Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Apartmanházként üzemel a soproni Saphir Aqua a botrány után

Öt hónap alatt alig haladt valamit előre a Saphir Aqua Aparthotel 2000 károsultjának ügye. Időközben a hotel apartmanházként újranyitott.

Kizárólag a Saphir Aqua Aparthotel ügyében eljáró állami hatóságoknak, így a megyei rendőr-főkapitányságnak, illetve a megyei fogyasztóvédelmi hatóságnak van arra lehetősége, hogy érdemben segítsen annak a közel kétezer károsultnak, akik idei nyaralását tönkretette a tulajdonos és az üzemeltető vitája - olvasható a turizmusonline.hu cikkében.

A magánjogi szereplők közül ugyanis mindenki vesztesnek érzi magát, hosszas pereskedés várható, és meglepetés lenne, ha az ügyben érintett cégek közül bárki, önszántából, elkezdené kárpótolni az embereket.

A nyáron kitört botrány kezdete óta beszámoltunk a fejleményekről. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége tisztességtelen kereskedelmi magatartás tanúsítása miatt eljárást folytat a soproni Saphir Aqua üzemeltetője, a Cardos Hotel Kft. ellen. Rengeteg bejelentés érkezett olyanok részéről, akik befizettek egy üdülésre, aztán a hotelben zárt ajtók fogadták őket.

Felfüggesztett eljárás

Tehát a fogyasztóvédelem eljárást folytat. Pontosabban folytatott. Mert a cég székhelyéről ˝ismeretlen helyre költözött˝ jelzéssel érkezett vissza minden megkeresés. Mivel a fogyasztóvédelmi hatósága nem találta a Hotel Cardos-t, ellene törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett a megyei cégbíróságon, és a felügyeleti eljárás befejezéséig a saját eljárását felfüggesztette.

A Turizmus Online megkeresésére a hivatal igazgatója, Major Ernő azt mondta, meg kell értenünk, hogy a jogszabályok adta keretek közt járhatnak el -, egyébként ők is sokszor kérik a nem megfelelő jogi környezet megváltoztatását. Nem tehettek mást ebben az ügyben sem, nincs nyomozati jogkörük.

Az üzemeltető álláspontja

Kunczi László a következőket közölte a portállal: június 30-án lemondott tisztségéről. Feltehetően azért szerepel még a cégjegyzékben, mert a tulajdonos egyelőre nem nevezett ki új ügyvezetőt. Súlyos milliókat bukott az ügyön, az épületben több tízmilliós költséggel harminc apartmant, valamint hat kétágyas szobát alakítottak ki. Kezdetben bíztak az üzleti sikerben, közel száz százalékos telítettséggel működtek. Ám utóbb kiderült, sajnálatos módon belementek nagyon magas bérleti díj megfizetésébe, és végül ez, és más elszámolási viták miatt a tulajdonos bezárta a szállodát. Feltehetően polgári perek lesznek. Tanúként hallgatta meg a rendőrség, az eljárás üzletszerűen elkövetett csalás gyanúja miatt indult.

Horváth László, a Cardos Hotel Kft. tulajdonosa elmondta, a cég vagyona jelenleg zárolva van. Úgy látja, az ügynek többféle megoldása is lehet, a legszerencsésebb az lenne, ha az épület ismét meg tudna nyílni szállodaként, mégpedig cégük kezelésében. Ám erre sok esélyt nem lát, a bérbeadó, a Soproni Ingatlanforgalmazó, Beruházó és Üzemeltető Kft. azonnali felmondási joggal rendelkezett, és egyoldalúan dönthetett a bezárásról. Horváth László elmondta: a rendőrség őt is tanúként hallgatta meg.

Hotelből apartmanház

Időközben a Turizmus Online szerkesztőségébe is több telefonhívás érkezett, ezek szerint a Saphir Aqua újra kinyitott és apartmanházként üzemel. Ezt követően érdeklődtek Győrben, a megyei rendőrkapitányságon, ahol elmondták, egy kollégájuk éppen Sopronban dolgozik az ügyön, így azonnal utánanéznek a dolognak. A Soproni Ingatlanforgalmazó, Beruházó és Üzemeltető Kft. egyik vezetője, Vámosi Tibor „kiküldött rendőrségi tudósítón" keresztül azt üzente, hogy az épület nem szállodaként üzemel, hanem az apartmanokat adják ki – persze a portál sem állított mást.

Remélhet-e segítséget az államtól a polgár?

A Turizmus Online megkereste azokat a cégeket is, akik árulták a Saphir Aqua szobakapacitásait. Természetesen nekik is csak veszteségeik keletkeztek az ügyből.

Ismételni tudjuk csupán: kizárólag a Saphir Aqua Aparthotel ügyében eljáró ügyben eljáró megyei rendőr-főkaptányságnak, illetve a megyei fogyasztóvédelmi hatóságnak van lehetősége arra, hogy érdemben segítsen annak a közel kétezer károsultnak, akik idei nyaralását tönkretette a tulajdonos és az üzemeltető vitája.

A teljes cikket a szerző megjegyzéseivel kiegészítve itt olvashatják >>

Olvasóink írták

  • 2. Erneszto49 2011. november 18. 15:48
    „ELNYÁLAZZÁK ezt is mind annyi mást, mivel túl sok nagyvad érintett az ügyben !”
  • 1. Erneszto49 2011. november 18. 15:41
    „Szép kis "Ansicht von SOPRON" Igy kell az idegenforgalom fellegvárából egy lezüllesztett városhirnevet csinálni "UJGAZDAGÉKNAK"! Ezt jól kiagyalták...Remélem méltó büntetésüket megkapják a "TÚLSPEKULÁLÓK", vagy MÉGSE ????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubileumi Sakkfesztivál

Sakkfesztivált rendeznek szombaton Fertőszentmiklóson. Tovább olvasom