Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Árucserék problémái az ünnepek után

A Fogyasztóvédelmi felügyelőség Győr-Moson-Sopron megyei munkatársai folyamatosan ellenőrizték a karácsonyi piacokon, vásárokon az árusítókat. Gyakran találkoztak szabálytalanságokkal.
Decemberben a fogyasztóvédelem munkatársai sok esetben találkoztak olyan ruházati termékekkel a polcokon, amelyeken nem volt feltüntetve a használati utasítás, hiá-

nyoztak a moshatósági tájékoztatók – számolt be a tapasztalatokról Melegh Rezső felügyelő.
Élelmiszerek esetében főként az okozott gondot, hogy az előre kiszerelt édességek eredeti csomagolását nem őrizték meg. Ezáltal nem lehetett nyomon követni az áru útját. A húskészítményeknél előfordult olyan eset is, mikor a mérleg nem volt hitelesítve. Feltehetően nem a vásárlók hasznára billent a mutató...

Szigorú feltételek

Műszaki és elektromos készülékeket nem árusíthatnának a különféle szabadtéri vásárokon. A kipróbálás lehetősége ugyanis itt nehezen biztosítható. A fogyasztóvédők ennek ellenére találkoztak 220 volttal működő órával, hajszárítóval és barkácsgépekkel. Volt rá példa, hogy baleset-veszélyesség miatt egyes berendezéseket ki is kellett vonni a forgalomból.
– Enyhébb szabálysértésnél elegendő a helyszíni bírság – tette hozzá Melegh Rezső. – Fogyasztóvédelmi eljárásra csak a legritkább esetben kerül sor. Általános tendencia, hogy a nagyobb ünnepeket megelőző időszakban megnő a kifogásolt esetek száma.

A visszavásárlásról

A karácsony elmúltával előfordulhat, hogy egy ajándékból többet is kapnak. Ezeket az üzletek nem kötelesek visszavásárolni, ugyanakkor a kereskedők hajlandók néha kompromisszumot kötni. Jó tudni, hogy a fehérneműket és az élelmiszereket viszont semmilyen esetben sem vihetjük vissza a vásárlás helyére.
Gondot jelenthet, hogy ajándékozáskor a pénztárbizonylatot nem adjuk át szeretteinknek, így viszont nehézkes az utólagos reklamálás. Amennyiben egy adott áruval kapcsolatban minőségi kifogás merül fel, akkor szóba jöhet a csere lehetősége, ezt követően a vételár visszafizetése. A jegyzőkönyvben a vásárló és az eladó észrevételeit is rögzítik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékony kosaraslányok

Jótékony célú látogatást tettek a Röhnisch Foton Sopron női kosárlabdacsapatának tagjai a harkai,… Tovább olvasom