Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Amikor a tanár bácsi boldogtalan

Sopron - Képes-e szakmailag és erkölcsileg színvonalas munkát végezni a tanár, a tanító, ha boldogtalan? Többek között erre a kérdésre is választ kerestek a nyolcadik alkalommal megrendezett Soproni Mentálhigiénés Napokon.
Közös sorsunkat, életünk minőségét meghatározó fontos kérdés, hogy alkalmas, hozzáértő és kedvvel dolgozó nevelők egyengetik-e a felnövekvő nemzedék útját. Furcsa ellentmondás lenne, ha a boldogságra felkészítő szakemberek a maguk életében a boldogtalanság megbélyegzettjei lennének. Pedig a pedagógiai tevékenység mai kalandja bizony sokakra megpróbálja rányomni ezt a pecsétet – véli a héten Sopronban nyolcadik alkalommal megszervezett mentálhigiénés napok egyik előadója, dr. Gombocz János, aki a keddi nyitónap informatív és provokatív előadásainak sorában harmadikként kért figyelmet a nagyszámú hallgatóságtól. A neveléstudomány kandidátusa személyes élményein keresztül világított rá a nevelők és neveltek viszonyára, miközben jó párszor alaposan meg is nevettette közönségét. Holott komoly dolgokról volt szó. Arról többek között, hogy ha a pedagógus nem tart lépést a fejlődéssel – szemben egy orvossal vagy jogásszal –, nem lepleződik le. Ez is vezethet néhányuknál az elszürküléshez, a kifáradáshoz, ami az évek előrehaladtával egyre inkább fenyegeti őket más oldalakról is. Dr. Gombocz János nemcsak a szakmai, hanem az erkölcsi veszélyekre is felhívta a figyelmet.

Valójában ellenőrizhetetlen a gyerek iskolai erkölcsi fejlődése, számon sem kérhető a pedagóguson, mégis fejlődésének egyik fontos alapja.

A mentálhigiénés napokon tegnap műhelymunkával folytatódott a programsorozat, majd pénteken 16 órakor Boldizsár Ildikó mesekutató A mese gyógyító ereje a bölcsőtől a koporsóig című nyilvános előadásával zárulnak az idei rendezvények.

Nagy Márta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

14 éves a Cotton Club Singer

A Cotton Club Singers 14 éves fennállása során legfőképpen tematikus koncertjeivel – így a… Tovább olvasom