Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Átadták a beruházásokat

Sopron - A Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME) nagyszabású, 13 milliárd forintos infrastrukturális beruházásokon van túl. A soproni fejlesztések révén nyolc előadótermes új oktatóépület, két kollégium korszerűsítése, a közgazdaság-tudományi kar udvarának beépítésével új előadók és aula, az egyetem főépületének teljes körű modernizálása, valamint az egykori gépipari technikum épületének megvásárlása és átalakítása valósult meg.

 A PPP-program soproni, összességében 3,7 milliárdos beruházásait – az erdőmérnöki kar Erzsébet-kerti új épületében – Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke avatta fel pénteken.

Csengőt kapott ajándékba a házelnöktől  dr. Faragó Sándor, az NYME új rektora, akinek Sólyom László köztársasági elnök által aláírt kinevezési okmányát dr. Manherz Károly szakállamtitkár nyújtotta át a tegnapi eseményen. Szili Katalin a csengő átadásakor kedves szavakkal biztosította az NYME vezetőjét arról, ha szükség van törekvéseik támogatására, csak csengessen.

A házelnök elmondta, az itt létrejövő korszerű felsőoktatási intézményrendszer a határok lebomlásával egész Európa rendelkezésére áll és az európai felsőoktatás színvonalát emeli.

A január elsejétől létrejövő új Nyugat-magyarországi Egyetem régi-új rektora dr. Faragó Sándor – aki napokkal ezelőtt az MTA doktora címet is megkapta – kijelentette: az intézmény és annak valamennyi munkatársa a nyugat-magyarországi régiót szolgálja. „Jövőt építünk" – hangsúlyozta, majd részletezte: egyetemi városaikban 25 projekt megvalósításával európai színvonalúvá vált intézményük.

Dr. Manherz Károly szakállamtitkár szerint „ami Sopronban történt, az példaértékű az egész országban". Az ünnepségen Magyar Bálint, a Miniszterelnöki Hivatal fejlesztéspolitikai államtitkára – dicsérve a soproniak előrelátását – elmondta: Győr 10–12 milliárd forinttól esett el, mivel nem vett részt a PPP-programban. A felsőoktatás jövőjével kapcsolatban úgy fogalmazott: ha az egyetemek a magántőke bevonásával és saját vagyonuk ésszerű hasznosításával nem lépnek előre, s nem jönnek létre egyetemi innovációs és ipari parkok, nem lesznek a kutatásfejlesztési innováció, illetve az ipari szolgáltató piac szereplői, továbbra is csak „államfüggő intézmények" maradnak.

Ez nem lehet célja egyetlen egyetemnek sem. Ezt a kérdést nevezte a felsőoktatási reform előttünk álló legizgalmasabb felvetésének.
Az eseményen Vermesy Sándor, a Strabag MML. Kft. ügyvezető igazgatója szólt a most átadott beruházásokról, a PPP-program kihívásairól s az eddig szerzett tapasztalatokról. 

Mi is az a PPP-program?
Magántőke bevonásával, hosszú távra, bérleti díjért szolgáltatásként megvalósított és működtetett infrastrukturális beruházás, amelyet húsz év után maradványértéken megvásárolhat az intézmény. A bérleti díj felét a minisztérium mint fenntartó, a másik felét az egyetem mint használó fizeti.

Olvasóink írták

 • 3. Oscar 2007. december 26. 09:38
  „Kovács Barna meg sem kérdezem melyik oldalt képviseled.”
 • 2. Kovács Barna 2007. december 25. 11:06
  „Bizony derék dolog,ami az egyetem körül történik. A polgármester igazán adakozó volt volt munkahelyének. De mi tettek a város egyéb területein? Hát azt nem tüzhetik ki a mellükre! A fidesz és kdnp nálunk is azt a szerepet játszotta,amit országosan.Pereskedtek, tüntetéseket szerveztek,akadékoskodtak. Ez is az év értékeléshez tartozó.”
 • 1. Zsoké 2007. december 25. 07:20
  „Én annak gratulálok,hogy szomszédos utcát,meg tönkrevágták!!!
  Eszébe nem jutott senkinek,hogy a károkat amiket okoztak helyre hozzák..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A burgenlandi tartományfőnök nem ment el a találkozóra

Szili Katalin, az országgyűlés elnöke csütörtökön Horváth Istávnnal, Magyarország Ausztriába… Tovább olvasom