Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Ammónia szivárgott, tűz volt a soproni sörgyárban - gyakorlat

Ketten megsérültek, ammónia szivárgott, a malátaraktárban pedig tűz volt. Magyar és osztrák tűzoltók közösen gyakorlatoztak.

A NeuRisk nevű projekt keretén belül ipari-tűzoltási gyakorlatot tartottak pénteken a soproni sörgyárban a soproni, valamint az ausztriai tűzoltók. Az éles helyzet szimulálásában részt vettek még a megyei katasztrófavédelem munkatársai és a kapuvári tűzoltók is.

A feltételezés szerint a sörgyár gépházában elhelyezett ammónia tartályok közül az egyik megsérült és szivárog a veszélyes gáz. A beavatkozó egységek vegyi mentesítő ruhában a szivárgást megszűntették, az ammóniát vízzel hígítva ártalmatlanították.

Mindeközben a katasztrófavédelem munkatársai felállították a mérőegységet, s ezen keresztül követték nyomon a levegőben lévő gáz koncentrációját. S ennek függvényében lehetett dönteni egyebek mellett a közelben lakók kitelepítéséről. Erre azonban pénteken nem került sor, ugyanis a határértéket meghaladó veszélyes anyag nem került ki a szabadba.

Galéria! Fotók: Magasi Dávid

A szivárgással együtt, egy alkalmazott a gépházban rekedt. Őt kimentették, majd egy speciális sátorban mentesítették az ammóniától. Ezt követően a helyszínre két járművel kiérkező mentők látták el.

Ahogy zajlott a mérgező, maró hatású, az emberre nagyon veszélyes gázszivárgás elhárítása, újabb jelzés érkezett. E szerint az ötszintes malátasilóban tűz keletkezett. Ekkor a kettes kiemelt fokozatú esetet, hármasra minősítették. Ez pedig már súlyos balesetnek minősül.

A soproni egység mellett a kapuvári, valamint az ausztriai tűzoltók is beavatkoztak. A bajt tetézte, hogy a tűz az emelőn keresztül a vasbeton tárolóba is átterjedt. A terepet három tűzoltó hőkamera segítségével mérte fel, s ekkor bukkantak egy sérültre. A feltehetően füstmérgezést kapott alkalmazottat kihozták a szabadba, s a mentők azonnal megkezdték az ellátását.

A tüzet körbehatárolták, s elkezdték az ott tárolt maláta kihordását. Mint azt a helyszínen megtudtuk, ha élesben történt volna ez az eset, akkor a munkálatok napokig is eltartottak volna. Az összes itt tárolt malátát ki kell hozni ahhoz, hogy az izzó parazsat elolthassák.

A gyakorlatban negyven magyar és harminc osztrák tűzoltó vett részt. Öt tűzoltó gépjármű fecskendő, valamint öt különleges szert is bevetettek.

– A gyakorlat elérte a célját, minden szakszerűen és fennakadás nélkül történt – kezdte rövid értékelését a helyszínen Csuka Zsolt alezredes, a soproni tűzoltóság parancsnoka. – A pályázat lényege is az, hogy az osztrák tűzoltókkal közösen gyakorolhassuk be a veszély elhárítását. Megismerjük egymás felszereléseit, módszereit. Így hozzájárulunk ahhoz, hogy éles helyzetben is hatékonyan és hiba nélkül avatkozzunk be. Ez pedig mindannyiunk érdeke.

Olvasóink írták

 • 4. HarconaMarcos 2011. október 22. 20:58
  „A legutolsók a tűzoltók, akiknek a zsebében kellene turkálni ebben az országban. Aki irigyli őket, az legalább egyszer menjen be egy égő házba! Viszont, nem ez volt a téma.
  Legalább ilyen érdekes gyakorlat lenne, hogy a Győr közepén áthaladó szállítmányt komolyabb baleset éri -monggyuk az állomáson-, és pár tonna mérgező gáz kiszabadul. Nna, az már tényleg katasztrófa-közeli gyakorlat lenne.”
 • 3. ujidok 2011. október 22. 13:57
  „Naivan kérdezem én, mihez értenének ezen emberek máshoz??

  Persze tudjuk, hogy a rossz kereset miatt kénytelenek más szakmákban dolgozni, így értenek sok mindenhez.
  Viszont nem ez lenne a törvényszerű, hogy ők másodállásban dolgozzanak.
  Feketén pedig pláne nem, hiszen a kormány ennek is hadat üzenet.

  Ezért érdekes a kérdés, talán majd egy tűzoltó leírja, mit gondol erről.”
 • 2. Zsudiji 2011. október 21. 23:20
  „ujidok,
  Tényleg hülyeséget csinált már megint a kormány, az lenne a normális hogyha valami másfajta munkát adnának nekik... Amúgy a többi országban hogy lehet? Csak azért kérdezem, mert fogalmam sincs :-P”
 • 1. ujidok 2011. október 21. 18:34
  „Képeket elnézve egy dolog jutott eszembe.
  Tegyük fel, hogy a képen látható magyar tűzoltók 30évesek.
  Tudják mi lesz 20 év múlva???
  Ők még mindig szolgálni fognak, és lehet pont ehhez a tartályokhoz mennek majd ki...

  Mi az érdekes? 50éves emberek lesznek, és a magyar embereket nézve 50éves korukban, hát nem tudom, hogyan oldják ezt majd meg gyorsan...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni közgyűlés: Eladnák az inkubátorházat?

Amennyiben a jövő heti közgyűlésen a képviselők megszavazzák, akkor elindulhat a Verő József utca 1.… Tovább olvasom