Kisalföld logö

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 18°C Még több cikk.

Andrássy tanár úr, a dolgos díszpolgár

Sopron - Két hónapon belül két rangos kitüntetéssel ismerték el Andrássy Péter munkáját és fáradhatatlan tenni akarását. Előbb a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, majd a Sopron Díszpolgára címet vehette át.
– Nem változtam meg, ugyanaz az ember maradtam – mondja a díjeső után Andrássy Péter, a Líceum nyugdíjas tanára, a fáradhatatlan természetbúvár. – Most rám járt a rúd – teszi hozzá mosolyogva, aztán persze előkerülnek a gratulálólevelek is. Pályatársak, ismerősök üzenetei szerte az országból és a határokon túlról, no és persze a volt diákoké. Az ő soraik a legértékesebbek...

– Nyilván nagy megtiszteltetés a díszpolgári cím és az életműdíj is, sőt, most már érzem, hogy segítség is. Ahogy járom a várost a különböző feladataimmal, a kórházkönyvet intézem vagy a Károly-kilátó kiállításai miatt van dolgom, megismernek és segítenek az emberek. Ez valódi visszajelzés és nagyon jólesik. Valahogy gyorsabban és zökkenőmentesebben mennek így a dolgok – meséli a tanár úr, aki egyébként mindig intéz valamit. Most éppen újra kiadja a tíz évvel ezelőtt megjelent, az Erzsébet-kórház kertjéről szóló füzetét. Még nem jött ki a Hillebrand-nyomdából a könyv, de már elkelt az ezer darab.

Andrássy Péter
Andrássy Péter

Andrássy Péter hazai és nemzetközi szinten elismert tanáregyéniség. Legendás alakja a soproni városvédő és természetszerető polgári mozgalmaknak. Diákok százainak tanította a biológiát a Líceumban, nyújtott tanulóinak életre szóló élményeket a közös kirándulásokkal is. Rendszeresen publikál a Természetbúvár, valamint az Élet és Tudomány című folyóiratokban, sőt, a szerkesztőbizottságoknak is tagja. Sokat tett a Sopronhoz kötődő nagy elődök példaértékű személyiségének és tudományos munkásságának megismertetéséért, a Károly-kilátó emlékszobáinak létrehozásáért. A szó szoros értelmében történelmi érdeme van a középiskolások Kitaibel Pál-versenyének létrehozásában, ami 34 éve az ország és a határon túli magyarság legrangosabb természettudományi versenye. Hat középiskolai tankönyv, tanári kézikönyv és munkafüzet szerzője és szerkesztője.

Kórházkert: az ismeretlen ismerős

Tíz éve jelent meg Andrássy Péter A soproni Erzsébet-kórház kertje című könyve, amit a szerző most újra kiad. A színes fotókkal és Kovács Zsóka líceumi tanár rajzaival illusztrált füzet bemutatja a kórházkert növényeit és az itt védelemre találó madarakat is. Ahogy Andrássy Péter fogalmaz: „E füzetnek nem célja megállapításokat tenni, hanem a megismerést segíteni, lelassítani a sietős lábakat..." A kötetet március 16-án mutatják be a kórház igazgatótanácsi ülésén.


Olvasóink írták

  • 2. tondaki 2009. március 07. 07:26
    „Tisztelt Tanár úr, gratulálok a Rácz Tanár úr díjhoz. A ma pedagógusai sokat tanulhatnak Öntől.”
  • 1. adele 2009. március 06. 17:32
    „Tisztelt Tanár Úr!

    Ha valaki, akkor Ön igazán megérdemelte a díjakat, főleg a Rácz Tanár Úr díjat, hisz valóban szép munkásságot tudhat maga mögött. Szívből gratulálok!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen oltással a méhnyakrák ellen

Fertőszentmiklós és Petőháza önkormányzata a megyében egyedülálló módon 2–2 millió forintot… Tovább olvasom