Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Amit ígértünk, azt teljesítettük

Egykori középiskolájába, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) tanévnyitó ünnepségére érkezett vasárnap délután Hiller István, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára. Ebből az alkalomból készített vele interjút a Kisalföld munkatársa.
– Milyen érzés az oktatási tárca második embereként részt venni egykori alma materének megnyitóján?
– Többszörös ünnepet jelent ez számomra. Egyrészt, mert húsz évvel ezelőtt érettségiztem a Líceumban, és pontosan két hét múlva lesz a találkozónk. Másrészt Sopronba jómagam otthonról utazom haza, mert bár a családom Budapesten él évek óta, gyökereim mégis szülővárosomhoz kötnek. Oda, ahol édesanyám, nagymamám és húgom él. Oda, ahol 500 évvel ezelőtt telepedtek le őseim.
– Többször elhangzott, hogy a mostani kormány az oktatásügy területén is teljesítette korábbi ígéreteit. Milyen lépések kellenek az elindított változások sikeréhez?
– Amit ígértünk, centire teljesítettük, már csak finomításokra van szükség. Megvalósítottuk a pedagógusok átlagosan ötvenszázalékos béremelését, ami az egyházi, alapítványi és magánintézményekben dolgozó oktatókra is vonatkozik – folytatta Hiller István. – Az egyetemi és főiskolai tanárok fizetését szintén emeltük. A kéthavi családi pótlék előrehozatalát pedig éppen a szeptemberi tanévkezdés indokolta. Maga az oktatásügy a XIX. században kapott utoljára ilyen mérvű támogatást, mint most, amikor a költségvetésből pontosan 70,8 milliárd forintot fordíthatunk rá szeptember, október és november hónapokban. A következő évek legfontosabb feladatának az iskolafelújítási program végrehajtását tartom. Ez azonban nem négyéves időszakra szóló feladat, hanem a választási ciklusokon átívelő folyamat, amely egészen új gondolkodásmódot is igényel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvarrják a Globex-szálakat

Sopron közgyűlése igent mondott csütörtöki zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásán a Domb Rt.… Tovább olvasom