogy minden sz*rt mégis miért kéne kitenni a városi weboldalra? Ha én a polmarketingcégemmel írok Kiskunlacházáról egy tuti elemzést, akkor az ottani nyomorfórumon joggal követelhető (a demokráciára és az átláthatóságra való hangos hivatkozással), hogy olvashatók legyenek az összes zseniális megállapításaim?

  <moderálva>”
 • 35. kedhira 2010. szeptember 12. 20:32
  „Ki mer velem fogadni, hogy z elkövetkező ciklusban még ennyi pénz sem jut a városnak, mint idén?
  És ezt még akkor is biztosra veszem, ha valami "véletlen folytán" a város narancs marad.
  Olyan emberek kellenének, akik a város vezetését nem megélhetési politizálásnak tekint.
  Lelkes civil erő kéne a városba, akik szakmai alappal is rendelkeznek.”
 • 34. ooooo 2010. szeptember 12. 20:28
  „JÓK A KÉPEK! ...UGYANILYEN FEJEK VOLTAK A RÉGI FŐ TÉREN IS!!!

  GRATULÁLOK A FOTÓSNAK ÉS A SZERKESZTŐNEK!”
 • 33. okos_jóska 2010. szeptember 12. 20:24
  „re: 6. Freddy01 2010.09.12. 06:27

  Ja, ugyanazt üzenem Freddy01-nek is, mint MotorosPistának.

  Ezt írja a jóbarát:
  "Azért az ezer millió forint az eszméletlenül durva. Egyszerűen elképesztő, és megmagyarázhatatlan."

  Egy kis Hofi ahhoz, ami neki megmagyaréázhatatlan:

  "- Mennyi?
  - Öt.
  - Mi öt?
  - Miért, mi mennyi?"

  Freddynek is egy OKOSSJOSSKADIJJJJJJJJJ.

  Üdvözlettel:
  O.J.”
 • 32. csery 2010. szeptember 12. 20:16
  „Csak szeretném emlékeztetni a Kisalföld szerkesztőségét, ez itt felül pontosan 4, azaz négy mondat volt. A képeken semmi sem látszik a felújított térből, csak a tömeg. Nem akarom felhozni újból az unalomig szajkózott győri Széchenyi teret, amin hónapokig csámcsogtak minden egyes szösszenetnyi részleten. Sértő ez a megkülönböztetés és azt hiszem egy kicsit többet érdemelne a soproni Fő tér, ami szerintem a legszebb az országban, így pedig hogy az egykori római fórum, és a borostyánkőút is meg van jelenítve, feliratozva, egy kicsit talán értékesebb is a "lapos térnél". Legalább egy egyszeri részletes bemutatást kérünk, talán túl nagy kérés????????????????”
 • 31. Ovinkor 2010. szeptember 12. 20:13
  „okos_jóska 2010.09.12. 19:49

  Az önkormányzat esetleg a beruházás teljes dokumentációját kirakhatná a weboldalára, s máris nem lennének pletykák.

  A jelenlegi önkormányzat egyébként az utolsók között van az átláthatóság terén, a Progresszív Intézet összehasonlításából ez egyértelműen kiderült. Ez nem pusztán politikai vád, hiszen az intézet elemzése szerint nemcsak a szocialista angyalföldi, hanem a fideszes békéscsabai önkormányzat is elöl jár az átláthatóságban és a közérdekű adatok közzétételében.”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem vizet prédikálnak - borlovagokat avattak Sopronban - Galéria

Új borlovagokat avattak, s többeket előléptettek szombaton Sopronban. Tovább olvasom