Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Aszfaltos útért küzdenek Harkán - fotó

Az érintett lakók szerint úgy vették meg a telkeket a harkai lakóparkban, hogy a háza előtti utcákat leaszfaltozzák. Volt, aki perre is ment.

Szomorúak, és végtelenül elkeseredettek a harkai Borostyán körúton, illetve a környező utcákban lakók. Az egyik érintett Németh Zsolt, egyből a lényegre tér.

- Annak idején, 2011-től napjainkig úgy árulta, árulja a közműves telkeket egy vállalkozás, hogy a házak előtt lesz aszfaltos út - mondja. - A szerződést is így írtuk alá. Az út árát is befizettük, hiszen az bent volt az ingatlanért fizetett összegben.

Teltek az évek, ám semmi sem történt. Illetve dehogynem, tavaly a Borostyán körút egy részét zúzott aszfalttal borították le. De ez nemhogy éveket, néhány hónapot sem bírt ki - mutat a kialakuló kátyúkra. Arra hivatkoznak folyton, hogy még építési területről van szó, s még nem fejeződött be az első ütem. Így az útépítés határideje sem járt le.

- Ezt persze könnyű kijátszani, elég üresen hagyni egy telket, s az idő további évekig kitolható - morfondíroznak.

A környékbeliek is becsatlakoznak a beszélgetésbe:

- Hétköznap délután, kellemes napsütés van, de lát itt nyitva ablakot? - veszi át a szót egyikük. - Egy kezemen meg tudnám számolni, hogy a százharminc hátból hányban szellőztetnek. A zaj, a nagy por miatt ez lehetetlen.

Útra várnak Harkán


Egy másikuk megjegyzi: azért költöztünk vidékre, hogy majd a szabadban teregethetünk. Sajnos, ezt nem tehetjük meg. Hiába mennek lassan a személyautók, akkora nagy port vernek fel, hogy néhány méterre is alig lehet ellátni. Félünk, hogy ebben az aszfaltkeverékben, kavicsos micsodában milyen veszélyes, ne adj' Isten rákkeltő anyagok lehetnek.

Az anyukák csak úgy mernek kimenni az utcára gyereket sétáltatni, hogy vizes lepedővel takarják le a babakocsit. Már előre rettegünk, mi lesz velünk nyáron, amikor még nagyobb por várható.

Volt, aki felvetette: minden telek után fizessenek be egy fix összeget, s abból fedezhetik az aszfaltozás költségeit. Ezt végül elvtették.

- Közvilágítás sem volt - folytatja Németh Zsolt, miközben sétálunk az épülő házak között.

- A rendszert saját magunk, kalákában építettük ki. Földet ástunk, betonoztunk, huzaloztunk. A mi tűrőképességünk is véges.

Ahogy haladunk észrevesszük, az egyik utcában már állnak az épületek, néhol a lakók is beköltöztek. Tették ezt annak ellenére, hogy még nem teljes a közmű. A kerítés nélküli porták előtt gáztartályok sorakoznak - a vezeték kiépítésére még nem jutott idő.

- Bepereltem a vállalkozót - szól ki az autójából egy fiatal férfi. - A hirdetésben tényként kijelentették: kész aszfaltos út tartozik a telekhez. Amint látszik, a valóság más képet mutat.

A bíróság napi 1700 forint kötbért ítélt meg, s a fizetendő összeg mintegy 2,5 millió forint. A pénzt nem kaptam meg, miközben a cégkivonat szerint tavaly majd hetvenmillió forint nyereséget könyvelhettek el - zárja rövidre, mert indul asztaliteniszezni.

A lakók szerint 130 ingatlan, a település egyötöde érintett. Ezen számot erősíti meg Szabó Károly, a 2010 lakosú, az ausztriai határtól néhány kilométerre, festői környezetben fekvő település polgármestere.

- Az ügyben kedden este önkormányzati testületi ülést hívtunk össze - részletezi a polgármester. - Közös megegyezés a cél, ugyanakkor az önkormányzat nem tudja elvégezni az aszfaltozást. Van egy érvényben lévő, a lakókkal megkötött szerződés, amely szerint ez a vállalkozó feladata.

A kisalfold.hu megkereste az érintett cég, az Alpesi Lakópark 2006 Kft. vezetőjét is.

Az ügyvezető igazgató kifejtette: a keddi testületi ülés után ad tájékoztatást. Szerdán már egy esetleges - minden fél számára elfogadható - megoldási javaslat is körvonalazódhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soha nem látott fejlődés indulhat el Sopronban

Legalábbis Firtl Mátyás (KDNP) erről beszélt hétfőn a Parlamentben. Tovább olvasom