Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Andrea és Gábor újra vízre száll

Sopron–Budapest - A Nyugat-magyarországi Egyetem egykori hallgatói, Pálos Andrea és Rakonczai Gábor most új hajót építenek. Tervük szerint jövő nyáron Budapestről a Kanári-szigetekre hajóznak. A páros evezte át 2007-ben az Atlanti-óceánt.

Pálos Andrea és Rakonczai Gábor nem ismeretlen olvasóink előtt. Értük szoríthattunk 2007-ben, hogy épségben átevezzék az Atlanti-óceánt. Mindezt alig több mint ötven nap alatt meg is tették. Idén tavasszal arról írtunk, hogy Gábor újabb embert próbáló feladatra vállalkozik.

Gábor azt tervezte: egyedül hajózza körbe a Földet azzal a vitorlással, amely Andrea diplomamunkájaként készül.

Az elképzelésen azonban változtatott a páros, és a fiatalok úgy döntöttek, ismét együtt ülnek hajóba. Az út most kicsit veszélytelenebb lesz, de nem kevésbé kalandos.

Tervek: Andrea és Gábor újabb próbatételre készül. Az Aranytücsök nevű hajót (látványterven) jövő januárban kezdik el építeni.
Tervek: Andrea és Gábor újabb próbatételre készül. Az Aranytücsök nevű hajót (látványterven) jövő januárban kezdik el építeni.

– Az új hajónk építésének januárban állunk neki, az építéssel pedig reményeink szerint áprilisban végzünk – mesélte a Kisalföld megkeresésére Pálos Andrea. – Az Aranytücsök nevű kétpárevezőst ezt követően bocsátjuk vízre és akár már májusban indulhat is a túra. A hajófedélzeten két evezőhely és két ülőfelület lesz, a hátsó kabinban és a fedélzet alatti első részben fekvőhelyeket alakítunk ki, a tisztasági és illemhely a hajó farán lesz. Az utazósebessége három-négy csomó (5,8–7,2 km/h) lehet. Az Aranytücsök nagyobb és nehezebb lesz, mint a Tűzhangya.

Andrea a túráról elmondta, Budapestről indulnak, a cél pedig a Kanári-szigetek. Az út tervezett össztávolsága több mint nyolcezer kilométer, amelyet tizenegy szakaszra osztottak fel. A Duna, a tengerek és az óceáni rész négy jól elkülöníthető stílust képviselnek: folyami, tengerpart menti, nyílt tengeri és óceáni szakasz.

Terv: Jövő nyáron Budapestről a Kanári-szigetekre hajóznak.
Terv: Jövő nyáron Budapestről a Kanári-szigetekre hajóznak.

– A tervezés és építés mellett egyidejűleg az utat is szervezzük – folytatta Andrea. – A hatszemélyes hajóba csapattársakat is keresünk egy szakaszra vagy akár az egész útra, és egy komoly felkészülés után megtapasztalhatják az evezést, a probléma megoldást s átélhetik az óceáni létet. Az út nagyrészt partközelben halad, de lesz nyílt vízi evezés is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adventi forgatag a Fő téren

Sopron - Hivatalosan is megnyílt a soproni adventi vásár pénteken este. A szervezők igényes… Tovább olvasom