Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Aratják a nádat a Fertőn

Elkezdődött a nád aratása a Fertő Tavi Nádgazdaság Rt.-nél. A cég tevékenységi köre 2004. január elsejétől természetvédelmi feladatokkal is bővül.
A jelenleg 6400 hektáron gazdálkodó részvénytársaságnál megkezdték a nád aratását. Munkájukat az eddigi enyhe időjárás is segíti. – A növény levelei már az első októberi fagyok és havazás idején lehullottak – mondta el érdeklődésünkre dr. Merkei Attila, a nádgazdaság nemrégiben kinevezett vezérigazgatója. – A minőséggel és a mennyiséggel a jelek szerint idén nem lesz gond. A Fertő–Hanság Nemzeti Parkkal kialakuló jó viszonynak köszönhetően a szezonra tervezett hárommillió kévét biztosan be tudjuk takarítani.

Az elmúlt évek aszályos időjárása a Fertőn is meglátszott. A nádas sok helyen visszahúzódott, megritkult, helyét a gyékény, a sás és a fű vette át. Ha újra víz lepi el a most száraz területeket, a növény újra kihajt, a telepek rendbe jönnek.

A Fertő tavi nádat főként Nyugat-Európába és időnként az Egyesült Államokba exportálják. Németországban, Dániában, Hollandiában újra fénykorát éli a nádtetős házak építése. Hazánkban – talán az ára miatt – sajnos még nem terjedt el igazán.

Az előkészítés alatt álló kormánydöntés értelmében 2004. január 1-jétől a nádgazdaságot az ÁPV Rt.-től átveszi a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. Ezáltal megszűnik a vállalatnál az évek óta tartó bizonytalanság, amit a magánosításkor érezni lehetett. Ez azt is jelenti, hogy a nádgazdaságot nem lehet privatizálni.

– A tulajdonosváltással az eddigi feladataink jelentősen kibővülnek – folytatta Merkei Attila. Majd hozzátette, a nemzeti parkban lévő értékek megőrzése és bemutatása mindannyiunk közös érdeke. Összehangolt és ésszerű gazdálkodással ki lehet küszöbölni a piac és a természetvédelem közti ellentéteket.

A gazdaság működési területe a Fertő–Hanság Nemzeti Park területére esik. A helyes nádgazdálkodással javítható a Fertő tó vízminősége, valamint az itt élő madarak is megfelelő élőhelyre lelhetnek a gondosan rendben tartott nádasban.

– Az állam megrendelhet bizonyos természetvédelmi feladatokat a nádgazdaságtól, ami által a nemzeti park is csak gazdagodhat – zárta mondatait a vezérigazgató.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akik a legtöbbet tették

Sopron képviselő-testülete csütörtöki ülésén döntött a városi kitüntetésekről. A hűség napján idén… Tovább olvasom