Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Apácakert: mégis szabad építkezni

Újabb, váratlan fordulatot vett kedden az Apácakert ügye. A legfontosabb: mégis szabad építkezni.
Walter Dezső
Az Apácakerttel az elmúlt napokban többször foglalkoztunk, mert az önkormányzat árvízveszélyre hivatkozva azt tervezte, hogy levágja az Ikva kanyarulatát, s a vizet visszavezeti eredeti, egyenes vonalú medrébe. Az új szabályozási terv elkészültéig, illetve a terv megvalósításáig építési tilalmat rendeltek volna el. Az Apácakertben több mint százötven család tervezte, hogy házat épít, őket derült égből villámcsapásként érte a hír.

Kedden azonban váratlan fordulat következett be. Kettő is. Egyrészt sajtótájékoztatón jelentette be Walter Dezső polgármester, hogy az idő- és a pénzhiány szorításában visszavonják az előterjesztést, tehát érvényben marad a mostani szabályozási terv, ami azt is jelenti, hogy szabad építkezni, másrészt pedig szerkesztőségünk megkapta Janák Emil Walter Dezsőnek írt levelét, amelyből kiderül: az Apácakertben nincs és nem is számítanak árvízveszélyre. Az igazgat ó kísérőleveléből az is kiderült, hogy nem ők tartottak, tartanak ettől. „Meg kívánom jegyezni azt, hogy tárgyi ügyben a vonatkozó 40541-3/2005. számú augusztus 24-én kelt önkormányzati megkeresés előtt nem történt semmiféle, az Igazgatóság részére címzett tájékoztatáskérés, és így nem is adhattunk ki állásfoglalást ezt megelőzően." Az előbbi idézetben foglaltak azért megdöbbentőek, mert az önkormányzat a vízügyre hivatkozott, amikor változtatási tilalmat tervezett elrendelni.

Janák Emil
„ Az apácakerti (Anger-réti) terület az Ikva-patak mértékadó nagyvizeivel, árvizeivel nem veszélyeztetett. Ezt támasztja alá – többek között – az 1996. évben levonult rendkívüli – 100 éves gyakoriságú – 40 köbméter/másodperces vízhozam is, amely a kérdéses terület melletti eredeti Ikva-völgyeletben elöntés nélkül levonult. E tapasztalatot is figyelembe véve az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Sopron város polgármesteri hivatal kérésére hozzájárult az Anger-réti terület déli oldalán lévő, volt Schönherr-malom-ág önkormányzat részére történő adásvételéhez...." – olvasható Janák Emil levelében.

Térjünk azonban vissza a városházi sajtótájékoztatóra, amelyen jelen volt Varga Gyula, a városfejlesztési bizottság elnöke és Kuslits Tibor főépítész is. Walter Dezső hangsúlyozta, hogy felelős városvezetőként nem ért egyet a „válságstáb" döntésével (de természetesen hozzájárult a fentebb említett okok miatt), mert a megváltozott időjárási körülmények miatt könnyen előfordulhat, hogy az Apácakertet elönti a víz. Arról nem beszélve, hogy a korábbi tervek szerint – vésztározóként – ide engedték volna a töltés átvágásával a patak vizét, hogy megvédjék a többi Ikva menti városrészt. A mostani döntésünk azt is jelenti – mondotta –, hogy fel kell gyorsítani a Jereván-lakótelep felett, a tervezett északnyugati elkerülőút mentén tervezett víztározók kialakítását, így védve meg az egész várost egy lehetséges árvíztől.

Varga Gyula hozzátette, az Apácakertben ismeretlenek két helyen is elbontották – 60 és 80 méter hosszúságban – az Ikva töltését. Ezt azonnal helyre kell állítani.

Úgy tűnik tehát, gyorsan levonult az „apácakerti árhullám", s fellélegezhetnek azok, akik építkezni szeretnének. Közöttük N. Zs. is, aki a hír hallatán elmondta, hétfőn szerették volna beadni az építésiengedély-kérelmüket, de a műszaki irodán nem vették át(!), ezért postán adták fel.
– Abban az esetben, ha életbe lép a változtatási tilalom, szinte reménytelen helyzetbe kerültünk volna, mert a család házát már lefoglalózták és a jövő év közepén ki kell költözni. Ha nem, akkor tízmilliót fizethettünk volna vissza. Arról nem beszélve, hogy már a kivitelezővel is tárgyaltunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házelnöki találkozó Sopronban

Szili Katalin osztrák partnerével félévente tart megbeszélést, éppúgy, mint a többi szomszédos ország házelnökével. Hétfői soproni találkozójukon elsősorban a két parlament közötti együttműködésről, a szeptember 5-i New York-i házelnöki világtalálkozóról, valamint uniós együttműködésünkről tárgyaltak, különös tekintettel a 2007–2013 közötti költségvetési időszakra. Tovább olvasom