Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Aratják a nádat

Hétfőn megkezdődött a nádaratás a Fertő tavon. A nád idén jó minőségű, és a vízállás is megfelelő.
A nádgazdaság célja a Fertő vízminőségének megőrzése mellett a leghatékonyabb módon aratni. A nádaratás ez évtől kezdve az Európai Unió által támogatott tevékenység. – A Fertő Tavi Nádgazdaság Rt. az agrár-környezetgazdálkodási támogatásból egy területalapú támogatási forma keretében hektáronként 20 ezer forint hozzájárulásban részesül – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Merkei Attila vezérigazgató.

– Idén ősztől változás állt be a nádgazdaságnál a munkáltatói stratégia tekintetében is, ugyanis már nem a vállalkozók, hanem az állandó alkalmazottak – szám szerint nyolcvanegyen – végzik el a munkát. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy a Fertő környéki emberek járjanak jól.

– A jövő év márciusáig tartó aratás területeit a Fertő–Hanság Nemzeti Park jelöli ki, e tekintetben jó az együttműködésünk – folytatta Merkei Attila. – A vízállás elég magas ahhoz, hogy tudjunk aratni. Tavalyhoz képest új területeken is nőtt jó minőségű, sűrű szerkezetű nád, amit különösen kedvelnek Németországban, Hollandiában és Dániában, ahol tetőfedésre használják.

Merkei Attila elmondta, a nádgazdaság célja, hogy a vízminőség megőrzése mellett a leghatékonyabban termelje ki a nádat. Így csak annyi kévét fognak betakarítani, hogy a nádasok minősége ne szenvedjen kárt, ez körülbelül 2,5–3 millió kévét jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érvénytelen az első időközi választás

A soproni országgyűlési képviselő- választás első, az alacsony részvétel miatt érvénytelen fordulója mind a hét képviselőjelöltnek csalódást okozott. November 28-án négy jelölt neve biztosan szerepel majd a szavazólapon, hárman még megfontolják indulásukat. Sopronban még nem volt időközi választás és az időjárás sem kedvezett annak, hogy az emberek kimozduljanak otthonról. Tovább olvasom