Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Apácakert: építési tilalom?

A soproni városvezetés változtatási tilalom elrendelését szeretné elérni az úgynevezett Apácakertben, az Ikva-patak, a vasút és az elkerülőút által határolt területen. A városfejlesztési bizottság ennek ellenére nem vette napirendre tegnapi ülésén a sürgősséggel beterjesztett napirendet.
Több mint 150 család tervez házat építeni az Apácakertben. Erre – elvben – lehetőségük is van, mert a 2000-ben elfogadott rendezési terv alapján idén nyáron befejeződött a telekkialakítás és a földhivatali bejegyzés. Építőközösség alakult, a vízi közművek megvalósítását az önkormányzat is támogatta, a beruházás 50 százalékáig.
Az elmúlt napokban mégis becsapott a villám: kiderült, Walter Dezső polgármester szeretné elérni a rendezési terv megváltoztatását, annak érdekében, hogy az Ikva visszakerüljön az évtizedekkel ezelőtti, eredeti medrébe.

Az elképzelés szerint levágnák a volt lőtér mögött mesterségesen kialakított nagy kanyart. Amennyiben sikerül keresztülvinnie tervét – a testület elrendeli a területre a változtatási tilalmat és új rendezési terv készül –, akkor minimum három évig nem építkezhetnek a telektulajdonosok. Az előzményekhez tartozik, hogy a város a volt Ikva-medret – egy út kialakítása érdekében – az elmúlt év decemberében hatmillió forintért megvásárolta az államtól. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ugyanis kinyilvánította, hogy a volt patakmeder vízjogi érdekeket nem érint. Úgy tűnt tehát, minden rendben van, sokan már tervezési megbízást is adtak otthonuk megteremtése érdekében.
Walter Dezső érdeklődésünkre elmondta, a vízügy kereste meg – értesülvén arról, hogy az Apácakertben hamarosan építkezések kezdődnek –, hogy előtte rendezni kell az Ikvát, mert adott esetben árvízveszély lehetséges. Ez azt jelenti, hogy a patakot visszavezetnék a régi mederbe, oda, ahol ma út van és amelyért a város már kifizetett hatmilliót.
– Nekem mint polgármesternek az egész város érdekét kell szem előtt tartanom – jelentette ki Walter Dezső. – Nem engedhetjük meg azt a kockázatot, hogy olyan ártéri területre épüljenek családi házak, amelyeket elönthet az Ikva. Éppen az ő érdekük, hogy minimálisra csökkentsük a veszélyt. Az említett területet egységben kell nézni. Az érintettek – pontosan fel kell mérni, hogy hányan vannak – természetesen kárpótlást kapnak. Nem véletlen, hogy most került előtérbe ez a kérdés, hiszen a fél ország víz alatt van. Amit most meg kell tennünk a jövő érdekében, azt nem halaszthatjuk el. A téma hamarosan az önkormányzat elé kerül.
Kérdés persze, hogy mit szólnak ehhez a telektulajdonosok és a víziközmű-társulás tagjai. Mert azon kívül, hogy várniuk kell a tervezett építkezéssel, már eddig is jelentős összeget – információink szerint közel 20 millió forintot – fizettek ki közműtervezési és más jogcímeken. Arról nem beszélve, hogy ingatlanuk 17 százalékáról mondtak le ingyen annak érdekében, hogy megtörténhessen a telekkialakítás, a szükséges utakkal együtt.
Varga Gyula, a városfejlesztési bizottság elnöke a Kisalföld érdeklődésére elmondta, azért nem tűzték napriendre a sürgősséggel bevitt Apácakert ügyét, mert nagy horderejű kérdésről van szó, a döntéshez elengedhetetlenül szükséges, hogy a bizottság tagjai alaposan tájékozódjanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproné lehet az Állami Szanatórium

Abban az esetben, ha a soproni önkormányzat pénteki ülésén elfogadja, hogy az Állami Szanatórium városi tulajdonba kerüljön, akkor Sopron vagyona hétmilliárd forinttal gyarapodik. Az intézményt a kórházhoz csatolják, hosszabb távon pedig az egészségügyi ellátást egy kht.-be szervezik. Tovább olvasom