Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

Áprilistól új orvosi ügyelet

Áprilistól nem lesz önálló gyermek és felnőtt orvosi ügyelet Sopronban. Ehelyett az önkormányzat egészségügyi bizottsága úgy döntött, hogy mind a felnőtt-, mind a gyermekellátásban résztvevő orvosokat kötelezi a sürgősségi alapellátásra.
Sürgősségi felnőtt- és gyermekellátás: Az ügyeletet az összes szakképesítéssel rendelkező háziorvos bevonásával biztosítja tavasztól az önkormányzat.
Az elmúlt hónapokban csak zökkenőkkel mutatkozott működőképesnek a Sopronban bevezetett összevont háziorvosi ügyelet. Ennek alapján a felnőtt ellátást végző orvosok éjszakánként ügyeltek.

Míg a gyermekorvosok hétköznap délután négy órától este hét óráig és a hétvégén adtak tizenkét órás ügyeletet. A felnőtt ellátásban résztvevő háziorvosok és a Soproni Orvosi Kamara azonban az elmúlt év végén beadvánnyal fordult az önkormányzathoz, amelyben az ügyeleti rendszer felülvizsgálatát kérték. Mint kiderült, a felnőtt háziorvosok elsősorban azt sérelmezték, hogy a gyermekorvosok éjszaka sohasem ügyelnek. Míg az orvosi kamara szakmai kifogásokra hivatkozott. Az ügyben több egyeztetés és végül három javaslat mérlegelése után az egészségügyi bizottság a múlt héten hozta meg döntést.

A kórházba költözik

Dr. Molnár Ágnes, az önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke elmondta, olyan határozatot hoztak, mely az érvényben lévő jogszabályoknak teljes mértékben megfelel. A városban az összevont ügyeleti szolgálatot az összes szakképesítéssel rendelkező háziorvos bevonásával biztosítja az önkormányzat. Az önálló és folyamatosan működő felnőtt- és gyermekügyelet felállítását azonban anyagi fedezet híján a város egyelőre nem vállalhatja. Ugyanakkor a bizottság a jogos szakmai kifogásokat is elfogadta, és arra törekszik, Sopronban minél előbb új helyen, az orvosi tevékenységre alkalmas rendelőben dolgozhassanak az ügyeletesek.
– Azok, akik letették a háziorvosi és gyermekgyógyász-szakvizsgát, a törvény szerint kötelezhetőek az ügyelet ellátására – mondta dr. Horváth Zoltán, az egészségügyi alapellátás igazgatója. – Áprilistól a nyár elejéig a Lenkey utcából az Erzsébet-kórház régi gyógyszertári pavilonjába költözik majd a háziorvosi ügyelet. Ez a hely azért is kedvező, mert a kórházban lévő ügyelet szakmai biztonságot nyújt a háziorvosoknak.

Önálló gyerekügyelet legyen!

Dr. Láng Andor, a Soproni Orvosi Kamara elnöke kifejtette, hogy a Csecsemő- és Gyermekgyógyász Szakmai Kollégium az üggyel kapcsolatban már korábban állást foglalt. Ez a fontos szakmai grémium a Sopronban áprilistól tervezett, úgynevezett általános ügyeleti formát problematikusnak nevezte, amiatt, hogy a felnőtt ellátásban dolgozóknak kell a gyermekorvosi sürgősségi feladatokat is ellátniuk, ám ez a megoldás számukra megfordítva is elfogadhatatlan. Éppen ezért az orvosi kamara a szakmai kollégium által javasolt különálló gyermekügyelet bevezetését támogatja. Ezt a megoldást indokolja az is, hogy szerintük az önálló gyermekügyelet anyagi háttere megoldható a megyei egészségbiztosítási pénztár támogatásából.
Az áprilistól elkezdődő új ügyeleti rendszer több gyermekgyógyász felháborodását is kiváltotta, ők jogi lépéseket is fontolgatnak. Mások azt remélik, hogy az egészségügyi bizottság felülvizsgálja döntését. – Jómagam az elmúlt években többször is kezdeményeztem, hogy az egészségügyi tárca teremtse elő a gyermekorvosok számára a háziorvosi szakvizsgák letételének lehetőségét – mondta dr. Csóka Pál gyermekorvos. – Süket fülekre találtam. Igaz, hogy a gyermekorvosok ennek ellenére kötelezhetők az alapellátásra, az új ügyeleti rendszert szakmailag mégis helytelennek tartom.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drog nélkül vállald önmagad!

A kábítószer-fogyasztás következményei címmel tartott előadást dr. Csernus Imre addiktológus, aki… Tovább olvasom