Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Ásványvíz folyik az artézi kutakból

Petőháza - A bevizsgálás után kiderült, hogy Petőháza négy köztéri artézi kútjából ásványvíz-minőségű víz csordogál. Az önkormányzat nem tervez palackozóüzemet, a vizet a lakosság ingyenesen elviheti.

Hosszú évtizedek óta négy szabadtéri artézi kút üzemel Petőházán. Az innen csordogáló hűs ˝ital˝ kedvelt szomjoltója a helyieknek és a környéken élőknek. A petőházi önkormányzat a közelmúltban úgy döntött, hogy a biztonság kedvéért bevizsgáltatja a víz minőségét. Az eredményeket a napokban kapták meg.

– Naponta legalább egyszer eljárok a kúthoz, és innen viszek vizet – mondta el a helyi strandra menet Kalmár Zsuzsanna. – Nagyszüleim is innen szerzik be a frissítőt. Korábban is sejtettük, hogy nem átlagos víz folyik a kutakból, most már tudjuk, hogy mindez ásványvíz lett. Örülünk annak, hogy a kis településünkön van ilyen lehetőség, és bízunk abban, hogy minél hosszabb ideig ingyenesen használhatjuk a kutakat.

Kalmár Zsuzsanna legalább egyszer az artézi kúttól viszi a vizet. Nem csak frissítő, hanem ásványvíz-minőségű is. Fotó: Magasi
Kalmár Zsuzsanna legalább egyszer az artézi kúttól viszi a vizet. Nem csak frissítő, hanem ásványvíz-minőségű is. Fotó: Magasi

– A kutakból folyó víz ásványvíz-minőségű – nyomatékosította a Kisalföld megkeresésére Piskolti Béla polgármester. – A vizsgálatok szerint a víz mérsékelt ásványianyag- tartalmú. Kalcium, magnézium és hidrogén-karbonátos jellegű, kemény víz található benne, a nátrium viszont elenyésző. Így most mindenki megnyugodhatott, a víz egészséges és bátran fogyasztható.

Korábban is sejtettük, hogy nem átlagos víz folyik a kutakból- mondta vKalmár Zsuzsanna.
Bár a víz az előírások szerint palackozásra alkalmas, a település ilyen üzem létrehozását nem tervezi. Igaz, a hozammal kapcsolatos vizsgálatokat nem rendelték meg, csupán a minőségét nézték. Mint megtudtuk, a négy szabadtéri kútból ingyen és korlátozás nélkül elvihető a víz. A kutak az iskola és óvoda előtt, valamint két utcában találhatók. Három helyen természetesen tör fel a víz, míg a negyedik esetében szivattyúval hozzák felszínre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

My Fair Lady a vízi színpadon

Fertőmeggyes - George Bernard Shaw eredeti művéből készült My Fair Ladyt tűzte idén műsorra a… Tovább olvasom