Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Aratják a nádat

A Fertő tó feltöltődése és a vízminőség szempontjából az lenne az ideális, ha folyamatosan, mind több területről aratnák le a nádat.

Ez azonban egyre költségesebb és a nád értékesítése is mind nehezebb.

A Fertő tavon december közepe óta folyamatosan aratják az engedélyezett területeken a nádat. – A tó feltöltődése és a vízminőség védelme szempontjából az lenne az ideális, ha egyre több területről arathatnánk le a nádat – mondta el Varga Szabolcs, a VNÁD Kft. ügyvezető igazgatója. – Ez azonban óriási költség és meg kell találni a nád további értékesítésének lehetőségeit is. A gyenge minőségű learatott nád ugyanis tetőfedésre alkalmatlan. Felmerült, hogy energetikai felhasználásra is állíthassunk elő termékeket, ugyanis a növény fűtőértéke közel azonos a szénével. A brikett-, pellet-előállításhoz szükséges befektetés megtérülése azonban még kérdéses. Ez ügyben keressük a partnerséget a Fertő–Hanság Nemzeti Parkkal, hogy akár egy közös mintaprojektet is elindíthassunk.

A tó feltöltődése és a vízminőség védelme szempontjából az lenne az ideális, ha egyre több területről arathatnánk le a nádat.
A tó feltöltődése és a vízminőség védelme szempontjából az lenne az ideális, ha egyre több területről arathatnánk le a nádat.

Varga Szabolcs hozzátette, nagy hangsúlyt fektetnek a területkímélő gazdálkodásra: gépeik önsúlyát a minimálisra csökkentették, ezzel is a legkisebb ˝taposási kárt˝ okozzák a területeken.

– Napjainkra a Fertő tó nádasállománya nagy változáson ment keresztül – tette hozzá az ügyvezető igazgató. – A jó minőségű nádastermőhelyek évről évre csökkennek, viszont az aratási költségek drasztikusan megemelkedtek. A betakarított nádat a nyári időszakban dolgozzuk fel, amikor is minőségi nádtetőket készítünk. A helyzetünket nehezíti még, hogy a vízügyi igazgatóság továbbra sem partner a nádgazdálkodó vállalkozásokkal.


A nádaratási szabályok

A nádaratást a fokozottan védett területen január 31-ig, védett területeken pedig február 28-ig kell befejezni. Lehetőség van a nádasok tüzelésére is, de ehhez további engedélyek, hatósági beleegyezések kellenek.

Olvasóink írták

  • 1. info2009* 2010. március 03. 21:50
    „Angliaban nagy a kereslet a jo minosegu nad irant, tetofedes celjabol. Egyebkent, a legjobban szigetelo teto ami letezik, ezert szeretik. Na most, ott nincs eleg ezert Torokorszagbol importaljak.
    Nincs kereslet??? Csak le kell aratni es megtalalni a vevot. Hat erre is keptelenek vagyunk?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Advent a lelkészlakban

A soproni evangélikus gyülekezet igazgató lelkésze vallja, ő elsősorban összetartó, nagy családjával… Tovább olvasom