Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Árvíz után Répcevisen - Kelemenék még nem költözhettek vissza

Folyamatosan dolgoznak Répcevisen, a május végi áradás okozta károk megszüntetésén. Egy család még nem költözhetett vissza otthonába, ők még a régi iskola épületében laknak.

A Pákác patak idén május 26-án lépett ki medréből, arra azonban senki sem számított, hogy a kis ér, szinte a fél falut elönti majd - számoltunk be elsőként a kis faluban történtekről.

A bajt tetézte, hogy néhány nappal később újabb jelentős mennyiségű csapadék esett a térségben. A víz a megyehatáron, a völgyben lévő településen gyűlik össze. Akkor két ház vált lakhatatlanná.

Bozsoki Andrea és családja idő közben visszaköltözhetett.

- A felújítást már elkezdtük, az biztos, sok dolgunk lesz - mondta el a fiatal nő. - A nyár végéig biztosan akad még tennivaló. Most ismét az időjárás miatt kesergünk, mert újabb jelentős csapadék várható. Szinte már félve hallgatjuk az időjárás jelentéseket, hiszen ki tudja mikor szakad le megint az ég.

Kelemen János és édesanyja viszont nem volt ilyen szerencsés.

Ők még mindig a régi iskola épületében laknak. A vályogházuk, bár nem életveszélyes, de még nem alkalmas arra, hogy újra visszaköltözhessenek.

- Sajnos a házam falai repednek - kesergett Kelemen János. - A napokban jön ki hozzánk a statikus, aki felméri: mekkora kárunk keletkezett. Sajnos, ahogy látom nagy a baj, és megtörténhet: le kell bontani a házunkat. A vályog nem bírja a vizet, s ebből pedig mi kaptunk rendesen.

Arra senki sem számított, hogy a kis ér, szinte a fél falut elönti majd.
Arra senki sem számított, hogy a kis ér szinte a fél falut elönti majd.


A kisalfold.hu információi szerint a polgármesteri hivatal kétszer is pályázott a vis major alapra. Lényeges, a kárenyhítés ezen formájára kizárólag az önkormányzatok jelentkezhetnek.


További, hír, hogy a megáradt Pákác patak medrén a kezelő, a Hegyhát-kemenesaljai Vízitársulat munkatársai megkezdték a tisztítást.

Helyreállítják továbbá az egykori vasúti ötlést is. Ezt két helyen azért vágták, át, hogy a földekről hamarabb elfolyhasson a víz.

Olvasóink írták

 • 2. Bulcsú 2010. június 21. 10:32
  „Úgy gondolom, hogy a polgármester példásan szervezte és segítette a települése árvízi védekezését, ugyanakkor az önkéntes tűzoltók és a lakosság összefogása is példamutató volt, mert ilyen helyzetben nincs helye a köpködésnek.Egyébként pedig a képek magukért beszélnek.”
 • 1. koviarnold 2010. június 15. 21:09
  „Ha lehet lenne néhány kérdésem.

  1.Most miért nem hangoskodik a kedves Bozsoki Andrea?
  2. Ki is járt akkor rosszabbul? Lehet, hogy nem az aki mindenkit elhordott mindennek és mindent letagadott, hanem az aki csendben volt azaz Kelemen János-ék?

  Undorító amit a kedves nagyhangú leányzó művelt annak ellenére, hogy nem is ők a legnagyobb vesztesek.
  Ha annyira nem volt elég semmi, akkor most esetleg, amit kapott oda adhatná annak aki igazán nagy vesztese lehet a történteknek azaz a Kelemen családnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenezer helyett 625 ezret fizettettek a ˝csatornatisztításért˝

A szóban megállapodott ötvenezer forint helyett ˝csatornatisztításért˝ végül 625 ezer forintot… Tovább olvasom