Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 4°C

Arra pályáznak amire lehet, s nem arra, amire kell

Az utófinanszírozási rendszer egyik nagy hátránya, hogy az amúgy is kevés pénzből gazdálkodó települések sok esetben úgy jutnak forráshoz, hogy emiatt hitelt kell felvenniük.

Régóta váratott magára a Sopronhorpács és Zsira tulajdonában lévő, az ausztriai Füles (Nikitsch) felé vezető út felújítása. Idén ezt pályázati támogatásból tehették meg. Öt százalékos önerő mellett 120 millió forintot nyertek el.

- Az utófinanszírozási rendszer miatt hat-nyolc hónapos késéssel utalják át számunkra a megnyert összeget - jegyezte meg előljáróban Talabér Jenő, a 822 lakosú település polgármestere. - Így kilenc év után sajnos hitelt kellett felvennünk. Az önkormányzatra jutó összeg a kamatok miatt nyolcmillió forint lett. Meg kellett lépnünk ezt a pályázati lehetőséget, mert még ilyen feltételek mellett is jól jártunk. Ha most visszakozunk, akkor belátható időn belül nem tudtuk volna rendbe tetetni az utat.

 
Nyárváró helyett nyárbúcsúztató lesz

A településen a hétvégén rendezik meg a hagyományos Péter-Pál búcsút. Az Imre-majori nyárváró rendezvény helyett pedig nyárbúcsúztató lesz a település fő terén.


A polgármester elmondta még, a fejlesztések nem álltak meg ennyiben. A LEADER program keretében elnyert tizenkettőmillió forintnak köszönhetően újult meg a Szent László szobor, és a róla elnevezett tér és az önkormányzat épülete. Az egyházközség pedig a templomot újíttatja fel. Ezen munkálatok már el is kezdődtek. Amint ez befejeződik, akkor véget ér a fő tér rekonstrukciós folyamat. Az elmúlt években szépült meg az étterem, a bolt, az önkormányzat épülete.

A napokban kezdődött el a templom tetőszerkezetének felújítása.
A napokban kezdődött el a templom tetőszerkezetének felújítása.


- Korántsem mondhatjuk, hogy végeztünk, és ülhetünk a babérjainkon - így a faluvezető. - A település útjait, járdát is fel lehetne újíttatni. Ez esetben egyelőre még nincs támogatási lehetőség. Azt látjuk, hogy arra kell pályáznunk, amit kiírnak, és nem arra, amire szükségünk lenne. Több intézményünk is van, amelyeket hasznosítani szeretnénk. A közeli Bük, Zsira, az ausztriai Locsmánd (Lutzmannsburg) idegenforgalma falunkon is meglátszik. ezért szerencsés lenne, hogy turisztikai szállóhelyeket tudnánk kialakítani.

A megszépült Szent László szobor és a tér.  Fotók: P. H. L.
A megszépült Szent László szobor és a tér. Fotók: P. H. L.


Mint megtudtuk, a korábban oly nagyon várt Zsira, Sopronhorpács, Fertőszentmiklós, majd a Fertő tavat körbeölelő útra rácsatlakozó kerékpárút terve megkapta a kivitelezi engedélyt. A pályázatot be is fogadták, ám forrás hiányában ezt elutasították.

 Labdarúgó utánpótlás sikerek
A napokban tartották meg a 17 csapat, 216 gyermek részvételével Sopronhorpácson az utánpótlás labdarúgó kupát. Ida kapcsolódik, hogy a fiatalok a megyei bajnokságukban dobogós helyeket értek el.


- Az óvoda és az iskola működése a létszámokat tekintve biztosított - folytatta Talabér Jenő. - Azt sajnos még nem tudjuk, hogy mi lesz az oktatással, de az bizonyos, hogy az óvoda helyben marad. Az étkeztetést ősztől Lövőről oldjuk meg. A konyhát azonban úgy tudtuk bezárni, hogy ez nem járt elbocsátással. A közigazgatással kapcsolatos fejlemény még, hogy Közös Igazgatási Központot kell létrehoznunk. Azaz régi nyelven fogalmazva körjegyzőséget kell kialakítani.

A Zsira, Répcevis, Gyalóka, Szakony, Und, valamint Sopronhorpács gesztorsága mellett alkotnának egy egységet. Természetesen a falvak függetlenségét a jövőben is teljes mértékben megtartva. Ehhez azonban még további egyeztetések szükségesek.

Olvasóink írták

  • 1. Mankapunka 2012. június 27. 18:09
    „Eddig is tudtuk,hogy csak azért valósult meg valami,mert csak arra adott az EU támogatást.

    Így a település bemutathatja,mennyire foglalkozik a dolgokkal,közben meg tojnak bele.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertő tó: kritikusan alacsony a vízszint

Az elmúlt időszak száraz időjárása és a nagy melegek miatt kritikus szintre csökkent a Fertő tó… Tovább olvasom