Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Álnéven lett író, más papírjaival ügyvédkedett

Sopron - Újra jelentkezünk az utcák, terek elnevezéséről szóló cikksorozatunkkal. Ezúttal Vas Gerebenről írunk, a róla elnevezett utca a Lövér körutat köti össze a Felsőbüki Nagy Pál utcával.

Vas Gerebennek – ez volt Radákovits József (1823–1868) írói álneve – azt jósolták, hogy vagy garázda, vagy a nemzet írója lesz – derül ki a helytörténeti kutatások dokumentumaiból. Tény, hogy nagyon szórakoztató könyveket írt. Igyekezett minden társaságban a középpontba kerülni, de kötekedő ember volt és sértően kritizált. Ezért nevezték el barátai Vas Gerebennek, hiszen a gereben (gereblye) goromba mezőgazdasági eszköz, amellyel a növényi rostokat kényszerítik rendre. Otthagyta iskoláit, hogy írhasson, de folyton anyagi gondokkal küszködött. Ügyvéd akart lenni, ám nem fejezte be középiskoláit, így nem tanulhatott tovább. Találkozott azonban egy férfival, akinek volt jogászi papírja, de nem gyakorolta a hivatását. Radákovits megszerezte a hasonló nevű ember iratait, s Radankovics József néven helyezkedett el ügyvédként Győrben. Álítólag Győr legszebbnek mondott lányát vette feleségül, aki azonban a második gyerek születésekor meghalt.

A Vas Gerebenről elnevezett utca a Lövér körutat köti össze a Felsőbüki Nagy Pál utcával. Fotó: Magasi
A Vas Gerebenről elnevezett utca a Lövér körutat köti össze a Felsőbüki Nagy Pál utcával. Fotó: Magasi

Vas Gereben sokat dolgozott, hogy a családot eltarthassa, az olvasók pedig elnézték neki pongyolaságait, hiszen elragadták őket a mulatságos helyzetek mesteri rajzai. Az író nem sokkal a kiegyezés után Bécsbe indult tudósítani, ahol az utcán szívgörcsöt kapott, s mielőtt a patikában kiszolgálták volna, meghalt. Ma már alig olvassák a regényeit.

Olvasóink írták

  • 2. Sopron-Berlin 2010. május 10. 09:09
    „kumpala, segithetek???

    http://mek.niif.hu/01100/01149/html/vasgereb.htm

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Vas_Gereben”
  • 1. kumpala 2010. május 09. 09:40
    „No lám, papírok nélküli ügyvéd. Lefogadom jobb volt, mint akinek papírjai is voltak :) Ez vajon ma is működne? Jó ötlet ez a cikksorozat! Igaz, valamivel lehetne bővebb is, ha nem is életrajz, de ennél kicsit több bekezdést érdemelne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gárdonyi: versenyek és diáksikerek

Informatika és angol, illetve prózamondó versenyeket rendeztek a Gárdonyi - iskolában. Tovább olvasom