Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

˝Ami 1989-ben történt, sorsdöntő esemény volt˝

Sopron - A Páneurópai Piknik ünnepi rendezvénye jó alkalom volt arra, hogy magas rangú politikusok négyszemközt tárgyaljanak. Angela Merkel német kancellár Sólyom László köztársasági elnökkel és Bajnai Gordon miniszterelnökkel is egyeztetett.


Sólyom László a fertőrákosi püspöki palotában az Angela Merkel német kancellárral történt udvariassági látogatást követően kifejtette, a rendszerváltás után húsz évvel is szükség van arra, hogy kijelentsék: jó a viszony a két ország között. Németország nem szívességből köszöni meg, ami 1989-ben Magyarországon történt, hanem az számukra valóban sorsdöntő esemény volt.

– Határoktól és állampolgárságtól függetlenül valljuk az egy kulturális és nemzeti egység koncepcióját – fogalmazott Sólyom László. – A magyarság olyan történelmi, nyelvi, identitásbeli és kulturális közösség, amelyet államhatárok szabdalnak, viszont ezt az egységet fenn kell tartani. A hosszú elválasztottság miatt a külföldi nemzetrészek ma már az önálló életüket élik. A szomszédos országokban lévő magyaroknak lojális állampolgároknak kell lenniük. A saját érdekükben pedig jó, ha tudják az ottani hivatalos államnyelvet. Az anyaország megadja azokat az erkölcsi és az anyagi támogatásokat, amelyeket a nemzetközi jog megenged. Németország megérti a mi helyzetünket, hiszen az ország hosszú éveken át két részre volt szakítva.

A Páneurópai Piknik kapcsán az ausztriai magyarok képviselőivel is találkozott Sólyom László. – Különösen jólesett, hogy végre a Nyugaton élő magyarságot is felkereshettem – tette hozzá a köztársasági elnök. – Elmondták, ők is rá vannak szorulva az anyaország erkölcsi és anyagi támogatására, hiszen az osztrák kormánytól, valamint a tartományoktól csekély összeget kapnak. Burgenlandban régóta működik egy német, magyar, horvát háromnyelvű iskola. Ide egyre több osztrák iratkozik be, hogy magyarul tanuljanak. Most már nem csupán a magyar gyerekek tanulnak ausztriai iskolákban, hanem ez a folyamat fordítva is működik. Ennek praktikus okai vannak, hiszen számos lehetőséget ad, ha ismerik a szomszédos ország nyelvét.

Angela Merkel Bajnai Gordon miniszterelnökkel is találkozott.
Angela Merkel Bajnai Gordon miniszterelnökkel is találkozott.

Bajnai Gordon miniszterelnök az egyik soproni hotelben tájékoztatta Angela Merkelnémet kancellárt a magyar kormány tevékenységének első 120 napjáról. Emellett a gazdasági válság hatásainak mérséklése érdekében megtett lépésekről is szó esett. A magyar miniszterelnök szerint már látszódnak az eddigi kormányzás pozitív jelei. A fő cél a feszes költségvetés és a jövő évre kitűzött 3,8 százalékos, GDP-arányos hiány megtartása.

Angela Merkel bankrendszerre vonatkozó kérdésére Bajnai Gordon elmondta, Magyarországon – több más állammal ellentétben – a válság ellenére sem volt szükség állami beavatkozásra.

Olvasóink írták

 • 3. WeiseÖdenburg 2013. augusztus 14. 17:27
  „Sok itt az okos ember,meg a történész! Az esetet követően 3 nap múlva ,mi történt ott ? Milyen parancsot kaptak?
  Ki lőtt sorozatokat németül ordítozva? Az illető csak nem itt szerepel sokat mint szakértő? A sánta ember utoléri a hazug fuxot!Sok NDK volt állampolgárt vittek ki a csempészek is.A szomorú az" Hermesnél" pénzért csinálta valaki, nyerészkedett
  sok szerencsétlen kiszolgáltatottságán. Nem kellene ugatni itt valakinek! Hát még a füves kisasszonyról l ne is beszéljek!”
 • 2. szamosi47 2009. augusztus 22. 22:35
  „orbán hol volt?”
 • 1. Je.Ta. 2009. augusztus 21. 21:52
  „Miert töröltek ki hozzaszolasokat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadságot hozott az áttörés

Németország mindig emlékezni fog arra, hogy a magyarok milyen nagy szerepet töltöttek be a németek… Tovább olvasom