Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Aszfalt nélkül a soproni Sarudi utca - Meddig?

Nincs aszfaltja a lövéreki Sarudi utcának. Kátyúk és sártenger okoz bosszúságot a lakóknak, akik már többször keresték a problémával a hivatalt.

– Örülök, hogy a külterületi utakat már felújítják Sopronban, mert oda van pénz. Azt gondolom azonban, hogy a ˝város közepén˝ lakók útjait kellene először rendbe tenni, de sajnos utcánk aszfaltozására még ütemterv sincs – panaszolja olvasónk, Szabó András.

Három évvel ezelőtt a városháza már foglalkozott a Sarudi utcaiak ügyével. Akkor azt tanácsolták nekik, fogjanak össze és alapítsanak útépítő közösséget. Ez kell ahhoz, hogy pályázhassanak az aszfaltozásra, önkormányzati támogatásra.

- Többször és több formában vetődött fel az útépítő közösség gondolata, körzetünk jelenlegi képviselőjét is megkerestük szóban, írásban. Már 1998-ban jogerős útépítési engedélyt szereztünk, mellyel ˝kilincseltünk˝ a hivatalnál, s engedélyünkhöz több konkrét árajánlatot is beszereztünk. A lakók képtelenek az útépítés teljes összegét támogatás nélkül kifizetni a kivitelezőnek, így útépítő közösség nem állt össze. Nem beszélve arról, hogy mi vezettük be a Sarudi utcába a csatornát, gázt, villanyt is a kilencvenes években – fogalmazott Szabó András.


A hivatal válasza jelenleg is ugyanaz: közösséget kell alapítani és pályázni.

– Ez egy működő történet, így újult meg korábban a Pihenőkereszt, ahol a megvalósult beruházás összértéke közel 150 millió forint volt, melynek harmadát a lakóközösség, kétharmadát pedig az önkormányzat fizette. Jelenleg Jánostelepen szerveződik egy közösség, a lakóktól az önrészeket gyűjtik be – tudtuk meg a városháza sajtóirodáján. Ahol azt is elmondták, a támogatás mértéke függ a felújítandó terület és a közösség nagyságától is. Azt azonban, hogy idén mekkora keret áll majd rendelkezésre erre a célra, elfogadott költségvetés hiányában egyelőre nem lehet tudni.

Olvasóink írták

 • 10. creat 2012. január 27. 10:20
  „Lehet adni a jobbnál jobb ötleteket. Azonban azt hiszem, hogy aki ott lakik, vagy bárhol, ahol még nincs szilárd burkolatú út, az annyira nem veszi poénosra a dolgot. Hozzáteszem, a mi utcánk aszfaltos, még ha vízelvezető árok nincs is. Evvel együtt is úgy érzem, ha egyik lakónak kijár az aszfaltos út, akkor a másikat is megilleti. Ha meg mégsem, akkor vannak 1-es és 2-es lakók. Írhattam volna, hogy elsőrenű és másodrangú polgárok. Most pl mikor minden ingatlanra adót vetnek ki, akkor is 1-es és 2-es polgárok? Szerintem itt hirtelen mindenki egyenrangú!. Azt gondolom, a városnak végre fontossági sorrendet kellene fölállítania a beruházások fontosságára. Nyilván az anyagi keret mindent behatárol. Tudom, fontos a játszótér, fontos a tűztorony, a Fő tér, fontos a HelyiTéma, fontos a színház, a hivatal üvegajtaja, meg sok sok fontos dolog van, de nem sorolom tovább. Ha egyszerre mindenre nem telik, akkor föl kellene állítani a sorrendet és azt nem naponta fölborítani és főleg nem egyéni és párt érdekek miatt fölborítani! Én nem vagyok polgármester, sőt ambícióm sincs rá, de azért úgy érzem, aki elvállalja a tisztséget, annak ezt már föl kellene, kellett volna ismernie és ezek szerint cselekedni!”
 • 9. Tonxy 2012. január 26. 21:09
  „Befizetik az önrészt, a város is, majd a lakók önrészéből megépül az út a város önrészét meg szétosztják:)”
 • 8. k73 2012. január 26. 19:00
  „Építő közösség nélkül nem fog menni!
  A mi utcánkban a kb. 50 tulajdonos összeállt és a leírtak szerint történt minden - persze nem azonnal. Befizettük a ránk eső részt és lett utunk.
  Mennyi ház van az utcában? 10-15? Elég húzos önrész lenne nekik, egy ilyen hosszú utcában. Gondolom ezért is nem tudják/akarják létrehozni az építő közösséget...”
 • 7. SZILAJ 2012. január 26. 18:45
  „Nemsokára jönnek a fagyok aztán már "kemény " lesz az útburkolat tavaszig...”
 • 6. kertész 2012. január 26. 11:36
  „4!.Köszi az észrevételt”
 • 5. prakker 2012. január 26. 10:45
  „Javaslom a közmű építő közösség mihamarabbi létrehozását, a pályázati lehetőségek figyelését, és így talán gyorsabban elkészül a műút. Amig el nem kezdődik valami, addig annak befejezését toljuk ki.”
 • 4. öröksoproni 2012. január 26. 09:53
  „kertesz
  papagáj "j"-vel:)

  Fizetni kell kedves lakól, ingatlanonként félmilliót és akkor lesz út:) Vagy tessék kalákában, szombatonként elkezdeni az útépítést. Még az is lehet, hogy jobb lesz a minősége, mintha egy útépítő cég végezné a munkát.”
 • 3. kertész 2012. január 26. 09:26
  „Gondolom ez az út is beletartozik abba 60 felújított útba melyet a Sas papagály reklámozott”
 • 2. sopron700 2012. január 26. 08:13
  „Állampolgárok csak választáskor kellenek! Egyébként csak gond van velük,mindig sokat akarnak és rengeteg pénzbe kerülnek.Az,hogy a villanyoszlop pont az utca közepén van,- nem értem mi a gond-, amikor Gyimesy Polgármester úr már megígérte,hogy elteszik.Várjanak türelemmel,- jön a világvége az majd mindent megold,nem kell mindenért a Polgármester Hivatalhoz futkározni.”
 • 1. Franatic 2012. január 26. 07:43
  „A Pihenőkereszten viszont közvilágítás nincs, az út ott sincs mindenhol kiépítve, mert a Potzmann u 24-től sár van felfelé.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Fertőd és Petőháza között: fának csapódott a Peugeot

Egy fertődi 31 éves nő életét vesztette a szerda esti balesetben. Tovább olvasom