Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Árokba terelik a vizet

Fertőboz - Egy rézsű kialakításával a földterület szélén lévő árokba vezetnék el a Fertőboz feletti területről lezúduló vizet. A közelmúltbeli nagy vihar miatt ugyanis négyhektáros területről folyt hordalék a településre.
Még mindig nem múlt el a közvetlen veszély Fertőbozon. Amennyiben újabb nagyobb mennyiségű eső esne, akkor könnyen megtörténhet, hogy ismét megindul a homok a Nagycenk felől lévő szőlőföldekről. Az önkormányzat és az érintettek a kármentést már elvégezték. A település azonban lecsúszott a vis maior alapok támogatásáról.

– Terveink szerint egy rézsű építésével, a már meglévő árokba vezetnénk el az itt összegyűlő vizet – tájékoztatott Tóth József Gyula, Fertőboz polgármestere. – A kivitelező várhatóan még ebben a hónapban végez a munkával, és ekkortól már megszűnik a közvetlen omlásveszély. A költségeket, ha hitelből is, de kifizetjük, és ezt követően újra megpróbálunk támogatást kérni. Két héttel ezelőtt azért történhetett meg a homokcsúszás, mert a közel négyhektáros területen összegyülemlett víz egy gyalogösvényen keresztül a falu felé talált utat. A magával sodort homok pedig a házak udvarára, pincéibe folyt.

A károsultak helyzetét az is nehezíti, hogy a biztosító csak a lakóházakban keletkezett káruk után fizet. Miközben a legérintettebb lakóknál az udvarra, kiskertbe folyt a homok. Az eltakarítás, valamint a helyreállítás költsége így, a jelen állapot szerint teljes egészében őket terheli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnep volt az utcákon, tereken

Sopron - Várakozáson felüli sikert hozott idén a Sopron Ünnepi Hetek. Főként a szabadtéri… Tovább olvasom