Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Arany borhét soproniakkal

Ruszt - A Fertő-part legszebb városában, Ruszton (Rust) megnyílt Ausztria legnagyobb hagyományú és legismertebb „boros rendezvénye", az arany borhét. A 39 éves múltra visszatekintő eseményre először hívtak meg három soproni borászt.

Ruszt történelmi belvárosában vette kezdetét a borhét, amely a Fertő-parti városka és környéke legismertebb pincészeteinek ad bemutatkozási lehetőséget, immár közel negyven éve. (Azért „arany", mert az itteni borok számos osztrák és nemzetközi versenyen kaptak aranyérmet.) Az Európában is számon tartott rendezvénysorozatra először hívtak meg soproni pincészeteket – Jandl, Gangl, Weninger –, amelyek  a legkiválóbb kékfrankosukkal reprezentálják a  soproni borvidéket. Az osztrák és magyar szakemberek áttörésként értékelték a soproniak meghívását, hiszen a magyarországi rendszerváltás előtt nem volt lehetőség ilyen kapcsolatok ápolására, az elmúlt tizenhét évben pedig a piacok féltése, szakmai rivalizálás gátolta az együttműködést. Annak ellenére, hogy évszázadokon keresztül  – egészen Trianonig – egy borvidék volt a soproni és ruszti.

Ruszt kései szüretelésű és aszúborairól vált híressé – jelenleg azonban már ötven-ötven százalék a fehér és a vörös szőlő aránya – , addig Sopronban a kékfrankos kultusza épült-épül, de készítenek már a kiváló fehérborok mellett aszút is.

Robert Wenzell, Ruszt és Ausztria egyik legismertebb borásza szorgalmazta a soproniak meghívását, amelyet a helyi szőlészegyesület vezetője, Harald Tremmel és a polgármester, Harald Weiss is támogatott.
– Ismerjük és nagyra értékeljük a soproni borokat, ezért abban a sátorban kínáljuk vendégeinknek, ahol a jók közül is a legjobb borok találhatók – mondotta a megnyitót követően Robert Wenzell. – Reméljük, hogy a kapcsolataink a jövőben tovább bővülnek, s egyre többször találkozunk egymás rendezvényein. A soproni borászoknak is jó lehetőség a borhét, mert hagyományosan Európa számos országából érkeznek hozzánk nemcsak turisták, hanem szakértők is.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

El kell égetni a méhcsaládokat

Győr-Moson-Sopron - Kapuvár és Csorna térségében sorra el kell égetni a méhcsaládokat, miután egy… Tovább olvasom